Piata de biomasa, cu potential de inovare in Romania

drforestier.jpg




Cu o pondere de peste 30% padure, Romania este una dintre tarile medii impadurite in Europa. Fata de Romania, Europa are o indelungata traditie pentru utilizarea biomasei ca sursa de incalzit si de energie.










In zonele urbane
, sunt instalatiile termice care folosesc in mare masura combustibilii fosile, gazele naturale si petrolul, aduse de la mare distanta prin conducte sau prin transport terestru si cu costuri mari. Nu e de mirare ca populatia urbana, saraca, nu este in stare sa platesca incalzirea si apa calda.

In schimb zonele rurale poseda o resursa deosebita, biomasa vegetal. In prezent, in vestul Europei, proportia de biomasa primara transformata in sursa de energie depaseste 10 %. Iata o sursa care in Romania este folosita sub 1%.

Romanii foloseste biomasa vegetala doar sub forma de lemn, peleti (rumegus), deseuri, coceni, in sobele de incalzit si gatit. O parte din romani au construi centrale si cazane de incalzit pe baza de material lemnos. Se pot folosi, ca biomasa, scoarta de pe copaci, crengile uscate, pomii cazuti din padurile necuratate, paiele, etc.

In mediul rural peste un milion de locuinte pot fi incalzite prin utilizarea biomasei in centrale termice de incalzit. Ar trebui ca prin programul de dezvoltare rurala sa se construiasca cat mai multe centrale ecologice care folosesc biomasa ca sursa de energie electrica si termica.

Acum 8 ani, am vizitat o centrala ecologica care produce energie si apa calda si la care erau racordate locuinte din douazeci de sate. Si asta datorita faptului ca tarifele la energie si caldura erau mult mai mici, la centrala de biomasa (pe baza de lemn si deseuri tocate). Centrala ecologica era de fapt o cooperativa a fermierilor, care pe langa arabil mai au si un pic de padure.

Si in Romania se poate impadurii suprafete intinse de teren degradat si de teren in care productiile sunt compromise din cauza secetei. Uniunea Europeana ne da bani prin masurile de AGROMEDIU.

Pe cine intereseaza aceste domenii de real folos pentru cetatenii din mediu rural? De fapt pe nimeni dintre cei alesi. Multi dintre conducatorii natiunii romanii cunosc mai bine ca mine aceste aspecte, dar ignoranta, nepasarea si nestiinta stau la baza lipsei de bine in acest domeniu nevalorificat inca.

Se pot construi cu tehnologie moderna de ardere. O centrala ecologica are nevoie doar de un singur operator care trece o ora pe zi si controleaza functionare ei. Exista o noua piata de instalatii ecologice, care trebuie sa fie aprobate si autorizate in Romania, pentru a fi folosite de catre asociatiile de fermieri si proprietarii de paduri. Si ar trebuie sa existe aprobari si autorizari pentru construirea de instalatii de producere energie si biocombustibi prin cooperativelele celor care produc biomasa si culturi energetice.

In aceste domenii noi, nu apar decat "baietii destepti", care profita de subventiile serioase oferite de catre Uniunea Europeana si statul roman.  Iar  cei care  trebuie sa se ocupe  cresterea calitatii vietii in spatiul rural se ocupa de  "de spaga, palinca si cartabos".

Peste 50 de plante si arbori se pot intrebuinta ca biomasa, existand posibilitatea ca fermierii romanii sa obtina venituri suplimentare.

In prezent, ar trebui ca proiectele de cercetare, din acest sector, sa se concentreze pe imbunatatirea eficientei, reducerea emisiilor poluante, si optimizarea procesului de control.

De asemenea, utilizarea de paie, ca biomasa, trebuie sa fie mai mult in centrul atentiei.

Trebuie inceput, in spatiul rural, cu instalatiile de apa calda pentru fermele si gospodariile rurale, si trebuie incheiat cu centralele ecologice de producere a energiei electrice verzi.

Securizarea viitorul de energie a crescut de asemenea. In acest scop, sa intensificat in intreaga lume munca pentru dezvoltarea tehnologiilor adecvate... In ceea ce priveste promovarea cogenerarii, in Romania, un rol important si in curs de negociere permanente cu UE, priveste realizarea obiectivelor de energie electrica verde si extinderea la scara larga a biomasei plantelor de cogenerare.

In afara de atingerea obiectivelor esentiale in cea ce priveste energia si politica de mediu, trebuie create capacitatii de productie de 1.000 GWh energie verde si investitii de cateva sute de milioane de euro. Prin aceste investitii pot fi create in urmatorii cinci ani cateva mii de locuri de munca in spatiul rural. Alte efecte pozitive ar fi ocuparea fortei de munca in producerea de biomasa, in intretinerea echipamentelor si in livrarea biomasei sub forma de energie.

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>