Magiunul de prune Topoloveni sarbatoreste 5 ani cu Indicatie Geografica Protejata

Magiunul de prune Topoloveni sarbatoreste 5 ani cu IGPASTAZI ESTE ZIUA MONDIALA A SANATATII - 'Astazi, 7 aprilie 2011, am semnat decizia de inregistrare, si deci de protectie pe intreg teritoriul UE a primului produs cu Indicatie Geografica Europeana din Romania: Magiunul de prune Topoloveni', anunta in 2011, comisarul European pentru Agricultura, Domnul Dacian Ciolos.

Sonimpex Topoloveni este societatea care a reusit sa scoata din anonimat dulcele sanatos, cu o reteta autentica, unica si traditionala din anul 1914. Promovarea Magiunului de prune Topoloveni s-a realizat cu eforturi deosebite din partea producatorului. Timp de 5 ani, am fost singurul procesator din industria alimentara din Romania, care a reprezentat tara noastra pe harta gastronomica a Uniunii Europene cu un aliment functional de o mare calitate. Ne-am inscris, astfel, intre cele 1400 produse traditionale europene care se certificau conform unei scheme de calitate.

Notorietatea si intensa promovare create de noi, au atras incalcarea drepturilor de proprietate industriala la toate nivelurile lantului de distributie. Acum, la cinci ani de la obtinerea Indicatiei Geografice Protejate, suntem obligati sa ne aparam drepturile, investitia si traditionalul Magiun de prune Topoloveni, in Justitie, deoarece am surprins autoritatile statului cu o schema de calitate pe care nu au stiut /vrut / putut sa o protejeze conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare:

Art. 13: Protectie

1.Denumirile inregistrate sunt protejate impotriva:
a.oricarei utilizari comerciale directe sau indirecte a unei denumiri inregistrate pentru produse care nu sunt acoperite de inregistrare, in cazul in care produsele respective sunt comparabile cu cele inregistrate sub denumirea respectiva sau in cazul in care printr-o astfel de utilizare se exploateaza reputatia denumirii protejate, inclusiv atunci cand produsele respective sunt folosite ca ingrediente;
b.oricarei utilizari abuzive, imitari sau evocari, chiar daca adevarata origine a produselor sau a serviciilor este indicata sau daca denumirea protejata este tradusa sau insotita de cuvinte precum "gen", "tip", "metoda", "asa cum se prepara la/in", "imitatie" sau alte cuvinte similare, inclusiv atunci cand produsele respective sunt folosite ca ingrediente;
c.oricarei mentiuni false sau inselatoare privind provenienta, originea, natura sau calitatile esentiale ale produsului, care apare pe partea interioara sau exterioara a ambalajului, in materialul publicitar sau documentele referitoare la produsul in cauza, precum si impotriva ambalarii produsului intr-un ambalaj de natura sa creeze o impresie eronata cu privire la originea acestuia;
d.oricarei alte practici care ar putea induce in eroare consumatorul cu privire la adevarata origine a produsului. In cazul in care o denumire de origine protejata sau o indicatie geografica protejata include denumirea unui produs care este considerata a fi generica, utilizarea denumirii generice respective nu se considera a fi contrara dispozitiilor primului paragraf literele (a) sau (b).


Magiunul de prune Topoloveni2.Denumirile de origine protejate si indicatiile geografice protejate nu devin generice.

3.Statele membre adopta masurile administrative si juridice corespunzatoare pentru a preveni sau opri utilizarea ilegala a denumirilor de origine protejate si a indicatiilor geografice protejate mentionate la alineatul (1), produse sau comercializate in statul membru respectiv. In acest scop, statele membre desemneaza autoritatile responsabile cu luarea acestor masuri, in conformitate cu procedurile stabilite de fiecare stat membru.

Autoritatile respective ofera garantii corespunzatoare de obiectivitate si impartialitate si au la dispozitie personal calificat si resursele necesare pentru indeplinirea functiilor lor.

