Consumatorii din zilele noastre, indiferent daca fac cumparaturi online sau intr-un supermarket, vor din ce in ce mai mult ca etichetarea produselor alimentare sa fie mai clara si mai usor de inteles, pentru a putea face alegeri in cunostinta de cauza cu privire la alimentele pe care le consuma.
Din ce in ce mai multe persoane sufera de alergii. Cum poate sti un adolescent alergic la arahide ce sa manance atunci cand ia masa cu prietenii? Cum poate sti o persoana care doreste sa isi reduca consumul de sare ce gustare sa aleaga? Cum pot consumatorii sa fie siguri de provenienta carnii pe care tocmai au cumparat-o? De la 13 decembrie 2014, pe intreg teritoriul UE se vor aplica noi norme referitoare la acest tip de probleme.
Legislatia actuala privind etichetarea generala a alimentelor dateaza din 1978, iar normele de etichetare nutritionala au fost adoptate in 1990. De atunci, cerintele consumatorilor si practicile comerciale au evoluat in mod semnificativ. Consumatorii din UE doresc sa fie mai bine informati atunci cand cumpara produse alimentare. Ei vor ca etichetele sa fie inteligibile, corecte si sa nu-i induca in eroare. Elaborata intr-o perioada de peste 3 ani, noua legislatie va ajuta consumatorii sa ia decizii in cunostinta de cauza cu privire la produsele alimentare pe care le cumpara. In plus, aceasta ar putea contribui la un stil de viata mai bun si la luarea de decizii mai sanatoase.
Noua legislatie stabileste principii generale privind etichetarea alimentelor, dar prevede si cerinte mai specifice care includ, de exemplu:
Acesta este un aspect-cheie abordat in noua legislatie. Normele impun respectarea unei dimensiuni minime a fonturilor la tiparirea informatiilor obligatorii, iar informatiile optionale (de exemplu, sloganuri sau mentiuni) nu trebuie sa fie prezentate intr-un mod care sa afecteze prezentarea informatiilor obligatorii. De asemenea, in viitor vor fi stabilite norme suplimentare privind lizibilitatea.
Da, in principiu. Se vor furniza informatii mai clare privind anumite caracteristici nutritionale importante ale produselor alimentare prelucrate – energie, grasimi, grasimi saturate, carbohidrati, zaharuri, proteine si sare. Acest lucru le va permite consumatorilor sa compare produsele alimentare inainte de cumparare, ajutandu-i sa faca alegeri nutritionale in cunostinta de cauza pentru a-si respecta propriile exigente. De asemenea, va fi posibila includerea de informatii despre anumiti nutrienti selectati pe partea din fata a ambalajului, informatii care vor permite consumatorilor sa compare mai usor produsele atunci cand isi fac cumparaturile.
Noile norme consolideaza actualele informatii privind anumite substante care provoaca reactii alergice sau intolerante. Scopul este informarea persoanelor cu alergii alimentare si o mai buna protejare a sanatatii lor. Va trebui ca intreprinderile din sectorul alimentar sa puna la dispozitie astfel de informatii in cazul tuturor produselor alimentare. Ramane la latitudinea autoritatilor nationale din statele membre ale UE sa decida in ce mod trebuie oferite aceste informatii.
Noile norme precizeaza in mod explicit faptul ca, atunci cand alimentele sunt vandute prin mijloace de comunicare la distanta, cea mai mare parte a informatiilor obligatorii de pe eticheta trebuie sa fie disponibile inainte de incheierea cumpararii produsului. Informatiile respective trebuie sa figureze pe suportul de vanzare la distanta (pe pagina de internet sau in catalog) sau sa fie furnizate prin alte mijloace corespunzatoare. Aceasta cerinta ia in considerare pe deplin toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare catre consumatori. Cu alte cuvinte, informatiile care trebuie furnizate pe etichetele produselor alimentare sunt aceleasi, indiferent daca produsul a fost cumparat online, prin vanzarea la distanta (de exemplu, pe catalog) sau intr-un supermarket.
