REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro.
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu sunt suficient luate în considerare.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.
Circular Bio Based Europe (CBE JU) va organiza in data de 23 aprilie 2024, la Bruxelles, evenimentul „InfoDay” privind apelul pentru propuneri de proiecte 2024 din sectorul bioeconomiei circulare. CBE JU este un parteneriat public-privat intre Uniunea Europeana, reprezentata de Comisia Europeana prin DG RTD, DG AGRI si DG GROW si Consortiul pentru Bio-Industrii (BIC), care finanteaza proiecte ce promoveaza industriile circulare bazate pe bio-materiale, in Europa.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Ionut Barbu, dupa consultari cu mediul asociativ din sectorul agricol, a comunicat Comisiei Europene aplicarea derogarii pentru Romania de la prima cerinta din standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024, astfel:
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020.
Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (Forumul APPR), structura federativa a fermierilor si procesatorilor agricoli din Romania, considera ca o serie dintre masurile anuntate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca solutii la criza din agricultura nu pot fi puse in practica sau necesita imbunatatiri majore, dupa cum se arata in cele ce urmeaza:
Derogarea decisa de Comisia Europeana suspenda obligativitatea fermelor de a lasa 4% din suprafata de teren detinuta drept zona neproductiva si da fermierilor dreptul sa opteze pentru modul in care vor actiona asupra suprafetei respective, intre: Infiintarea unei culturi intermediare/ secundare, dupa recoltarea culturii principale; Infiintarea unei culturi fixatoare de azot; Asigurarea unei zone neproductive.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
Fermierii reprezentativi din sectorul ovine si caprine au participat luni, 15 ianuarie 2024, la intalnirea cu ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Ionut BARBU, la sediul institutiei, organizata pentru prezentarea masurilor de sprijin aferente anului 2024 precum si pentru identificarea solutiilor la problemele pe care le intampina acest sector.
Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii.
Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
Comisia Europeana a aprobat un cuantum de 33,9 milioane EUR din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a sprijini Romania sa solutioneze daunele considerabile cauzate de perioadele de seceta si de incendiile forestiere din 2022.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro in data de 20 decembrie 2023 versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru DR-26 Infiintarea sistemelor de irigatii, interventie finantata prin Planul Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
Modificarile PS PAC al Romaniei 2023-2027 au fost aprobate de catre Comisia Europeana. Planul Strategic consolidat va imbunatati conditiile de accesare a platilor directe, atat pentru sectorul vegetal, cat si pentru cel zootehnic. Printre cele mai importante modificari din sectorul vegetal se regasesc definitia fermierului activ aplicabila pentru beneficiarii de plati directe si flexibilizarea conditiilor prevazute de GAEC 6 – Acoperirea minima a solului pentru a evita solul descoperit in perioadele cele mai sensibile.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va lansa sesiunea de depunere a proiectelor pentru DR-15 - Investitii in exploatatii pomicole, o interventie esentiala din Planul Strategic PAC 2023 – 2027. Aceasta initiativa contribuie la realizarea obiectivelor specifice PAC, respectiv la cresterea competitivitatii exploatatiilor pomicole prin dotarea cu utilaje si echipamente, infiintarea, modernizarea si/sau extinderea unitatilor de procesare, infiintarea de plantatii pomicole, reconversia plantatiilor existente si cresterea suprafetelor ocupate de pepinierele pomicole.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru componenta zona montana din interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), inainte de termen.
MADR va lansa in data de 20 decembrie 2023 doua sesiuni de finantare pentru interventii din cadrul PS PAC 2023-2027, astfel: Interventia DR 20 - „Investitii in sectorul zootehnic” si Interventia DR 22 - „Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole”.
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), a organizat ieri, 26 octombrie 2023, conferinta „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027”. Evenimentul a fost prezidat de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin-Ionut Barbu, alaturi de directorul general al Directiei Generale Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, Elena-Daniela Rebega, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), George Chirita, si directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Cornel Constantin Turcescu.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale participa in perioada 25 – 29 octombrie 2023 la editia din acest an a Targului international de produse si echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei – INDAGRA 2023, eveniment desfasurat in Complexul expozitional ROMEXPO din Bucuresti.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol.
