Bautura CZWÓRNIAK, obtinuta din miere, a fost inregistrata ca specialitate traditionala garantata (STG) in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate, prin Regulamentul (CE) Nr 509/2006
Produsul traditional „CZWÓRNIAK”
Denumirea
Denumirea „czwórniak” deriva de la cifra „4” (PL: „cztery”) si se refera in mod direct la compozitia si modul de obtinere cu traditie istorica folosite la prepararea „czwórniak” — si anume la proportiile determinate de apa si miere in mustul de mied, care sunt de o parte miere la trei parti apa.
Tipul produsului
Clasa 1.8 — Alte produse
Descrierea produsului alimentar
„Czwórniak” este un tip de mied, o bautura limpede obtinuta prin fermentatia mustului, caracterizata prin aroma si gustul de miere ale materiei prime utilizate.
Aroma „Czwórniak” poate fi amplificata de gustul mirodeniilor utilizate. Culoarea produsului poate varia de la auriu la chihlimbariu inchis, in functie de varietatea de miere utilizata la productia acestuia.
Caracteristicile fizico-chimice ale miedului „czwórniak” sunt:
Se interzice utilizarea conservantilor, a stabilizatorilor si a colorantilor si aromelor artificiale la productia de „czwórniak”.
Descrierea modului de obtinere a produsului alimentar
Materii prime
Miere naturală de albine, avand urmatorii parametri:
Ierburi aromatice și mirodenii: cuisoare, scortisoara, nucsoara sau ghimbir.
Sucuri naturale de fructe sau fructe proaspete.
Modul de obtinere
Etapa 1- Brasajul (fierberea) mustului de mied la o temperatura cuprinsa intre 95 °C si 105 °C.
Proportiile necesare pentru prepararea „czwórniak” sunt: o parte miere la trei parti apa (eventual apa si suc de fructe), la care se pot adauga ierburi aromatice sau mirodenii. Pentru a produce mied cu fructe, cel putin 30 % din volumul de apa trebuie inlocuit cu suc de fructe.
Respectarea stricta a proportiilor de apa si miere si obtinerea extractului necesar intr-un cazan pentru brasaj dotat cu o manta de abur. Aceasta metoda de brasaj impiedica caramelizarea zaharurilor.
Etapa 2 - Racirea mustului pana la 20 °C-22 °C, temperatura ideala pentru multiplicarea levurii.
Mustul trebuie racit in aceeasi zi in care a fost produs, iar timpul de racire depinde de eficacitatea instalatiei de racire. Racirea garanteaza siguranta microbiologica a mustului.
Etapa 3 -Adaugarea levurii — Adaugarea unei solutii de levura peste must intr-un bazin de fermentare.
Etapa 4 -
A. Fermentație puternica: 6-10 zile. Meninerea temperaturii la max. 28 °C garanteaza derularea corecta a procesului de fermentatie.
B. Fermentatie usoara: 3-6 saptamani. Perioada de fermentație usoara permite obtinerea parametrilor fizico-chimici corespunzatori.
Etapa 5 - Tragerea mustului fermentat, separat de sedimente.
Dupa obtinerea unui continut de alcool de cel putin 9 % vol., ar trebui efectuata o tragere inainte de invechire. Aceasta garantează obtinerea caracteristicilor fizico-chimice si organoleptice corespunzatoare ale miedului. Faptul de a lasa mustul fermentat deasupra drojdiilor dupa expirarea perioadei de fermentatie usoara are efecte negative asupra caracteristicilor organoleptice, din cauza autolizei drojdiilor.
Etapa 6 - Invechire (maturare) si transvazare (decantare) — repetarea operatiunii in functie de necesitati pentru a impiedica aparitia unor procese nedorite in drojdii (autoliza drojdiilor).
In timpul procesului de invechire, este posibil sa se efectueze anumite operatiuni, cum ar fi pasteurizarea si filtrarea. Aceasta etapa este esentiala in vederea obtinerii caracteristicilor organoleptice specifice ale produsului. Perioada de invechire a „czwórniak” este de cel putin un an.
Etapa 7 - Aromare (compozitie) — aceasta etapa se refera la prepararea unui produs final avand caracteristicile organoleptice si fizico-chimice specifice ale „czwórniak”.
Pentru a garanta respectarea parametrilor necesari, este posibil sa se corecteze
caracteristicile organoleptice si fizico-chimice prin adaugarea de:
Turnarea in recipiente unitare la o temperatura aflata intre 55 °C si 60 °C. Se recomanda ca „czwórniak” sa fie prezentat in ambalaje traditionale, cum ar fi: damigene, recipiente din ceramica sau butoaie de stejar.
Specificitatea produsului sau alimentar
Specificitatea „czwórniak” se datorează:
· modului de preparare a mustului (compozitia si proportia materiilor prime),
Unicitatea gustului si mirosului miedului „czwórniak” se datoreaza continutului adecvat de zahar si alcool.
Datorita proportiilor stricte ale ingredientelor utilizate la producerea sa, „czwórniak” are o consistenta tipic vascoasa si fluida, care il diferentiaza de alte tipuri de mied.
Caracterul traditional al produsului alimentar
In Polonia, productia de mied reprezintă o traditie veche de peste o mie de ani, caracterizata printr-o mare diversitate. Ca urmare a dezvoltarii si imbunatatirii de-a lungul secolelor a modului de obtinere au aparut multe tipuri de mied. Traditia producerii de mied dateaza de la inceputul suveranitatii statale a Poloniei. In anul 966, diplomatul, comerciantul si calatorul Ibrahim ibn Yaqub a scris: „pe langa mancare, carne si pamant de arat, tara lui Mieszko I are din belsug mied, astfel fiind numite bauturile alcoolice si vinurile slave”. (Mieszko I a fost primul domnitor istoric al Poloniei).
Eposul national polon „Pan Tadeusz” de Adam Mickiewicz, care relateaza povestea nobilimii intre 1811 si 1812, contine numeroase informatii privind productia, consumul si diferitele tipuri de mied. De asemenea, miedul este mentionat in poemele scriitorului Tomasz Zan (1796 — 1855), precum si in trilogia lui Henryk Sienkiewicz in care sunt descrise evenimentele istorice din Polonia secolului XVII („Ogniem i mieczem”, publicata in 1884, „Potop”, publicată în 1886 și „Pan Wołodyjowski”, publicată în 1887 si 1888).
Impartirea traditionala a miedului in patru categorii, si anume „półtorak”, „dwójniak”, „trójniak” si „czwórniak” a existat in Polonia de secole si se pastreaza chiar si in zilele noastre in constiinta consumatorilor.
Proportiile de apa si miere pentru „czwórniak” sunt precizate astfel: „Numai miedul produs dintr-o parte miere naturala si trei parti apa se poate numi «czwórniak»”.
Cerinte minime si proceduri de control
Controalele obligatorii cuprind:
Controalele obligatorii se efectuează cel putin o data pe an.
Denumirea si adresa grupului solicitant
Denumire: Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo — Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego
PL-00-043 Warszawa
Sursa: www.agriculturae.ro
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>