Sa ajutam, urgent, 4 milioane de agricultori romani

Din 4 milioane de exploatatii agricole, 3 milioane de exploatatii agricole nu primesc subventii iar 1 milioan de exploatati primesc doar 25 % din totalul subventiilor. In toata Uniunea Europeana, cei mai multi bani primesc tot cei bogati. In loc sa eradicam saracia, noi creem o patura tot mai mare de saraci. Nu mai suprinde pe nimeni ca 0,31% dintre exploatatii agricole din Romania primesc 56% din totalul subventiilor acordate.
.

 

 

 

 

 

 

O noua divizare agricola a Romaniei

Mi-am adus aminte de impartirea Europei dupa al doilea razboi mondial. Taranii din Occident au primit fonduri americane pentru a-si dezvolta micile ferme iar taranii din Romania li s-au luat cu forta si ce au avut.

Dupa ce, au primit, in bataie de joc, pamantul inapoi, si dupa ce au fost informati prin toate mijloacele despre avantajele intrarii in UE, 75% dintre taranii romani, care au asteptat, cu decenta si inocenta, banii de la UE, au constatat ca nu au primit si nu vor primii nimic. Dar primesc in continuare vorbe fara acoperire sub forma de gargara, gogosi sau spanac.

De 8 ani de cand a inceput Sapardul, programul de preaderare, in Romania sa reusit sa se creeze o noua divizare agricola a Romaniei. La aceasta divizare, rolul cel mai important l-au avut sefii comisiilor locale, care prin sloganul nu ne vindem tara" au dat-o aproape pe gratis profitorilor straini si autohtoni. Nu-i de mirare ca vestul Romaniei (inclusiv zone intregi din Ardeal) nu mai apartine romanilor, iar estul Romaniei (Moldova si Tara Romanesca) apartine regimului latifundial burghezo moseriesc care s-a format, cu foarte mult tupeu, in Bucurestiul post comunist din Romania. Si nu mai mira astfel pe nimeni ca aproape 90% dintre taranii romani sunt supusi lichidarii prin ignoranta.

Noua diviziune agricola a Romaniei se prezinta astfel:

  • 4,2 milioane de exploatatii agricole in total:
  • 3 milioane de exploatatii agricole sub 1,0 ha, respectiv 72,4%;
  • 1,09 milioane de exploatatii intre 1-5 ha, respectiv 25%;
  • 100 mii de exploatatii intre 5-100 ha, respectiv 2,5%;
  • 10 mii de exploatatii de peste 100 ha, respectiv 0,3 %;
  • 38 de exploatatii de peste 5000 ha, respectiv 0,0001%;

 

 

Lichidarea taranilor prin ignoranta

Se vorbeste de 8 ani ca in Romania trebuie sa lucreze, in agricultura, sub 4% din populatia tarii. Cu alte cuvinte sa avem 700 de mii de exploatatii agricole. Daca adunam exploatatiile de peste 5 ha constatam ca in Romania avem maxim 111 mii de exploatatii agricole de semisubzistenta si comerciale, cea ce reprezinta sub 1% din populatia Romaniei. Deci putem sa stam linistiti pentruca in privinta asta suntem pe primul locul in Uniunea Europeana.

Dupa ce am lichidat exploatatiile de sub 1 ha prin neacordarea de subventii UE si sprijin financiar intern, urmeaza ca prin programul PNDAR sa lichidam exploatatiile de subzistenta, respectiv cele cuprinse intre 1-5 ha. Si uite asa am lichidat taranimea romaneasca fara nici un efort, ci doar cu cinism si nesimtire. Folosim cuvinte mari precum transformarea fermelor de subzistenta in ferme de semi subzistenta, dar de fapt aplicam termenul de lichidare fortata a lor.

In loc sa distrugem prin ignoranta milioane de exploatatii, trebuia sa creem subsistemul artizanal de piata pentru cele 3 milioane de exploatatii, sub 1 ha, pentru a putea comercializa produse taranasti si traditionale, pe pietele locale, sau pentru a livra prin centrele de achizitii. Acum se incearca timid acest lucru, dar fara nici o strategie pe termen scurt, mediu si lung.

Trebuia sa creem de asemenea un subsistem cooperatist puternic, pentru cele 1,1 milioane de exploatatii intre 1-5 ha, si care nu benificiaza de programul PNDAR, decat sub forma cooperativelor agricole. Si in aceasta directie nu exista o strategie. Tot cei bogati se asociaza pentru a avea punctajul maxim la accesarea fondurilor UE.

Chiar nu se poate face nimic pentru cele 4 milioane de exploatatii agricole ? Chiar nu vrem sa ajutam 4 milioane de romani, frati de-ai nostri ? Chiar trebuie sa-i umilim si sa ne batem joc in continuare de ei?

Acesti fermieri mai puteau fi ajutati sa-si faca "hobi ferme", sau sa fi practicat agroturismul simplu prin asociatia de genul "Bun venit in ferma" precum se practica in Franta sau Italia.

 

 

Cum se dau subventile in Romania

Subventile in Romania se dau astfel:

  • 0,0001 % din exploatatii primesc 7% din subventie respectiv 37 milioane euro;
  • 0,03 % din exploatatii primesc 50% din subventie 300 milioane de euro;
  • 2,5 % din exploatatii primesc 18% din subventie (aproximativ 100 milioane euro);
  • 25 % din exploatatii primesc 25% din subventie (160 milioane euro);
  • 72,4 % din exploatatii primesc 0% din subventie;

Rezulta ca 2,59 % din exploatatii primesc 75 % din subventie si ca 72,4 % dintre fermieri nu primesc nici o subventie. 72,4% dintre fermierii care nu primesc subventie, platesc impozit la stat, ceea ce reprezinta o atitudine pudica, inocenta si rusinoasa din partea lor.

 

 

De doua ori mai scump

Pentru a ajuta 4 milioane de exploatatii agricole trebuie sa ai ajutam prin reducerea costurilor de productie. Trebuie sa reducem motorina pentru agricultura la 0,5 euro/l de la 1 euro. Trebuie sa oferm sacul de azot la pretul de 7 euro in loc de 15 euro. Samanta si pesticide ar trebui sa coste de doua ori mai putin. Si daca ar fi costat totul mai ieftin lichidarea a 4 milioane de exploatatii agricole, ar fi fost imposibila. Si am fi putut vorbii ca 4 milioane de exploatatii care se transforma in grupuri de exploatati agricole (familiale, de prieteni, vecini, de tineri), in gospodarii taranesti care practica o agricultura artizanala si ofera produse traditionale taranesti, sau produse ecologice.

Trebuie ajutati urgent toti producatorii agricoli care detin sub 1 ha de teren si luati in evidenta.

De asemenea trebuie ajutati urgent si cei care detin intre 1 si 10 ha. Dupa cum stim cei care detin peste 10 ha sunt ajutati de toata lumea.

Cred ca noi cei din consultanta agricola trebuie sa ne ocupam de cei de care nu se ocupa nimeni. Si in primul rand trebuie sa-i ajutam sa se asocieaza in cooperative si grupuri de producatori.

 


 

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>