Populatie saraca, in campie bogata

1fermiera.jpg



In campiile cele mai fertile din Romania, la 18 ani de la revolutie, majoritatea populatie este saraca. Acest lucru sa petrecut si in SUA, unde populatia din Sudul fertil, era in anii "50" mult mai saraca decat cea din Nord. Istoria Sudului merita cunoscuta, ca sa ne putem da seama, despre cum sa ajuns la saracia romanilor, intr-o tara bogata.









Putine regiuni din lume au potentialul agricol al Sudului din SUA. Putine regiuni din lume au fost atat de nemilos jefuite si atat de epuizate printr-o folosire nerationala si printr-o permaneta incapacitate a omului de a se adapta la mediul inconjurator.

Regiunea scaldata de valea fluviului Mississippi are o lungime de 500 de mile, o latime de 100 de mile si este tot atat de fertila ca si valea Nilului.

Peisajul zonei in anii "50" era cel a foamei si reprezenta o mostenire culturala a epocii de pionerat, a conditiilor coloniale si a sclaviei. Regiunea a fost saracita ulterior, in perioda moderna, prin activitatea speculatorilor de pamant.

Primii colonisti din coloniile din Sud au incercat sa creeze pe pamantul Virginei o agricultura variata. Eu au semanat culturi aduse din Europa, dar care nu s-au adaptat prea bine Sudului. Au invatat de la indieni sa cultive porumbul, fasolea, cartoful dulce, dovleacul, pepenele verde si fragii. Culturile europene s-au indrodus treptat in functie de adaptarea acestora la conditiile de mediu.

Din nefericire acest gen de agricultura nu a fost privita favorabil de catre Anglia. O companie din Londra formata din cavaleri, nobili, negustori si aventurieri, a primit de la regele Iacob I, in anul 1606, dreptul de a exploata coloniile din Sud, si de a gasii o marfa solicitata la export care sa le aduca profituri fabuloase.

Au incercat cu matasea, apoi vita de vie, si au gasit pana la urma un produs indigen, numit tutunul. Astfel s-a creat un sistem de mari plantatii de tutun in Virginia, Maryland si Carolina. Pe valea fluviului Mississipii sa introdus bumbacul, iar in regiunile de coasta ale Louisianei, cultura de baza a devenit trestia de zahar. Marimea unei ferme mijlocii din Sud a ajuns in anul 1700 la 700 de acri.

La mijlocul secolului al XVIII -lea, aristrocratii din Sud, aveau proprietati de 150 000 de acri. Pentru a lucra in aceste ferme in anul 1619 au introdus sclavii negri, adusi din Africa. A inceput sa se dezvolte monocultura cu suita lui de consecinte triste: hrana insuficienta; secatuirea solului; sclavia; munca fortata; crizele economice; si un nivel cultural si biologic scazut al populatiei.

Pe langa aristrocratii mai existau aproape 2 milioane din familiile care nu poseda pamant. Ei sunt arendasi la cheremul fluctuatiilor pretului marfii lor supuse speculatiilor.

La inceput bumbacul si tutunul au fost cultivate fara a se aplica ingrasaminte. Dar prin monocultura s-a saracit pamanturile, incat au devenit necesare cantitati tot mai mari de ingrasaminte chimice. 30% din cel mai fertil teren din Sud, sufera in prezent de eroziune.

Dupa 1900 bancherii si grupurile finaciare din nord au cumparat in bloc fermele saracite din Sud. Forta disponibila din agricultura a inceput sa lucreze, pe niste salarii de mizerie, in fabricile care s-au mutat din Nord in Sud.

Arendasii cu sculele lor vechi au fost alungati, de pe pamanturile din Sud, si au pornit in cautarea de ferme unde sa lucreze in perioadele de campanie. John Steimbeck in romanul "Fructele maniei", a descris acest simbol al mizeriei din mijlocul belsugului, in care arendasii nu aveau bani sa cumpere paine copiilor lor.

In anii "50", au intervenit masurile federale care au dus la reconstructia Sudului. Astfel venitul individual a crescut cu 75% in 10 ani, in timp ce venitul national a crescut, in aceasi perioada, cu numai 56%. Nici astazi dupa 50 de ani de la reforme, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in bine. "Mahalale rurale ale Sudului sunt lucrul cel mai revoltator din SUA." este parerea analistului american, John Gunter.

In zona Campiilor fertile din Romania, in cei 18 ani de la revolutie se petrece acelasi fenomen de saracie si de degradare biologica si culturala a populatie. Guvernul SUA a intervenit in 1950 cu masuri federale pentru cresterea venitului individual. In Romania peste 50% din populatie traieste sub pragul de saracie, iar masurile nationale se reduc la intalniri populiste si demagogice intre partidele politice.

Aristrocratii romani (cu zeci de mii de ha), aventurierii, speculatorii de terenuri, grupurile financiare si de interes din Romania, sunt tinuti in brate si primesc aceleasi drepturi pe care le-a primit, compania londoneza, de la regele Iacob I, in anul 1606.

De 18 ani rescriem istoria saraciei dintr-o tara bogata, si nu invatam nimic din dilemele Sudului american. Si asta pentruca Romania a ajunsa pe mana unor sabotori ai economiei nationale, pentru care nu exista nici un fel de lege.

Sunt inginer agronom, traiesc intr-o regiune fertila din vestul tarii si nu pot sa stau nepasator la fenomenele de degradare biologica, psihica si sociala a satelor, comunelor si oraselor mici din Campia Aradului. In calitate de consultant agricol, nu am fost solicitat de nici un primar sau consilier local, sa-i sprijin in punerea in practica a masurilor de dezvoltare locala, rurala sau regionala. In schimb reprezentantii puterii locale sunt inconjurati de "asa zisi experti" care ii invata cum sa ocoleasca si sa incalce legea.

Totusi exista o mica mandrie nationala, pentruca am reusit sa rescriem, in 18 ani, istoria sumbra, multiseculara, a Statelor Unite ale Americii. Nu se poate lauda nimeni, in lumea contemporana, cu asemenea performante negative. Si asta pentruca restul lumii se lauda cu un minim de intelepciune si nu cu un maxim de prostie. Iar aceasta prostie nationala ne afecteaza pe toti, deoarece veniturile lunare le cheltuim intr-o saptamana pe mancare si intretinere. Restul de 3 saptamani traim ca si sclavii de pe fostele plantatii ale sudului prin asa numitele "masurile de protectie sociala" oferite de o clasa politica ajunsa in fruntea tarii pe scurtaturi necinstite si imorale.

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>