Programul privind protectia consumatorilor pentru perioada 2014-2020

Protectia consumatorilor 2014-2020De ce avem nevoie de un program privind protectia consumatorilor la nivelul UE? Care sunt principalele provocari care trebuie abordate in cadrul programului pentru perioada 2014-2020? Cine va beneficia de program?

 

 

 

 

 

 

De ce avem nevoie de un program privind protectia consumatorilor la nivelul UE?

Cheltuielile de consum reprezinta 56 % din PIB-ul Uniunii Europene. Mai mult decat oricand, consumatorii bine informati si experimentati pot stimula inovarea si cresterea, cerand valoare, calitate si servicii. Ca o consecinta a crizei economice, au aparut noi nevoi si s-au dezvoltat moduri noi de a face cumparaturi, cum ar fi comertul electronic si serviciile digitale. Informarea consumatorilor trebuie sa tina si ea pasul cu evolutia pietelor, cum ar fi liberalizarea acestora (de exemplu, in sectorul energiei sau al telecomunicatiilor).

In plus, trebuie abordate noi provocari ale societatii – complexitatea procesului decizional al consumatorilor, necesitatea de a evolua spre modele de consum mai sustenabile, abordarea oportunitatilor si a amenintarilor reprezentate de digitalizare, cresterea excluziunii sociale si a numarului de consumatori vulnerabili, imbatranirea populatiei.


Care sunt principalele provocari care trebuie abordate in cadrul programului pentru perioada 2014-2020?

Principalele dificultati pot fi grupate in urmatoarele patru categorii:

      • Siguranta: nevoia de consolidare a coordonarii autoritatilor nationale responsabile cu aplicarea legii si de abordare a riscurilor legate de globalizarea lantului de productie. Exista o cerere tot mai mare pentru servicii sigure, mai ales in contextul imbatranirii populatiei.
      • Informarea si educarea consumatorilor: consumatorii au nevoie de informatii comparabile, fiabile si usor de utilizat, in special la nivel transfrontalier; solutionarea problemei cunoasterii insuficiente, atat de catre consumatori, cat si de catre comercianti, a principalelor drepturi ale consumatorilor; obtinerea de date fiabile in privinta modului in care piata raspunde nevoilor consumatorilor; marirea capacitatii organizatiilor consumatorilor, in special in anumite state membre; ameliorarea instrumentelor de educatie si de informare pe care le folosim.
      • Drepturile consumatorilor si masuri reparatorii eficiente: nevoia de consolidare in continuare a drepturilor consumatorilor, in special in situatii transfrontaliere, si de abordare a problemelor cu care se confrunta consumatorii atunci cand incearca sa obtina despagubiri, mai ales in situatii transfrontaliere, astfel incat consumatorii sa aiba incredere ca le sunt bine protejate drepturile atat in propria tara, cat si in orice alt stat membru.
      • Consolidarea aplicarii legislatiei la nivel transfrontalier: nevoia de sporire a gradului de informare a consumatorilor in ceea ce priveste reteaua centrelor europene pentru consumatori, precum si de consolidare a eficacitatii acesteia. Este necesar, de asemenea, sa se consolideze eficienta retelei autoritatilor nationale insarcinate cu aplicarea legii.


Cine va beneficia de program?

Beneficiarii directi vor fi autoritatile nationale responsabile cu protectia consumatorilor, cu siguranta produselor si cu asigurarea respectarii legislatiei, reteaua centrelor europene pentru consumatori, organizatiile consumatorilor de la nivelul UE si organizatiile nationale ale consumatorilor. In cele din urma, consumatorii din UE vor beneficia de pe urma ameliorarii organizatiilor consumatorilor, a consilierii furnizate de centrele europene pentru consumatori, precum si a masurilor de asigurare a respectarii legislatiei luate de autoritati, care altfel nu ar fi posibile din cauza resurselor limitate.


Ce este nou fata de programul precedent?

Noul program va mentine factorii de succes din vechiul program, dar va tine seama de noile provocari ale societatii, cum ar fi complexitatea sporita a procesului decizional, necesitatea de a evolua spre modele de consum mai sustenabile, oportunitatile si amenintarile generate de extinderea digitalizarii, precum si nevoile specifice ale consumatorilor vulnerabili.


