Prezenta in mijlocul naturii este echilibrata si purificatoare pentru aura. Exista multa intelepciune in obiceiul sanatos de a imbratisa un copac. Copacii poseda campuri de energie vitalizanta, si interactiunea acestora cu campurile energetice umane este foarte dinamica.
Fiecare copac are Secventa sa unica, precum oamenii. Din acest motiv, “imbratisarea” fiecarui alt copac are un efect diferit. Daca te asezi sub o salcie timp de zece minute, poti sa alungi o durere de cap. Brazii interactioneaza cu energia umana in mod purificator, absorbind si indepartand simtamintele negative din aura, mai ales sentimentul de vinovatie. (Bradul nu este ranit de acest proces, deoarece el foloseste aceste energii negative ca ingrasamant).
Legenda spune ca atunci cind Iisus Hristos pe cruce fiind si-a dat ultima suflare, tot ceea ce era viu a frematat. In acel moment, copacii au facut un juramint: sa plinga, sa sufere dupa Iisus si sa le slujeasca oamenilor dindu-le energie purificata. Pina in zilele noastre, copacii ne dau energia lor. Noi primim de la verdele care ne inconjoara nu numai oxigen, ci fara sa ne dam seama ne folosim de el ca de un prim ajutor in cazul caderilor energetice. Simtind slabiciune, instinctiv ne rezemam spatele de un copac si ne refacem fortele. Unii dintre copaci stiu sa dea energie omului – acestia se numesc donori, iar altii, dimpotriva, iau energia, de aceea si actioneaza in alt fel: calmeaza si dau putere, vindeca si usureaza durerile.La diferite specii de arbori exista perioade anumite de liniste si de trezie din punct de vedere al energiei. Iarna potentialul energetic scade pina la 50-70 la suta la copacii carora le cad frunzele, iar la cei care sint tot timpul verzi scade pina la 15-25 la suta. In medicina populara se vorbeste foarte mult despre dendroterapie sau vindecarea bolilor cu ajutorul copacilor. In secolul nostru nu este simplu sa iti gasesti timp pentru o plimbare prin padure, iar principiul de baza al fiecarei terapii, se stie, este regularitatea procedurilor intreprinse. Stramosii nostri aveau mare incredere in proprietatile terapeutice ale arborilor. Relatia stransa intre om si padure era mult mai vizibila in vremurile vechi, cand oamenii priveau copacii si sub aspect spiritual. In antichitate, oamenii considerau anumiti arbori drept fiind incarcati de sacralitate, ii ascultau si le era teama de reactia lor. Doar in ultimele sute de ani am inceput sa vedem padurile doar ca element de imbunatatire a vietii, cu ajutorul carora putem duce viata de acum. Ele ne dau umbra, hartie, mobilier si… cam atat. Ne-am obisnuit sa privim copacii ca parte a peisajului de pe marginea drumului. Poate ca este momentul sa descoperim si o alta latura a naturii – a padurii, in speta: ce spui de o excursie in culisele silvoterapiei? Specialistii definesc terapia cu arbori drept metoda terapeutica prin care poti preveni si vindeca bolile folosind energia emanata de copaci. Ea se bazeaza pe faptul ca orice padure contine oxigen, extrem de benefic pentru organismul uman. Arborii seculari sunt adevarate fabrici de oxigen. In plus, ei au capacitatea de a absorbi praful. In padure, concentratia medie a prafului din aer este cu 30% mai mica decat la periferia localitatilor. Oxigenul ajuta la activarea circulatiei sangvine, creste numarul globulelor rosii, usureaza respiratia in cazul bolilor pulmonare, oxigeneaza creierul (intarziind, astfel, imbatranirea). Si, nu in ultimul rand, o plimbare prin padure te va face sa dormi mai bine dupa aceea. In cazul persoanelor fara probleme de sanatate, silvoterapia este recomandata pentru intarirea organismului, pentru combaterea stresului si a oboselii.
Cum imbratisezi un copac? Ai nevoie de 10 – 30 de minute libere si de o zona impadurita (parc, gradina botanica). Plimba-te printre copaci pana ajungi sa te simti confortabil in prezenta lor. Pipaie scoarta celor care ti se par mai interesanti, miroase frunzele. Imagineaza-ti ca fiecare copac are o energie a lui pe care ti-o poate transmite si tie. Gaseste unul care se potriveste starii tale de spirit, inconjoara-i trunchiul cu bratele si incearca sa devii una cu el. Inspira si expira adanc. Tocmai ai beneficiat de una dintre cele mai simple metode de silvoterapie. Acest exercitiu are si doua variante. In afara de imbratisarea verticala, mai exista si cea stand jos (inconjori trunchiul copacului cu picioarele, lipindu-ti urechea de scoarta lui) si cea de comuniune totala cu arborele (te urci in copac si stai lipita de trunchi, sprijinindu-te de o creanga mai groasa).
