Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI, grup de companii aflat in topul celor mai mari firme de consultanta specializate in atragerea de finantari nerambursabile atat pentru companii, cat si pentru autoritati publice.
Sprijinul nerambursabil, disponibil atat sub forma de ajutor de stat, cat si fonduri europene, vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii, prin cresterea numarului de angajati si stimularea investitiilor in dezvoltare.„Este una dintre cele mai mari si mai importante alocari de fonduri nerambursabile pentru companiile prezente in Romania de la aderarea la UE, in 2007, iar programele de finantare sustin investitii in sectoare cheie care pot dezvolta economia si atrage investitori de proportii la nivel local. Lucram si suntem in discutii cu foarte multe companii care pregatesc investitii importante la nivel local, iar cea mai mare parte iau in calcul sprijin nerambursabil atat de la Guvern, sub forma ajutoarelor de stat, cat si prin accesarea de fonduri europene. Vedem progrese inclusiv la nivelul Ministerelor, care au recrutat personal specializat, care au anuntat digitalizarea anumitor procese cheie, prin urmare suntem optimisti si ne asteptam ca 2024 sa fie un an mult mai bun ca 2023”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.
Printre cele mai mari programe de finantare din prima jumatate a acestui an amintim:
Programul Fond pentru Modernizare a debutat in luna noiembrie a anului trecut, odata cu sesiunea dedicata sectorului agriculturii, unde fermierii au putut accesa 150 milioane euro din cei peste 500 milioane euro pusi la dispozitie de MADR. Spre finalul anului a fost lansata si sesiunea dedicata autoritatilor publice, unde exercitiul a fost unul competitiv, pe principiul „primul venit - primul servit”.
Peste 700 de primarii si consilii locale au depus proiecte in prima zi a sesiunii, unde echipa REI a reusit sa asigure o cota importanta din proiecte, de peste 20% dintre acestea.
„Pentru viitoarele sesiuni de proiecte pentru fotovoltaice sau baterii de stocare prin programul Fond pentru Modernizare, ce vor debuta in perioada urmatoare, recomandam beneficiarilor ca la depunerea proiectului sa fie pregatit Studiul de fezabilitate si obtinut Certificatul de urbanism, iar la contractare se va solicita Avizul Tehnic de Racordare (ATR). Este unul dintre cele mai asteptate programe de finantare din acest an, iar interesul este foarte ridicat”, a precizat Roxana Mircea.
Prima sesiune a programului INVESTALIM s-a derulat, initial, in perioada 27 octombrie - 27 noiembrie, iar pentru ca interesul a fost foarte ridicat, MADR a prelungit sesiunea cu inca 30 de zile. In total, pe acest prim apel, au fost depuse 49 de proiecte, valoarea investitiilor, cu tot cu confinantare, depasind 1 miliard de euro, unde totalul ajutoarelor de stat solicitate a depasit 300 de milioane de euro, respectiv mai mult decat dublul alocarii din sesiune.
„Exista discutii la nivelul Ministerului pentru o crestere a alocarii pentru sesiunea 2 din acest an, la peste 450 de milioane de euro, insa momentan se analizeaza acest detaliu. Interesul ramane foarte ridicat, iar noi avem zilnic discutii cu clienti importanti din domeniul agro-alimentar pentru proiecte importante de productie. Aproximativ 20% din proiectele depuse pe prima sesiune a INVESTALIM au fost intermediate de REI, iar investitiile au vizat procesarea carnii, panificatie sau productie/rafinare ulei si se ridica la circa 220 milioane euro”, a declarat Roxana Mircea.
Amanata si intarziata de aproximativ 2 ani, Managementul deseurilor este una dintre cele mai asteptate scheme de finantare de catre companiile care doresc sa investeasca in fabrici de reciclare. Bugetul intitial anuntat de MMAP se ridica la peste 280 milioane euro, insa alocarea din prezent a scazut la circa 220 milioane euro.
Anuntat de anul trecut, CONSTRUCTPLUS este cel mai asteptat program de finantare pentru companiile specializate in productia de materiale de constructii. Cu un Ghid consolidat deja lansat pe piata, intrat in sedinta de Guvern de joi - 11 ianuarie, apelul ar urma sa se deschida din 15 februarie si va fi deschis timp de o luna.
„Avem zeci de discutii si proiecte in pregatire pe aceasta schema de finantare, atat de asteptata de producatorii de materiale de constructii, unul dintre cele mai importante sectoare de investitii la nivelul tarii. Desi alocarea este relativ redusa raportat la cererea existenta in piata, ne dorim ca MEAT sa ia in calcul cresterea alocarii pentru editiile ce vor urma, similar ceea ce se negociaza in cazul INVESTALIM”, a precizat Roxana Mircea.
Pe langa cele 8 mari programe de finantare anuntate pentru acest an, alte scheme se afla in pregatire la ministere, printre acestea numarandu-se o noua versiune a schemei reglementate de HG 807/2014, care in ultimii ani a fost cea mai importanta solutie de sprijin pentru companiile specializate in productie, o noua sesiune pentru schema reglementata de HG 959/2022, dedicata industriilor prelucratoare, RePower EU, un amplu program de finantare dedicat cresterii eficientei energetice si a independentei de combustibilii fosili, precum si alte programe din PNRR, care reprezinta inca circa 40 miliarde de euro bani pentru investitii si dezvoltare, atat a sectorului public, cat si a celui privat.
Despre REI Grup
REI FINANCE ADVISORS, REI INTERNATIONAL CONSULTING si TOUCHED MARKETING, parte a REI Grup, sunt companii specializate in elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor de investitii atat prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare, PNDR), cat si pe scheme de ajutor de stat (HG 959/2022, HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).
Potrivit datelor din 2022, REI se situeaza pe locul al doilea, la nivel national, in topul companiilor de consultanta specializate in atragerea de finantari prin fonduri europene si ajutoare de stat.
Echipa REI numara in prezent peste 90 de consultanti specializati, in 13 birouri la nivel national, cu o vasta experienta in domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau international.
REI a reusit cu succes atragerea finantarii pentru peste 1.000 de clienti la nivel national, cu peste 1.000 de proiecte implementate si o rata de succes – lider in domeniu – de 99%.
Cu o experienta de peste 10 ani, specialistii REI se adapteaza usor cerintelor pietei, cunoscand foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile si identifica oportunitatile de obtinere de finantari din surse interne si externe. Acestia gestioneaza eficient activitatile proiectelor, relatia cu autoritatile publice si pe cea cu companiile private, atat companii multinationale, cat si companii antreprenoriale, romanesti. Mai multe detalii despre activitatea REI, aici.
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>