CETA va crea noi oportunitati pentru agricultorii si pentru producatorii de alimente europeni, protejand totodata pe deplin sectoarele sensibile ale UE. UE si-a deschis mai larg piata pentru anumite produse concurente din Canada, intr-un mod limitat si calibrat, obtinand in acelasi timp un acces imbunatatit la piata canadiana pentru mai multe produse de export importante din Europa, printre care branza, vinul si bauturile spirtoase, fructele si legumele si produsele prelucrate, iar Romania va avea de castigat in special pe filiera cerealelor.
De asemenea, in temeiul CETA, 143 de „indicatii geografice” din UE, si anume produse alimentare si bauturi regionale de mare calitate, vor beneficia de protectie in Canada.
Cei 500 de milioane de consumatori din UE vor avea de castigat, la randul lor, de pe urma CETA. Acest acord ofera posibilitatea de a alege dintr-o mai mare varietate de produse si servicii, care nu fac insa rabat de la standardele europene, intrucat doar cele care respecta in intregime toate reglementarile UE vor putea intra pe piata UE. CETA nu va schimba modul in care UE reglementeaza siguranta alimentara, inclusiv in ceea ce priveste produsele modificate genetic sau interdictia vizand carnea de vita tratata cu hormoni.
Acordurile de liber schimb incheiate de UE s-au dovedit a fi favorabile cresterii economice si crearii de locuri de munca in Europa. Un exemplu este acordul comercial dintre UE si Coreea de Sud. De la intrarea sa in vigoare in 2011, exporturile UE catre Coreea de Sud au crescut cu peste 55 %, exporturile de anumite produse agricole crescand cu pana la 70 %. Acordul respectiv, dupa ce a fost ratificat la nivelul UE, s-a aplicat, de asemenea, cu titlu provizoriu timp de cativa ani, pana la ratificarea sa de catre toate statele membre ale UE.
Acordul va facilita comertul cu Canada, va elimina taxele vamale, va imbunatati substantial accesul la contractele de achizitii publice, va deschide noi sectoare ale pietei canadiene de servicii, va oferi investitorilor conditii previzibile si va proteja 143 de produse agro-alimentare europene de inalta calitate, cunoscute ca indicatii geografice. Intreprinderi din mai multe sectoare, in special intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile), vor beneficia, de asemenea, de castiguri provenite din eliminarea dublei testari.
CETA este, de asemenea, un pas inainte important pentru multe intreprinderi mici si mijlocii din comunitati rurale care comercializeaza produse agricole. Aceste intreprinderi vor beneficia acum de faptul ca statul canadian a acceptat sa protejeze 143 de produse distincte din regiuni geografice specifice ale UE. Produsele care vor fi protejate prin CETA sunt cele mai exportate produse alimentare si bauturi din UE, de la branza Roquefort la otetul balsamic din Modena sau branza Gouda din Tarile de Jos. De acum inainte, aceste produse europene vor fi protejate de imitatii la un nivel comparabil cu legislatia UE si nu vor mai risca sa fie considerate generice in Canada.
Aproximativ 1,2 milioane de locuri de munca din Romania - mai mult de unul din zece - se bazeaza pe exporturi in afara Europei, iar Romania si Canada au deja o relatie stransa de import-export si investitii.
In general, Europa va fi in masura sa exporte aproape 92% din produsele sale agricole si alimentare in Canada, fara taxe suplimentare. Cu toate acestea, denumirea originara pentru produsele din UE este protejata in temeiul CETA (De exemplu, Magiunul de Prune Topoloveni, produs in Romania, va fi comercializat sub aceeasi denumire pe ambele maluri ale Atlanticului).
In ceea ce priveste Canada, aceast stat este cel de-al treilea partener comercial al Romaniei in afara UE. Exporturile de bunuri si servicii catre Canada au fost 203 milioane de euro in 2015, in timp ce importurile au fost de 260 milioane de euro.
CETA va aduce economii mari pe taxele vamale prin eliminarea taxelor la 92% din toate liniile tarifare agroalimentare. Romania va beneficia de eliminarea practica a tuturor tarifelor la exporturile sale, in special a cerealelor in care exporturile romanesti catre Canada au fost de 6 milioane de euro in 2015, tarifele canadiene fiind, anterior acestui acord, de pana la 76,5%.
Comisia Europeana
Ambasada Canadei in Romania a organizat joi, 21 septembrie 2017, o conferinta de presa la sediul misiunii diplomatice, in contextul intrarii provizorii in vigoare a Acordului Economic si Comercial Cuprinzator dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA).
Dl. Mihai Daraban, presedintele CCIR, a declarat in cadrul conferintei de presa ca „se impune sa subliniem ca 42.000 de locuri de munca din Romania la ora actuala sunt dependente strict de comertul cu Canada, este un indicator foarte important. Speram ca acest numar sa creasca dupa intrarea deplina a acordului CETA. De asemenea, as mentiona ca exista, pe langa celebrul schimb bilateral de marfuri, si o rubrica separata de exporturi si importuri de servicii. Am exportat, in 2016, 105,4 milioane de euro, importurile au atins 72,7 milioane de euro, dar peste aceste cifre, va spun ca am exportat servicii de 144,8 milioane de euro si am importat de 203,7 milioane de euro. Sunt categorii de schimburi comerciale spre care noi tindem, suntem realisti in ceea ce priveste potentialul economiei romanesti la ora actuala, de clasamentele pe care le avem la nivel de UE si cred ca acest export-import de servicii va conta mult mai mult pe viitor fata de bunuri in sine. (…) Suntem al treilea exportator din UE de echipamente navale, de nave si ambarcatiuni. Pana la intrarea in vigoare a CETA, la nivelul Canadei ne-am confruntat cu taxe de 16% cu varfuri de pana la 25%, mai ales in conditiile in care Canada a ratificat un acord cu Coreea de Sud in 2015, vorbind tot despre sectorul naval. De asemenea, la masini si echipamente electrice exista o taxa de 9%, iar in cazul produselor agricole procesate existau taxe de aproape 277%. Acest acord aduce, intr-adevar, schimbari majore care nu pot sa duca decat inspre cresterea economica europeana”, a adaugat presedintele CCIR.
Dl. Sterica Fudulea, Secretar de Stat in Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a declarat: „CETA este unul dintre cele mai ambitioase acorduri incheiate pana acum de UE cu o tara partenera. Punerea in aplicare a concesiilor comerciale convenite in temeiul prezentului acord va aduce Uniunii Europene castiguri estimate la 12 miliarde de euro anual. CETA elimina taxele la import pentru toate produsele industriale, ceea ce se traduce intr-un avantaj pentru exportatorii din UE intr-un cuantum de 470 milioane euro si, totodata, elimina taxele pentru majoritatea produselor agricole. (…) Avantajele pentru exportatorii si producatorii romani se constituie in eliminarea subventiilor la export”.
C.C.I.R.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>