Carnatii polonezi „kiełbasa myśliwska” (STG)

Caracterul de specificitate al carnatului polonez „kiełbasa myśliwska” reiese din denumirea acestuia.

 






STG – inseamna Specialitate Traditionala Garantata

 

Perioada indelungata de conservare si caracterul practic l-au transformat intr-un element ideal al proviziilor pe care oamenii le iau cu ei cu ocazia excursiilor, calatoriilor si a sejururilor mai lungi in locuri unde este dificila procurarea de mese calde. In timp, acest preparat a fost comercializat pe scara mai larga, insa denumirea sa nu s-a schimbat.

 

Carnatul „kiełbasa myśliwska” este scurt, de culoare maro inchis si prezinta o suprafata incretita uniform (fara cute longitudinale). Aspectul preparatului este de batoane curbate sub forma de semicerc, divizate de obicei in „perechi” (nedespartite la punctul de rasucire a intestinului), cu o lungime de aproximativ 15 cm si cu un diametru de peste 32 mm.

 

In sectiunea transversala, se pot observa bucati de culoare rosu inchis de carne de porc din clasa I si bucati de culoare rosu pal de carne de porc din clasa II.

 

La atingere, suprafata carnatului este neteda, uscata si incretita in mod uniform. Gustul preparatului „kielbasa myśliwska” este specific carnii de porc fragezite, sarate, tratate termic, afumate, precum si condimentelor folosite.

 

Ingrediente

  • Carne (100 kg de materie prima):

  • Condimente (per 100 kg de carne): piper natural – 0,15 kg; ienupar – 0,10 kg; usturoi proaspat – 0,10 kg; zahar – 0,20 kg.

  • Aditivi: amestec de sarare [pe baza unui amestec de sare de masa (NaCl) si nitrit de sodiu (NaNO2)] – aproximativ 2 kg; amestec de fragezire (cu urmatoarea compozitie: 1 litru de 10 % otet alimentar, 1 litru de apa, 1 litru de ulei de rapita sau de floarea-soarelui) – 3 litri.

 

Prin alimentatie porcilor se urmareste ingrasarearea porcilor in vederea obtinerii de carne grasa cu un continut ridicat de grasime. Scopul este producerea de porci cu o greutate de pana la 120 kg, care prezinta un continut mai ridicat de grasime intramusculara (de peste 3 %). Ingrasaarea vizeaza rasele de porci cu dezvoltare lenta, iar un regim adecvat de ingrasaare face posibila obtinerea continutului dorit de grasime intramusculara.


 

 

Etape ale producerii cârnatului „kiełbasa myśliwska”

Etapa 1 . Portionarea in prealabil a tuturor ingredientelor din carne. Asigurarea unei dimensiuni uniforme pentru toate bucatile de carne (pana la aproximativ 5 cm diametru).

Etapa 2 . Sararea traditionala (metoda la sec) timp de aproximativ 48 de ore, cu un amestec de sarare.

Etapa 3 . Procesare mecanica: carnea din clasa I este maruntita in bucati de aproximativ 20 mm, carnea din clasa IIA in bucati de aproximativ 8 mm, iar carnea din clasa III in bucati de aproximativ 3 mm, apoi este amestecata impreuna cu 2 kg de gheata.

Etapa 4 . Adaugarea amestecului de fragezire la carnea din clasa I si la carnea din clasa IIA – amestecare integrala.

Etapa 5 . Adaugarea carnii de porc tocate din clasa III si a condimentelor – amestecare integrala.

Etapa 6 . Umplerea intestinelor de porc cu un diametru de peste 32 mm si rasucirea intestinului batoanelor pentru a avea o lungime de aproximativ 15 cm.

Etapa 7 . Pastrarea timp de doua ore la o temperatura care sa nu depaseasca 30 °C. In prealabil se usuca suprafata, se lasa sa actioneze ingredientele din batoane.

Etapa 8 . Uscarea suprafetei, afumarea fierbinte traditionala (timp de aproximativ 135 minute) si aplicarea tratamentului termic pana cand se obtine o temperatura de cel putin 70 °C in interiorul batoanelor.

Etapa 9 . Racire si refrigerare la mai putin de 10 °C.

Etapa 10 . Uscare la 14-18 °C si umiditate de 70-80 % timp de 5-7 zile, pana la obtinerea preparatului dorit (nu depaseste 68 %).

 

Metoda de traditionala producere . Vanatoarea s-a desfasurat timp de secole dupa o serie de reguli si obiceiuri proprii. Descrieri ale unor scene de vanatoare se regasesc in literatura poloneza, inclusiv in poemul epic national „Pan Tadeusz” de Adam Mickiewicz, care dateaza din 1834. Vanatoarea a reprezentat aproape o sarbatoare sociala, cu o bogatie de ritualuri si de simbolism – cum ar fi vestirea din corn a semnalelor de vanatoare, initierea vanatorului sau „botezul” si ospetele de la sfarsitul vanatorii. Asociatiile de vanatoare infiintate ulterior au adoptat si cultivat aceste traditii pana in prezent.

 

Tolba vanatorului a reprezentat un element traditional nelipsit din echipamentul de vanatoare. In tolba se aflau, printre altele, provizii uscate potrivite pentru plimbarile pe parcursul unei zile intregi prin padure. Descrieri ale meselor luate in timpul unei partide de vanatoare se regasesc in literatura poloneza, inclusiv in poemul „Pan Tadeusz” mentionat anterior. Carnatii uscati si afumati, cu o perioada relativ lunga de conservare, au facut parte dintotdeauna din bucatele consumate in momentele de odihna.

 

Denumirea de „kiełbasa myśliwska” a aparut cel mai probabil in perioada interbelica a secolului XX, cand, dupa cum se afirma in periodicul „Gospodarka Mięsna” nr. 1-2 din 1949, producerea de preparate din carne afumate s-a dezvoltat in cadrul a numeroase fabrici mici de prelucrare a carnii din Polonia.

 

 

Sursa: www.agriculturae.ro

 

 

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>