Se estimeaza ca cererea mondiala de alimente va creste cu 70% pana in 2050, in timp ce o crestere accentuata a utilizarii biomasei va pune, de asemenea, presiune asupra agriculturii. Hranirea populatiei planetei fara a dauna mediului este subiectul central al Zilei mondiale a alimentatiei, editia 2014, precum si obiectivul mai multor proiecte de cercetare finantate de UE.
UE investeste peste 4 miliarde de euro in cercetare si inovare pentru a se realiza o bioeconomie europeana in care resursele noastre biologice regenerabile sa fie utilizate la maximum. Agricultura este un sector esential care asigura productia de alimente si gestionarea sustenabila a resurselor naturale si care sustine dezvoltarea zonelor rurale.
UE este sursa a 18% din exporturile mondiale de alimente, in valoare de 76 de miliarde de euro. Dar in UE si in alte parti, deseurile agricole greveaza activitatea fermierilor si ii costa pe contribuabilii europeni intre 55 si 99 de euro per tona.
Transformarea deseurilor agricole in hrana pentru animale – solutia favorizata de proiectul de cercetare NOSHAN, finantat de UE – ar deschide noi oportunitati pentru agricultori, reducand, in acelasi timp, dependenta Europei de importurile de hrana pentru animale. Acest proces va implica crearea de noi locuri de munca ecologice in unitatile de colectare si de tratate a deseurilor, precum si in cele de fabricare a hranei pentru animale. Conceptul va fi in mod deosebit binevenit in zonele rurale, unde cresterea economica este mai putin intensa decat in zonele urbane si unde industria hranei pentru animale reprezinta un motor economic puternic.
„La nivel mondial, o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite (in total 1,3 miliarde de tone per an), iar prelucrarea alimentelor produce o mare parte din aceasta risipa”, a explicat doamna Montse Jorba de la Centrul tehnologic LEITAT din Spania, coordonatoarea stiintifica a proiectului NOSHAN. „Fructele si legumele constituie cea mai mare parte din risipa de alimente. Aceasta inseamna o mare risipa de resurse, incluzand apa, terenurile, energia, forta de munca si capitalul.”
Proiectul NOSHAN va transforma deseurile alimentare – in special fructele, legumele si produsele lactate – in hrana pentru animale, cu costuri mici si cu consum mic de energie.
Echipa – centre de cercetare, o universitate si societati comerciale din sase state membre ale UE plus Turcia – a inceput activitatea in 2012, evaluand valoarea diferitelor tipuri de deseuri si constituind o baza de date cu potentialele ingrediente din hrana pentru animale. Pana la finalizarea proiectului in 2016, echipa va stabili, de asemenea, care sunt cele mai bune tehnologii de extractie si de valorificare a fiecarui tip de deseu.
De asemenea, NOSHAN ofera sectorului agricol european posibilitatea de a avea un caracter mult mai sustenabil. Utilizarea ca resursa a biodeseurilor va contribui la reducerea impactului acestora asupra mediului.
Procesele dezvoltate in cadrul acestui proiect vor ajuta societatile comerciale cu profil agricol sa recupereze caloriile continute in alimentele eliminate, energia care a intrat in productia respectivelor alimente si va conduce, de asemenea, la o scadere semnificativa a utilizarii apei (deseurile alimentare implica mai mult de un sfert din consumul mondial total de apa dulce). Prin reducerea necesitatii de a fabrica separat hrana pentru animale, metoda NOSHAN ar putea reduce cresterea concurentei intre productia de alimente si cea de hrana pentru animale – ambele necesitand teren si apa.
De asemenea, in cadrul NOSHAN se cerceteaza ingredientele functionale din hrana pentru animale derivata din deseurile alimentare, prin care se vizeaza satisfacerea unor necesitati specifice ale animalelor, cum ar fi promovarea sanatatii si prevenirea bolilor. De exemplu, cercetatorii identifica in prezent fibre si peptide functionale (compusi chimici) din deseuri. Ele vor fi utilizate pentru a crea produse nutritive destinate porcilor si pasarilor de crescatorie.
Siguranta este garantata prin intermediul unui proces de monitorizare intensiva, care vizeaza intregul lant de productie, de la deseurile in stare bruta, pana la produsul finit. Aspectele de siguranta, impreuna cu viabilitatea tehnica si economica a fiecarui proces studiat, vor constitui temeiul selectarii in final a strategiilor si a produselor pe care echipa NOSHAN le va comercializa.
„Bioeconomia din Europa valoreaza 2 000 de miliarde EUR si implica 22 de milioane de locuri de munca, motiv pentru care este un domeniu important in cadrul programului Orizont 2020”, a declarat comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, doamna Máire Geoghegan-Quinn. „Proiecte precum NOSHAN reunesc cercetatori si societati comerciale avand scopul de a stimula economia noastra si de a creste calitatea vietii noastre intr-o maniera sustenabila.”
Proiectului NOSHAN i-au fost alocate aproape 3 milioane de euro, in cadrul celui de-Al saptelea Program-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (2007-2013). El reuneste institute de cercetare, o universitate, intreprinderi mari si IMMuri din sectorul alimentar din Spania, Belgia, Italia, Germania, Franta, Olanda si Turcia.
La 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, se vor investi aproape 80 de miliarde EUR in proiecte de cercetare si inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanteaza in principal activitati axate pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industria farmaceutica, aerospatiala, a autovehiculelor si electronica incurajeaza, la randul lor, investitiile din sectorul privat in sprijinul cresterii viitoare si al crearii de locuri de munca care necesita inalta calificare. Orizont 2020 va fi axat si mai mult pe transformarea ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.
Proiectul NOSHAN:
Comisia Europeana
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>