In ce mod noul program privind protectia consumatorilor va sprijini strategia principala de crestere economica a Uniunii?

Fiecare dintre cei 500 de milioane de cetateni europeni este un consumator. Consumatorii stimuleaza economia Europei si dezvoltarea pietei unice. Cheltuielile pe care le fac acestia se ridica la 56 % din PIB-ul UE si constituie un potential imens ca sursa de crestere si de inovare. Cu cat consumatorii sunt mai in masura sa ia decizii in cunostinta de cauza, cu atat impactul pe care il au asupra consolidarii pietei unice si a stimularii cresterii este mai pronuntat.

Programul privind protectia consumatorilor se aliniaza cu obiectivele strategiei Europa 2020: agenda digitala - cresterea bunastarii consumatorilor; cresterea durabila - evolutia spre modele de consum sustenabile; incluziunea sociala - luarea in considerare a situatiei consumatorilor vulnerabili si a populatiei in curs de imbatranire; reglementarea inteligenta - monitorizarea pietei de consum care contribuie la conceperea de reglementari inteligente si specifice.


Cat costa programul?

Programul va finanta actiuni in toate cele 28 de state membre ale UE si in tarile din Asociatia Europeana a Liberului Schimb care participa la Spatiul Economic European.

Pentru a compara, in preturi curente, programul precedent cu programul care a intrat recent in vigoare, programul privind protectia consumatorilor pentru perioada 2007-2013 a avut un buget de 156,8 milioane EUR, iar noul program va avea un buget de 188,8 milioane EUR. Acest buget reprezinta pentru fiecare cetatean doar 5 euro centi pe an.


UE ajuta consumatorii in viata de zi cu zi in schimbul a numai 5 centi

Protectia consumatorilor 5 centiIn schimbul a numai 5 centi pe an din partea fiecarui cetatean, programul Uniunii Europene privind protectia consumatorilor ii ajuta pe cetateni sa beneficieze din plin de drepturile lor de consumatori si sa participe in mod activ la piata unica. Bugetul total al programului este de 188,8 milioane de euro pentru perioada 2014-2020.

Programul privind protectia consumatorilor are un impact foarte mare asupra acestora in pofida bugetului sau redus. Programul le va fi de ajutor consumatorilor din toate statele membre, cu proiecte care merg de la coordonarea actiunilor de aplicare a legii si cofinantarea Centrelor Europene ale Consumatorilor pana la sprijinirea autoritatilor nationale in rezolvarea cazurilor de incalcare a legislatiei in domeniul protectiei consumatorilor. „Programul reprezinta un element esential in asigurarea faptului ca piata unica functioneaza in beneficiul consumatorilor pretutindeni in Europa” a declarat comisarul UE pentru protectia consumatorilor Neven Mimica.

S-au realizat multe prin primul Program privind protectia consumatorilor (2007-2013). Printre proiectele finantate in perioada respectiva s-au numarat actiuni de cooperare in domeniul aplicarii legii pe intreg teritoriul UE, proiecte educative precum Consumer Classroom (Clasa Consumatorului) si dezvoltarea unei platforme de solutionare online a litigiilor.

Noul program privind protectia consumatorilor va continua sa se bazeze pe aceste rezultate pozitive, concentrandu-se pe patru domenii cheie:

      • o piata unica a produselor sigure in beneficiul cetatenilor si in interesul intreprinderilor si al comerciantilor competitivi;
      • o piata unica in care cetatenii sa fie bine reprezentati de organizatii ale consumatorilor eficiente, care au capacitatea de a face fata provocarilor legate de mediul economic actual;
      • facilitarea accesului la mecanisme de reparatie in caz de probleme, fara a fi nevoie sa se recurga la proceduri judiciare de lunga durata si costisitoare atat pentru consumatori, cat si pentru bugetul public; accesul mai usor la mecanismele de reparatie le va da mai multa incredere consumatorilor sa participe la piata si sa contribuie la cresterea economica;
      • o colaborare concreta si eficienta intre organismele nationale in scopul de a sprijini aplicarea drepturilor consumatorilor si de a le oferi acestora consultanta.


Entitatile guvernamentale, organismele publice si organizatiile de consumatori de la nivel national si de la nivelul UE pot, de asemenea, sa solicite sprijin prin intermediul acestor fonduri.

Comisia Europeana

 

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>