Se spune despre mesteacan ca are capacitatea de a inlatura stresul. Energiile acestui copac sunt linistitoare, avand efect relaxant. Scoarta de mesteacan (intern) indeparteaza febra, are efect diuretic si stimuleaza digestia. Infuzia din frunze este eficace impotriva reumatismului, gutei si calculilor renali. Mugurii de mesteacan activeaza secretia biliara (se gaseste extract de muguri in magazinele de produse naturiste).
Teiul este un copac de factura “moale”, blanda, recomandat pentru energia sa datatoare de calm si pace. In China, el este numit “copacul uitarii”. Ceaiul de tei (cu gust amarui si culoare rosiatica) este recomandat ca depurativ, impotriva stresului si oboselii. Florile de tei (uz intern) sunt utile pentru tratarea gripei.
Castanul este cunoscut ca fiind eliberator de energie, facilitand dezvoltarea fanteziei si a creativitatii (folosit timp indelungat, poate duce la halucinatii). Frunzele de castan (intern) au actiune sedativa asupra organelor respiratorii si pot ajuta in tratamentul bronsitelor si reumatismului. Infuzia din scoarta de castan se foloseste pentru a scadea temperatura corpului.
Se pare ca pinul este capabil sa preia orice depresie sau soc emotional. Ceaiul din muguri de pin este recomandat impotriva bronsitei, traheitei, tusei si gripei. Uleiul esential de pin se poate folosi in cazuri de afectiuni ale aparatului respirator si urinar, reumatism, nevralgii. Pinul poate indeparta sau reduce stresul.
Plopul are o energie uniforma, moderata, care ne mobilizeaza vointa spre directia dorita. Un exercitiu de cateva minute de imbratisare a plopului va indeparta oboseala. Ceaiul din muguri de plop este recomandat impotriva tusei, bronsitei, traheitei, laringitei, in cazuri de cistita, reumatism sau febra musculara. Tinctura de muguri de plop este folosita pentru gripa, amigdalita, infectii renale, dureri de cap.
Pe malul raului daca te afli, poti incerca o sedinta de silvoterapie cu ajutorul salciei, posesoarea unei energii calmante, relaxante. Pentru uz intern, ceaiul de coaja de salcie este recomandat ca analgezic, astringent, usor sedativ, hemostatic. Se foloseste in stari febrile, reumatism, hemoragii, raceli, insomnii. Tinctura de salcie trateaza simptomele de dismenoree, anxietate si insomnie.
Stejarul este un copac longeviv. Frunzele, ghindele si scoarta sunt bogate in substante active si au proprietati astringente si tonice. Pudra de scoarta de stejar este folosita pentru oprirea hemoragiilor nazale. Ceaiul din coaja de stejar amelioreaza transpiratia mainilor si picioarelor. Frasinul redreseaza psihicul si invita la meditatie. In trecut, stramosii nostri ii atribuiau frasinului proprietati magice (poate si pentru ca are nenumarate intrebuintari terapeutice). Pentru uz extern (infuzie concentrata din frunze) este recomandat ca anti-inflamator si cicatrizant. Ceaiul din frasin, pentru uz intern, este folosit ca diuretic si ca laxativ usor. Fagul se gaseste in padurile intunecate si umede. Are scoarta neteda si de culoare argintie. Produsele realizate din scoarta de fag sunt recomandate pentru proprietatile lor astringente si antiseptice. Extractul din muguri de fag este folosit ca adjuvant in litiaza urica, in nefrite, cisteopielite. Celor care sufera de obezitate sau de retentie hidrica si celulita le este recomandat acest extract.
Bradul este extrem de folositor in silvoterapie. Are proprietati calmante si te ajuta sa-ti incarci bateriile. Uleiul volatil de brad se foloseste pentru ameliorarea afectiunilor aparatului respirator sau urinar, reumatismului, nevralgiilor, stresului. Tinctura de rasina de brad este folosita (extern) in cazuri de eruptii cutanate, rani greu vindecabile, zona Zoster, litiaze, artrite si reumatism
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>