Mancam pentru a trai sau traim pentru a manca? Aceasta era intrebarea existentiala de acum cateva decenii. In secolul nostru s-au schimbat putin lucrurile, iar intrebarea care se preteaza acum este: traim bine sau ne imbolnavim cu totul daca mancam?
Era o vreme cand mamele isi faceau timp sa gateasca acasa, insa acum, procentul femeilor care isi petrec timpul gatind in bucatarie s-a redus considerabil. Si cine ar putea sa le condamne pentru asta? Cu atatea restaurante si optiuni disponibile pe piata in momentul actual este mult mai usor sa comanzi o mancare gata preparata decat sa pierzi o perioada considerabila de timp cu gatitul. In ziua de azi, timpul este atat de scurt, incat devine din ce in ce mai greu sa-l impartim intre toate activitatile pe care le avem de facut.
Norocul nostru ca exista o multime de restaurante fast-food extrem de doritoare sa ne serveasca! E atat de simplu sa comanzi, e atat de placut sa fii servit, iar mancarea este atat de delicioasa incat nu poti rezista ofertelor gastronomice puse la dispozitia noastra. Nu mai conteaza cat de mult zahar este adaugat in mancaruri, nu mai conteaza ca legumele sunt modificate genetic, ca nutrientii lipsesc cu desavarsire, iar carnea este injectata cu hormoni de crestere. Gustul delicios si viteza de servire, combinate cu o publicitate excesiva (si creativa, sa recunoastem) sunt principalele atuuri ale restaurantelor fast-food! Prin urmare, castigurile acestor lanturi de fast-food sunt incredibil de mari si sunt in continua crestere.
Iata cum aratau in 2018 incasarile si profiturile celor mai mari trei lanturi de restaurante de fast-food din Romania:
McDonald’s isi pastreaza pozitia de lider in clasamentul celor mai mari lanturi de restaurante fast-food, cu cele mai mari cifre ale incasarilor si profiturilor realizate in 2018. Timp de 7 ani de zile, gigantul american a reusit sa-si pastreze trendul ascendent al cifrei de afaceri in Romania si continua sa creasca de la an la an.
Cu 72 de restaurante deschise in toata tara, McDonald’s este astazi cel mai indragit restaurant de fast-food din Romania. Compania depune un efort considerabil pentru a oferi servicii de inalta calitate clientilor sai, venind in fiecare an in intampinarea acestora cu cele mai noi tehnologii care sa le asigure o experienta placuta. Bazate pe sistemul Experience of the Future (EOTF), kiosk-urile digitale instalate pentru plasarea comenzilor in restaurantele McDonald’s asigura o fluidizare a procesului de comanda (aspect favorabil clientilor), dar ajuta totodata si la cresterea vanzarilor (aspect favorabil companiei).
Investitiile facute de companie in modernizarea restaurantelor McDonald’s au dat roade foarte repede, reflectandu-se astfel in cresterea incasarilor companiei din ultimii ani. Prin urmare, in 2018 cifra de afaceri a inregistrat o crestere de 13.2 % fata de anul precedent, ajungand la fabuloasa suma de 765.8 milioane de RON.
In ceea ce priveste profitul, lucrurile stau cum nu se poate mai bine pentru companie, acesta ajungand in 2018 la valoarea de 88.2 milioane de RON, cu 11.22% mai mare fata de anul anterior.
KFC, al doilea cel mai mare restaurant fast-food din Romania vine si el puternic din urma, insa mai are destul de mult pana sa-l ajunga pe liderul incontestabil al clasamentului.
Cunoscut in intreaga lume pentru deliciosul pui prajit, KFC incearca sa-si varieze meniul, introducand noutati in fiecare sezon. Noul venit in oferta KFC este crocantul Crispy Hot Dog care seamana surprinzator de bine cu verisorul sau de la Taco Bell. Dar secretul succesului celor de la KFC nu sta doar in oferta variata, ci si in investitiile masive in campanii de marketing. Acestea implica participarea la evenimente extrem de populare precum festivalul Untold, dar si dezvoltarea de proiecte sociale, menite sa intareasca brand-ul american.
Ca si in cazul competitorului sau direct, investitiile au dat roade si pentru KFC, cifra de afaceri a companiei fiind in continua crestere. In 2018, US Food Network a obtinut o cifra de afaceri de 581.3 milioane de RON, cu 21.8% mai mare fata de in anul precedent.
In schimb, profitul a inregistrat o scadere semnificativa, astfel ca in 2018 valoarea profitului a fost cu aproximativ 18% mai mica fata de cea inregistrata in anul anterior. In valori absolute, profitul inregistrat in 2018 a fost de 50.4 milioane de RON.
Romanilor le place pizza, insa cu toate acestea incasarile americanilor de la Pizza Hut au avut de suferit in ultimii ani. Concurenta in acest sector este extrem de mare, pizza fiind un produs existent in mai toate restaurantele, pub-urile si terasele de la noi din tara. Chiar si asa, Pizza Hut ramane unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Romania, serviciul sau de livrare la domiciliu crescand popularitatea brandului in ultimii ani.
In ceea ce priveste cifra de afaceri, dupa o scadere semnificativa a valorii in 2017, compania a reusit sa se redreseze in urmatorul si a inregistrat din nou o crestere. Prin urmare, in 2018 cifra de afaceri a companiei care reprezinta Pizza Hut in Romania a fost de 122.8 milioane de RON, cu 9.6% mai mare fata de anul precedent.
Totusi, in ceea ce priveste profitabilitatea, compania mai are de lucrat pentru a fi din nou pe plus. In 2018, American Restaurant System a inregistrat pierderi pentru al doilea an consecutiv, dar anul aceasta pierderea a fost mai mare fata de anul precedent, si anume valoarea negativa de 8.4 milioane de RON.
Conform tendintelor actuale, mancarea sanatoasa nu pare a fi una din prioritatile romanilor in momentul de fata. Probabil este nevoie de timp si de mai multe statistici ingrijoratoare in ceea ce priveste sanatatea pentru a stopa sau cel putin stagna trendul crescator pe care-l inregistreaza restaurantele de tip fast-food in Romania.
RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>