AFIR anunta lansarea sesiunii de primire a cererilor de finantare pentru proiectele de creare sau modernizare a infrastructurii de acces agricole si a infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural, precum si pentru instalarea tinerilor fermieri. Aceste linii de finantare fac parte din interventiile DR 27 – Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricole, pentru DR 28 – Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural, precum si pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
Patria Bank si Patria Credit se alatura celei de-a 9-a editii a Zilei Europene a Microfinantarii printr-o campanie ce sustine antreprenorii si micile afaceri din mediul urban mic si rural sa creasca. In saptamana 16 – 20 octombrie 2023, Ziua Microfinantarii este sarbatorita in cadrul Grupului Patria Bank printr-o oferta speciala: zero comision de acordare credit, pentru toate cererile de finantare depuse in aceasta perioada catre Patria Credit si catre Divizia de Microfinantare a Patria Bank.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori agroalimentari privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a transmis Calendarul estimativ de lansare a sesiunilor de depunere a cererilor de finantare aferente interventiilor din cadrul Pilonului II din Planul Strategic PAC 2023-2027 in anul 2023.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta lansarea sesiunii de primire a cererilor de finantare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor prin submasura 17.1 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fermierii pot depune cererile de finantare incepand cu data de 2 octombrie 2023, ora 9.00 pana la data limita de 15 decembrie 2023, ora 16.00.
Intr-un raport publicat ieri, Curtea de Conturi Europeana isi exprima ingrijorarea cu privire la efectul actiunilor prevazute de UE pentru viticultori. Politica vitivinicola a UE nu reuseste sa raspunda obiectivelor de mediu si, in plus, masurile aferente nu reusesc nici ele sa vizeze in mod direct competitivitatea sectorului. Sectorul vitivinicol din UE este foarte reglementat si bine subventionat. Viticultorii primesc anual aproximativ 500 de milioane de euro din fonduri UE pentru a-si restructura plantatiile viticole si pentru a deveni mai competitivi.
Avand in vedere lansarea interventiei DR 30 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Planului Strategic (PS) 2023-2027, in luna octombrie 2023, conform calendarului prezentat in Reuniunea Comitetului de Monitorizare din 7 septembrie 2023, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala, in calitate de Autoritate de Management pentru PS 2023-2027, face urmatoarele precizari:
In data de 7 septembrie 2023, in sala Aula Magna din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Bucuresti a avut loc a doua reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Planul Strategic PAC 2023-2027, cu participarea reprezentantilor asociatiilor si federatiilor din sectorul agricol si a reprezentantilor DG AGRI din cadrul Comisiei Europene, doamna Mihaela Luca si domnul Stefan Lucian RADU, desk officer pentru Romania.
Grupul Velcea & Partners, un brand consacrat in consultanta si asistenta pentru accesarea fondurilor europene, a atins o borna impresionanta - peste 900 de proiecte aprobate in cadrul a peste 20 de programe diferite, care au functionat la nivel national. Aceasta realizare remarcabila este rezultatul muncii sustinute si expertizei in domeniu, transformand si viziunile antreprenorilor agricoli si tinerilor fermieri in realitate.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a finantat in perioada 2014 – 2022 investitii in procesarea si marketingul produselor agricole, prin submasura 4.2 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Aceasta linie de finantare a beneficiat de o alocare financiara de aproximativ 503 milioane de euro, solicitarile de finantare depuse insumand peste 802 milioane de euro.
MADR, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala, in calitate de Autoritate de Management pentru Planul Strategic 2023-2027, a postat in consultare publica Ghidul solicitantului pentru urmatoarele interventii: DR 20 – Investitii in sectorul zootehnic; DR 25 – Modernizarea infrastructurii de irigatii; DR 26 – Infiintarea sistemelor de irigatii; DR 28 – Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural; DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri; DR 37 – Transfer de cunostinte.
Antreprenorii si companiile prezente in Romania vor avea la dispozitie, in aceasta toamna, fonduri nerambursabile ce depasesc 6,5 miliarde de euro, bani ce vor putea fi folositi pentru investitii in agricultura, in productia sau consumul propriu de energie verde, reciclare, in industria alimentara sau productia de materiale de constructii.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale va utiliza exclusiv semnatura electronica in relatia institutionala cu solicitantii si, ulterior, cu beneficiarii de fonduri europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala. Aceasta decizie se va aplica tuturor comunicarilor oficiale pe parcursul derularii Planului Strategic pentru Politica Agricole Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), care va demara in acest an.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si autorizatiilor/avizelor accesorii pentru acvacultura, birocratia, pasarile ihtiofage, etc.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut BARBU, a semnat decizia de prelungire a duratei de executie a proiectelor contractate in cadrul PNDR 2014-2020, tinand cont de stadiul de realizare, de specificitatea fiecarui proiect, precum si de evitarea riscului de dezangajare a fondurilor, cu incadrarea in perioada maxima de eligibilitate a cheltuielilor FEADR, respectiv 31 decembrie 2025.
In ciuda eforturilor repetate ale Romaniei de a actualiza datele, Comisia Europeana nu permite fermierilor romani sa investeasca in infrastructura secundara sustenabila de irigat decat pe o treime din suprafata arabila viabila.
Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) care activeaza in sectorul de turism si servicii conexe (lista completa de activitati eligibile se gaseste in Ghidul aplicantului, pe site-ul proiectului) se pot inscrie si aplica pana cel tarziu in data de 5 iulie 2023, ora 18.00, pentru a participa in cadrul proiectului "European Tourism Sustainability Monitoring 2030" finantat de Comisia Europeana si implementat in Romania de Asociatia RoMontana.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027.
Desi cadrul necesar pentru prevenirea si gestionarea conflictelor de interese in cadrul cheltuielilor UE exista, persista o serie de lacune in ceea ce priveste promovarea transparentei si detectarea situatiilor de risc de conflict de interese. Aceasta este concluzia unui nou raport al Curtii de Conturi Europene, care s-a concentrat pe modul in care chestiunea conflictelor de interese este abordata in politica agricola si in politica de coeziune, domeniile de cheltuieli cele mai mari ale UE.
In Sedinta de Guvern din data 9 martie 2023 a fost aprobata o Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 49/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit si politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum si a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul garantarii.
Rapoartele de selectie a cererilor de finantare depuse in perioada 11 noiembrie – 12 decembrie 2022, pentru mai multe componente ale submasurii 4.1a (Investitii in exploatatii pomicole) au fost publicate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Preocuparea constanta pentru protejarea mediului prin masuri concrete care sa contribuie direct si decisiv la reducerea poluarii a determinat Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale sa demareze procesul de verificare si de eliminare a tuturor masinilor, echipamentelor si utilajelor din Baza de date cu preturi de referinta (BDPR) care sunt echipate cu motoare care au norma de poluare sub Etapa V/ Tier V/ Stage V.
Autoritatile publice locale care deruleaza proiecte de investitii cu fonduri europene nerambursabile in dezvoltarea mediului rural au obtinut sprijin financiar pentru 2.428 de proiecte de investitii, prin intermediul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Astfel, investitiile finantate in perioada 2015 – 2022 prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vizeaza infrastructura de acces agricola, infrastructura de alimentare cu apa si canalizare, cea rutiera si sociala, precum si protejarea patrimoniului cultural.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale continua procesul de digitalizare si lanseaza AFIR Info – aplicatie gratuita realizata pentru telefonul mobil, pentru o comunicare cat mai facila si rapida cu solicitantii si cu beneficiarii investitiilor finantate.
In Sedinta Guvernului din 28 decembrie 2022 a fost aprobata Hotararea Guvernului privind stabilirea cadrului general de implementare a interventiilor specifice dezvoltarii rurale cuprinse in Planul National Strategic (PNS) - PAC 2023-2027 pentru care se asigura cofinantare din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in cadrul Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.
Cu finantarea asigurata din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, in perioada 2015 – 2022, s-au realizat in Romania 585 de unitati de procesare a produselor agricole si pomicole, 228 investitii pentru depozitarea cerealelor sau a furajelor, 66 de proiecte pentru carne si oua, 58 de unitati pentru procesarea laptelui si 47 de investitii pentru procesarea produselor pomicole.
In contextul aprobarii Planului National Strategic pentru perioada 2023 – 2027, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale va lansa o noua pagina de internet, pentru care asteptam opinii, sugestii si observatii. Noul portal va fi accesibil publicului larg, accesand link-ul www.afir.ro, incepand din data de 16.12.2022.
Bani mai multi si birocratie mai putina, asta cere raportul privind zonele rurale ale Uniunii Europene, votat pe 13 decembrie, in Plenul Parlamentului European. Ceea ce au oferit pana acum institutiile de la Bruxelles celor 136 de milioane de europeni care traiesc la sat a fost complet ineficient, a spus europarlamentarul Carmen Avram in interventia din Plen.
Petre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a prezidat vineri, 9 decembrie 2022, Conferinta cu titlul „Planul National Strategic 2023-2027”(PNS), ce s-a desfasurat in Aula Magna a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, incepand cu ora 9.30. Ministrul a prezentat noutatile introduse de PNS 2023-2027, respectiv mutarea accentului de la conformitate catre rezultate si performanta, cresterea ambitiilor in materie de mediu si clima si bunastarea animalelor, un grad ridicat de flexibilitate in stabilirea regulilor detaliate de eligibilitate si selectie, extinderea sectoarelor pentru care se acorda finantare din PNS: bunastarea la taurine, irigatii in sisteme locale, investitii in perdele de protectie etc.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a efectuat plati in valoare totala de aproximativ 240 de milioane de euro (239.611.184 €), catre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala. Din suma totala platita, in perioada 16 octombrie – 08 decembrie 2022, 201.495.964 de euro reprezinta contributia Comisiei Europene, restul de 38.115.219 euro fiind fonduri alocate din bugetul de stat.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro.
Comisia Europeana a aprobat, miercuri 7 decembrie, Planul National Strategic 2023-2027 (PNS) al Romaniei prin care fermierii romani si agricultura romaneasca vor beneficia de 15,83 miliarde de euro.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>