Putem produce mancare multa si ieftina

microbiologie.jpg


Pentru multi pare imposibil sa produci proteina pentru intreaga populatie a globului, de pe o suprafata de numai 25 km patrati. Va asigur ca nu este vorba de nici un soi extraordinar de soia, fasole sau mazare. Si nu este nici o descoperire recenta. Sunt culturile monocelulare.







Actualul sistem de agricultura este organizat in avantajul celor bogati.
Acest sistem va trebuii inversat, respectiv sa rezolve problema foamei, si sa devina in mileniul III un sistem de agricultura sociala, care sa deserveasca intreaga populatie a planetei. S-a vazut ca prin actualul sistem de agricultura, aproape 1 miliard de oameni sufera de subnutritie si malnutritie si ca 7 milioane de copii mor anual din cauza foamei.

Ni se bagat in cap ideea ca din cauza schimbarilor climatice, cresterii populatiei si a consumului crescut de biocombustibil, exista foame si scumpire la alimente. Este cu totul fals. Specialistii agricoli si biologii au demonstrat ca sunt solutii la aceasta situatie de criza permaneta.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca valorificam energia solara, destul de putin, respectiv 1-2%. S-au gasit soiuri de plante cu structura modificata a frunzei pentru a marii eficienta fotosintezei. Exista si un sistem de agricultura biodinamica in care se folosesc biopreparate pe baza de cuart, corn de cerb si de coada calului care curata frunzele plantelor in vederea receptionarii de mai multa energie solara.

In anii "60", odata cu dezvoltarea industriei spatiale, sa pus problema inobilarii cu proteina si cu vitamine a hranei cosmonautilor, pentru a creste continutul nutritiv al alimentelor. Stiinta care s-a dezvoltat in paralel cu inalta tehnologie spatiala a fost microbiologia. Au fost trimisi biologi in spatiu pentru a vedea ce plante se pot inmultii in lipsa solului terestru.

Asa s-a dezvolta, microbiologia pentru fortificarea produselor alimentare cu vitamine si proteine. Astfel s-au cultivat pe verticala plantele monocelulare. Prin aceste uzine microbiologice se pot produce hrana pentru intreaga omenire. Este nevoie de apa, energie si materie prima. Materia prima reprezinta de fapt deseurile industriale bogate in glucide. Iata inovatia prin care, pe o suprafata de 25 km patrati, se produce proteine necesare hranirii a 5 miliarde de oameni.

O varianta mai economica o reprezinta cultura de alge. Acestea au nevoie de apa si soare. Prin inlocuirea energiei conventionale cu energia solara, cultura de alge va avea succes deosebit. Algele bogate in proteina au dezvoltat si un sector al industriei alimentare care produce lapte, carne si branzeturi din alge.

O alga, cunoscuta de toata lumea este Spirulina, cea mai bogata sursa de proteina organica si integrale din natura, cu o gama completa de aminoacizi de care are nevoie organismul uman. Spirulina nu produce mucoase si este usor digerabila. Contine: de 50 de ori mai mult fier decat spanacul; de 5 ori mai multa vitamina B12 decat ficatul proaspat de vita; de 50 de ori mai mult beta caroten decat morcovii cruzii; uleiuri de trei ori mai bogate in GLA decat uleiul din primula de seara; de 10 ori mai mult calciu decat laptele; aceiasi cantitate de vitamina E ca si germenii de grau, avand o activitate biologica cu 49% mai mare decat vitamina E sintetica; de 5 ori mai multa clorofila decat lucerna, ovazul sau orzul verde; un spectru larg de antioxidanti naturali intre care vitaminele C, B1, B5, B6, mineralele ( zinc, mangan, cupru), metionina, selenium, etc.

Am ajuns astfel la agricultura agrosistemelor. Aici ne ocupam de acvacultura si de cresterea molustelor. Prin acvacultura putem creste crapi chinezesti, sturionii si specii de pestii din SUA, aclimatizati in Romania. Astfel productia de peste poate creste de la 0,1 kg/ mp de luciu de apa pana la 100 de kg /mp de luciu de apa. Pe litoralu romanesc francezii au adus tehnologia de crestere a stridiilor si midiilor. In Romania existe multe terenuri saraturate si care se pot folosi 10 ani ca parcele pisciole, iar apoi 5 ani ca parcele agricole.

In apropierea fermelor de pasari si porci in bazine piscicole se pot obtine productii de 1500 kg/ ha peste, si in care dejectiile (sub forma de ape uzuale diluate) sunt folosite ca si surse de hrana.

Se spune ca trebuie sa crestem cu acelasi procent pretul la toate alimentele din cauza cresterii pretului la energie. Lucrurile stau cu totul diferit si pentru a demonstra acest fapt va prezint aportul suplimentar de energie la principale produse agroalimentare: 0,05 % la pestele oceanic, 0,11% la puii boiller, 0,16 % la oua, 0, 33% la lapte; 0, 49 % la sfeca de zahar; 1,1% la cartof, 1,4 % la paine, peste 2 % la grau, peste 10% la porumb, etc. Dupa cum vedeti fermierii care produc grau sau porumb sunt mai afectati de scumpirea energiei decat cei din panificatie. De asemenea se observa ca sunt alimente care se pot produce cu aport mic de energie, si care nu trebuie sa-si dubleze preturile. Este vorba in exemplul dat despre pestele oceanic, carnea de pui boiller, oua si laptele.

Exista o filiera pentru fiecarui produs alimentar. Si pe fiecare filiera se gaseste industria si servicii care deservesc fermele de productie, fermele de productie, industria procesatoare, comerciantii si consumatorii. Pentru ca filiera sa functioneze perfect mai trebuie sa participe doi factori, respectiva politica agroalimetarea si cercetarea stiintifica. Fiecare filiera de produs functioneaza pe baza de un regulament. Fara regulament, fara politica de piata a produsului, fara cercetare, asa cum se petrece in Romania, Codul de bune practici dintre industria procesatoare si himermaket-uri, despre care s-a facut atata caz, in ultimile saptamani, reprezinte doar o impartire a profiturilor dintre doi actori iar fermierii si consumatorii vor pierde in continuare.

Sunt cateva teme de discutie pentru viitorul omenirii. Ar trebui sa ascultam de specialisti si sa-i tragem de maneca pe politicieni, ca nu vor noua politica agricola a belsugului si prosperitatii pentru toti oamenii care traiesc pe aceasta superba planeta a UNIVERSULUI.

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>