Productia de biomasa, alternativa pentru asigurarea stabilitatii sistemului energetic din Romania, cu beneficii pentru agricultura

Productia de biomasa alternativa pentru asigurarea stabilitatii sistemului energetic din Romania cu beneficii pentru agriculturaConform celui mai recent studiu realizat de Clubul Fermierilor Romani in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara si Academia de Stiinte Economice din Bucuresti, productia de biomasa in Romania reprezinta o directie de dezvoltare a unui sector din agricultura cu potential profitabil mare, cu beneficii economice si de mediu semnificative.


Studiul releva ca biomasa este singura resursa regenerabila de energie care poate sa inlocuiasca resursele neregenerabile utilizate la ora actuala in Romania pentru a produce energie electrica, fiind o alternativa pentru asigurarea stabilitatii sistemului energetic national, si este totodata o sansa de redresare economica pentru dezvoltarea rurala, prin crearea de mii de locuri de munca.

Unul dintre obiectivele asumate prin mandatul meu in cadrul mecanismului de Presedintie rotativa al Clubului Fermierilor Romani este promovarea proiectelor sustenabile de dezvoltare a agriculturii romanesti, care sa contribuie la transformarea acesteia intr-un model de referinta pentru agricultura europeana. Odata cu lansarea acestui studiu, dorim sa aducem in discutie oportunitatea lansarii unui Program National de Eficienta energetica prin extinderea suprafetelor cultivate cu biomasa care sa beneficieze de finantare europeana in cadrul Planului National Strategic 2023-2027 sau de alte linii de finantare din domeniul agricol”, a declarat Laszlo Becsek, Presedinte al Clubului Fermierilor Romani.

In prezent, biomasa contribuie cu aproximativ 14% la consumul mondial de energie primara, motiv pentru care in Strategia Energetica a Romaniei pentru perioada 2016 – 2030 a fost luata in calcul promovarea surselor regenerabile de energie, inclusiv utilizarea biomasei pentru producerea energiei electrice.

Clubul Fermierilor Romani sustine, incurajeaza si promoveaza fermierii care sunt interesati sa investeasca in dezvoltarea culturilor energetice de tip biomasa. Optiunea unui fermier sau a unui investitor rural de a produce biomasa poate face ca exploatatia agricola sau industria locala sa fie mai competitiva, crescand profitabilitatea acesteia. Productia de biomasa aduce beneficii pentru fermierii romani si are un impact pozitiv in afacerile din agricultura.”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Romani.

In aceasta perioada, accesibilitatea pretului este considerata una dintre principalele provocari ale sistemului energetic. Productia de biomasa este o alternativa viabila pentru resursele neregenerabile de energie si, dupa estimarile specialisilor, cererea pentru biomasa va creste in anii urmatori. In Europa exista deja tari in care biomasa este folosita ca sursa de energie la scara larga, iar Romania trebuie sa se grabeasca sa valorifice aceasta oportunitate.”, a declarat Alexander DEGIANSKI, inginer agronom si consilier in domeniul agriculturii, detinator al unei culturi energetice de tip biomasa in judetul Timis.

 

Productia de biomasa in Romania in contextul strategiei de diversificare a mixului energetic

In anul 2021, structura surselor primare de energie utilizate in tara noastra pentru a produce energie electrica a fost constituita din surse conventionale (54,72%) si din surse regenerabile (45,28%).

Prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Romania doreste elaborarea unor masuri de diversificare a mixului energetic, diversificare realizata prin cresterea ponderii la productia energetica a surselor regenerabile de energie (eoliana, solara, hidroelectrica, geotermala, energia oceanelor, biomasa si biocombustibilii).

In functie de sursa de producere a materiei organice, dar si de scopul pentru care este folosita, biomasa poate fi obtinuta din reziduuri primare de la culturile agricole sau din produse forestiere, din reziduuri secundare care devin disponibile dupa ce a fost folosit un produs din biomasa sau din deseurile forestiere care nu mai pot fi folosite in procesul industrial sau in scop comercial.

Totodata, biomasa poate fi obtinuta din culturi utilizate special pentru acest scop si catalogate in prezent drept culturi energetice (culturi de specii ierboase sau forestiere). Astfel de culturi energetice vizeaza specii forestiere cu o viteza mare de crestere (ex. plop, salcie, eucalipt), specii care produc multa biomasa agricola (ex. trestia de zahar, rapita, sfecla de zahar, soia, etc.), dar si culturi perene.

Din punct de vedere al resursei naturale edafice, Romania are la dispozitie suprafete importante de terenuri cu potential pentru culturile energetice. Cu o suprafata subventionata necultivata declarata (inclusiv spatii protejate) de 38.688,26 hectare la nivelul anului 2021, conform APIA, Romania ar putea creste gradul securitatii energetice prin dedicarea acestor suprafete pentru culturile specifice biomasei.

Conform studiului, in contextul in care aceste suprafete s-ar cultiva cu plopi, doar in primul an de recolta, aceste activitati ar angrena mai mult de 1.500 de oameni din mediul rural in vederea realizarii unei productii estimate de 483.603 tone.

Judetele cele mai bogate ca potential de resurse forestiere pentru a produce biomasa sunt Suceava, Harghita, Neamt si Bacau.

 

Despre studiul ”Rolul biomasei in conservarea mediului, dezvoltare rurala si rezilienta fermelor”

Studiul a fost elaborat de o echipa de specialisti din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara si din cadrul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti, in cadrul unui proiect al Clubului Fermierilor Romani derulat in perioada 16 august – 13 decembrie 2021.

Obiectivul acestui studiu a fost sa ofere autoritatilor din Romania responsabile pentru sectoarele de agricultura si mediu un material documentat din punct de vedere tehnic si economic, realizat de catre profesori universitari si experti in domeniu, care sa poata reprezenta un argument important privind identificarea unor linii de finantare pentru urmatoarea perioada a acestui produs agricol, avand in vedere volatilitatea preturilor actuale in domeniul gazelor naturale si energiei electrice.

Clubul Fermierilor Romani a pus la dispozitia autoritatilor studiul integral si materialele de prezentare a proiectului.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro 

  

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>