Noile norme mentin, in general, abordarea actuala: precizarea tarii de origine sau a locului de provenienta pe eticheta produselor alimentare este optionala, cu exceptia cazului in care absenta acestor informatii ar putea induce consumatorii in eroare.
Regulamentul introduce precizarea obligatorie a originii pe eticheta carnii proaspete provenite de la ovine, caprine, pasari de curte si porcine. Comisia a adoptat norme de punere in aplicare care stabilesc modul in care sunt redactate informatiile privind originea. Aceste norme, cu unele exceptii, prevad ca statul membru sau tara terta in care animalul a fost crescut si sacrificat sa figureze pe eticheta.
Tara de origine sau locul de provenienta al principalelor ingrediente trebuie, de asemenea, sa fie enumerate in cazul in care aceste ingrediente provin dintr-un alt loc decat produsul finit. De exemplu, untul separat in Belgia din lapte danez ar putea fi etichetat drept „fabricat in Belgia din lapte danez”. Aceste norme vor proteja consumatorii impotriva indicatiilor de origine inselatoare si vor asigura conditii de concurenta echitabila intre operatorii din sectorul alimentar.
Falsificarea produselor alimentare si a bauturilor reprezinta o preocupare majora. Aceasta poate lua diferite forme, cum ar fi falsificarea unui produs prin diluare sau prin inlocuirea ingredientelor cu ingrediente de calitate inferioara, sau prin sugerarea unei origini false a produsului.
Prin noile norme se va asigura faptul ca, daca un produs alimentar nu este exact ceea ce pare a fi, vor fi prevazute informatii relevante care sa previna inducerea in eroare a consumatorilor printr-o anumita prezentare sau aspect. Atunci cand anumite ingrediente, care ar trebui sa fie in mod normal prezente in alimente, au fost inlocuite cu altele, ingredientele inlocuitoare vor fi etichetate in mod vizibil pe ambalaj si nu doar enumerate in lista de ingrediente. In ceea ce priveste carnea si produsele din peste, vor fi furnizate informatii vizibile cu privire la adaosul de apa si la orice proteine de origine animala diferita care au fost adaugate. In plus, daca astfel de produse alimentare dau impresia ca sunt produse dintr-o bucata intreaga de carne sau peste, desi constau din bucati diferite combinate, acestea vor fi etichetate drept „carne reconstituita” sau „peste reconstituit”.
In cazul produselor care sugereaza sau indica o origine falsa, noile norme stabilesc anumite criterii care sa asigure faptul ca indicatiile de origine voluntare nu induc in eroare consumatorii. Operatorii care prevad mentiuni cu privire la origine sunt obligati sa ofere informatii suplimentare, astfel incat consumatorii sa isi poata da seama de unde provine efectiv ingredientul alimentar caracteristic, si nu doar ultima tara in care a fost prelucrat produsul alimentar.
Da, industria alimentara a avut o perioada de tranzitie de trei ani pentru a se asigura ca aceste norme se vor aplica incepand cu 13 decembrie 2014. Cu toate acestea, este posibil sa mai gasiti pe piata produse etichetate conform vechilor norme, deoarece regulamentul prevede epuizarea stocurilor pentru produsele alimentare introduse pe piata sau etichetate inainte de 13 decembrie 2014 (atentie, nu este vorba despre epuizarea stocurilor de etichete).
Normele privind informatiile nutritionale obligatorii se vor aplica numai de la 13 decembrie 2016. Cu toate acestea, in cazul in care declaratia nutritionala este furnizata pe eticheta dupa data de 13 decembrie 2014, aceasta trebuie sa respecte normele prevazute de regulament.
Punerea in aplicare a normelor UE privind etichetarea este incredintata statelor membre, iar reclamatiile trebuie sa fie adresate autoritatilor nationale competente.
Comisia Europeana
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>