FAO: Poluarea solului sub supraveghere speciala

FAO - Parteneriatul Global pentru Sol se concentreaza pe solurile negre si pe initiativele de partajare a datelorExcesul de azot si urmele de metale cum ar fi arsenic, cadmiu, plumb si mercur pot afecta metabolismul plantelor si pot reduce productivitatea culturilor, punand in cele din urma o presiune asupra terenurilor arabile. Atunci cand intra in lantul alimentar, acesti poluanti reprezinta, de asemenea, riscuri pentru securitatea alimentara, resursele de apa, mijloacele de subzistenta din mediul rural si sanatatea umana.


Poluarea solului, datorata in principal activitatilor umane in urma carora rezulta un exces de substante chimice in solurile folosite pentru cultivarea hranei, este subiectul care a luat amploare in cadrul celei de-a 5-a Adunari Plenare a Parteneriatului Global pentru Sol (PGS), care a avut loc saptamana aceasta la sediul central FAO.

"Poluarea solului este o problema emergenta, dar pentru ca vine in atatea forme, singura modalitate prin care putem reduce lipsurile de cunostinte si promova gestionarea durabila a solului este intensificarea colaborarii globale si acumularea de dovezi stiintifice fiabile", a declarat Ronald Vargas, expert in soluri al FAO si secretar al PGS.

FAO - Parteneriatul Global pentru Sol"Combaterea poluarii solului si continuarea gestionarii durabile a solului este esentiala pentru abordarea schimbarilor climatice", a declarat Rattan Lal, presedintele Uniunii Internationale a Stiintelor Solului, in cuvantarea sa adresata Adunarii Plenare. Rezolvarea problemelor cauzate de om prin practici durabile va insemna ca "mai multe schimbari se vor produce de acum pana in 2050 decat in cele 12 milenii de la inceputul agriculturii", a adaugat el.

"Adunarea Plenara a PGS este o platforma unica, neutra cu participarea factorilor decizionali unde se discuta problemele globale ale solului, pentru a invata din bunele practici si pentru a delibera asupra actiunilor de asigurare a solurilor sanatoase pentru furnizarea eficienta a serviciilor ecosistemice si a hranei pentru toti" a spus Maria Helena Semedo, director adjunct al FAO pentru Clima si Resurse Naturale. "Actiunea la nivelul tarii este noua frontiera".

Adunarea Plenara a aprobat trei noi initiative menite sa faciliteze schimbul de informatii: Sistemul global de informatii cu privire la sol; Reteaua globala a laboratoarelor de sol, infiintata pentru a coordona si standardiza masuratorile intre tari; si Reteaua Internationala a Solurilor Negre, lansata pentru a spori cunostintele despre cele mai fertile soluri agricole din lume, cunoscute si pentru continutul ridicat de carbon al acestora.

 

Poluarea solului sub supraveghere speciala

Aproape o treime din solurile lumii sunt degradate, datorita practicilor nesustenabile de gestionare a solului. Zeci de miliarde de tone de sol s-au pierdut in agricultura in fiecare an, iar una dintre cauze este poluarea solului, care, in unele tari, afecteaza o cincime din toate culturile.

Termenul de poluare a solului se refera la prezenta in sol a substantelor chimice care fie nu ar treui sa existe in sol, fie exista in concentratii mai mari decat cele normale. O astfel de contaminare poate fi produsa prin activitati miniere si industriale sau prin gestionarea defectuoasa a canalelor si a deseurilor.

In unele cazuri, poluantii sunt raspanditi de vant si ploaie pe suprafete mari. Importurile agricole, cum ar fi ingrasamintele, erbicidele si pesticidele - si chiar si antibioticele continute in gunoiul de grajd - sunt, de asemenea, potentiali poluanti si prezinta provocari speciale datorita formulelor chimice in schimbare rapida.

Poluarea solului este un risc greu de detectat, deoarece este mai greu de observat decat alte procese de degradare a solului, cum ar fi eroziunea. Pericolele prezentate depind de felul in care proprietatile solului afecteaza comportamentul chimicalelor si viteza cu care intra in ecosisteme.

Diversitatea contaminantilor si a tipurilor de sol, precum si modul in care interactioneaza, fac ca sondajele de testare a solurilor sa fie dificile si costisitoare. Membrii PGS au sustinut organizarea unui simpozion global privind contaminarea si poluarea solului, care va avea loc in aprilie 2018, si sprijina retelele globale de date pentru schimbul de informatii si armonizarea standardelor, ca modalitate de facilitare a misiunii de protejare a solurilor.

 

Solurile negre

Desi se mentioneaza frecvent in clasificarile nationale ale solului, "solurile negre" sunt departe de a fi uniforme. Noua Retea Internationala a Solurilor Negre le defineste ca avand cel putin 25 centimetri de humus si cu un continut de carbon organic in sol de peste 2 procente; Prin aceasta definitie se acopera circa 916 milioane de hectare, sau 7% din suprafata de teren fara gheata din lume.

Aproximativ un sfert din solurile negre sunt de tip clasic "Cernoziom", cu un strat de humus mai mare de 1 metru; Acestea se gasesc in fostele prerii ale Americii de Nord si in regiunile de stepa, producatoare traditionale de paine, in Europa de Est si Asia Centrala inclusiv in Republica Moldova si Romania.

Reteaua Internationala a Solurilor Negre va promova conservarea si productivitatea pe termen lung a solurilor negre prin elaborarea rapoartelor analitice si va servi drept platforma pentru schimbul de cunostinte si cooperare tehnica.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>