Art. 14: Relatiile dintre marci, denumirile de origine si indicatiile geografice

1.In cazul in care o denumire de origine sau o indicatie geografica este inregistrata in temeiul prezentului regulament, inregistrarea unei marci a carei utilizare ar contraveni articolului 13 alineatul (1) si care se refera la acelasi tip de produs trebuie refuzata daca cererea de inregistrare a marcii este prezentata dupa data depunerii la Comisie a cererii de inregistrare in ceea ce priveste denumirea de origine sau indicatia geografica.

Marcile inregistrate cu incalcarea primului paragraf se invalideaza.

Cu toate acestea, Sonimpex Topoloveni a continuat eforturile de promovare pe plan international, accesand doua programe pe fonduri europene, cu o valoare totala de 2 milioane de euro, din care 20% reprezinta investitia producatorului roman. Astfel, Magiunul de prune Topoloveni a ajuns pe pietele din Norvegia, Elvetia, Rusia, Orientul Mijlociu si America de Nord. Fondurile europene au fost implementate de societatea Economotechniki Greece pentru ca Romania nu mai avea un alt produs certificat european cu care sa se asocieze si sa promoveze traditia gastronomica romaneasca pe pietele terte ale Uniunii Europene. Suntem bucurosi ca Salamul de Sibiu si Telemeaua de Ibanesti au reusit anul acesta sa obtina Indicatia Geografica Protejata, respectiv Denumirea de Origine Protejata si ii felicitam pe producatorii romani care au reusit sa impuna la nivel european alte produse alimentare din Romania.

Recunoasterea internationala a Magiunului din prune Topoloveni am obtinut-o prin cele Doua stele de aur Michelin, din maximum Trei, la International Taste and Quality Institute din Bruxelles, premierea cu medalia Great Taste in Marea Britanie si calitatea de Furnizor al Casei Regale a Romaniei.

 

Magiunul de prune Topoloveana

 

Calitatile exceptionale ale Magiunului de prune Topoloveni i-au adus numeroase alte recunoasteri—certificat Kasrut, certificat Halal, dar si o recomandare din partea Institutului National de Diabet N.C Paulescu prin care se arata ca 'magiunul de prune Topoloveni poate fi consumat de bolnavii de diabet, respectand indicatiile medicului curant'.

Intre Erou si Martir a inceput al doilea secol de existenta a Magiunului de prune Topoloveni, in oricare dintre cele doua situatii fiind inscris numele in istorie pentru Sonimpex Topoloveni , exemplu pentru patriotismul demonstrat prin fapte si atitudine.

Misiunea, viziunea si valorile noastre, ale Sonimpex Topoloveni, sunt sanatatea consumatorului , pastrarea calitatii gustului, mentinerea noastra ca popor, nu populatie, prin orice fapte care atesta continuitatea existentei noastre pe aceste meleaguri. Gastronomia, ca parte a culturii , este reprezentativa in acest sens.

Din respect pentru traditia gastronomica romaneasca am inovat in permanenta pentru a oferi consumatorilor nostri doar alimente functionale, necesare imbunatatirii calitatii vietii. Din anul 2010 procesam gama Topoloveana de dulceturi din fructe, legume si petale din flori, zacusti de legume si bulion de rosii. Gama de dulceturi Topoloveana se realizeaza conform unui Brevet de Inventii prin care am eliminat zaharul adaugat si contine produse 100% naturale, doar din ingrediente proaspete romanesti si fara ingrediente chimice de orice tip. Dulceturile Topoloveana s-au bucurat de recunoasterea internationala a calitatii la Monde Selection, fiind premiate cu medalii de argint si bronz. Am fost singurii producatori premiati din industria alimentara romaneasca.

Sonimpex Topoloveni, prin toata activitatea, si-a inscris numele in istoria industriei alimentare si depinde numai de autoritatile statului daca posteritatea ne va receptiona ca eroi sau martiri.


Director General, Sociolog
Bibiana Dolores Stanciulov

  

 
 

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>