Proiectul PRAXIS - antreprenoriat rural a cautat sa se adreseze lipsei curente de oportunitati si de angajare in zonele rurale ale Europei. Perceptia generala negativa asupra zonelor rurale face ca acestea sa nu fie privite ca locuri unde afacerile se pot dezvolta. Aceasta conduce la faptul ca generatiile tinere si calificate abandoneaza zonele rurale pentru cele urbane, rezultand un deficit de calificare care va constrange in viitor noi angajatori in a infiinta afaceri.
Obiectiv general
PRAXIS – a expus toturor partenerilor noilor idei si abordari asupra antreprenoriatului in zonele rurale. Parteneriatul si-a asumat si diseminat rezultatele unor cercetari care au investigat experienta partenerilor PRAXIS in sprijinirea afacerilor din mediul rural pentru a inova cu succes si a devenii mai competitive.
Din partea Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad, la proiectul PRAXIS, a participat directorul institutiei, Ing. Malaies Ioan.
Rezultatele studiilor au ghidat activitatile a patru proiecte pilot, care au testat eficacitatea diferitelor cai de a implementa politici de dezvoltare rurala.
Durata proiectului a fost din Octombrie 2004 - Septembrie 2007.
Rezultate asteptate
PRAXIS a identificat bune practici, a facilitat dezvoltarea de strategii si parteneriate privind antreprenoriatul rural, a sprijinit afacerile inovative si a promovat cultura antreprenoriala in zonele rurale.
De asemenea a asigurat faptul ca activitatile antreprenoriale rurale sa fie eligibile pentru finantarile din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala precum si din cele de Cooperare Teritoriala din Fondurile Structurale.
Proiectul a avut patru proiecte pilot si a produs o serie de instrumente pentru a comunica rezultatele obtinute: un website, un plan de comunicare, doi fluturasi de informare, newsletter, o metodologie pentru dezvoltarea strategiilor regionale, recomandari pentru elaborarea politicilor, un ghid pentru infiintarea micro intreprinderilor, o analiza finala si o evaluare cuprinsa intr-o lucrare despre initiativele antreprenoriale rurale inovative de succes din Europa.
In cadrul proiectul sa organizat o serie de intalniri si seminarii in care partenerii au putut face schimb de idei si experienta.
Rezultate obtinute
Proiectul PRAXIS a fost aprobat conditionat in 12 Iulie 2004. Dupa îndeplinirea conditiilor au fost stabilite structurile de coordonare si conducere. Acordul de parteneriat a fost transmis partenerilor subliniind rolul si responsabilitatile in cadrul proiectului.
Studiul referitor la parteneriatul si strategiile rurale a fost finalizat de catre toti partenerii in primavara anului 2005 si rezultatele acestuia au oferit o privire asupra capacitatii partenerilor de crea si sustine parteneriate rurale astfel incat serviciile de asistenta pentru dezvoltarea de afaceri in mediul rural sa fie furnizate intr-un mod coordonat si eficient antreprenorilor existenti si potentiali.
Primul proiect pilot dezvoltat în cadrul PRAXIS „Innovation Development Amongst Rural Entrepreneurs” (I DARE) (imaginea de sus) a fost condus de Parteneriatul Rural Essex si a oferit sprijin unui numar de 25 IMM – uri rurale trans-sectoriale prin intermediul unui program de mentorat in vederea sustinerii unor abordari inovative.
Cel de al doilea proiect pilot „Micro Enterprise Start-ups in Rural Areas” (MESURA) a fost condus de Agenti de Dezvoltare Heraklion, Creta, Grecia si a avut ca obiective, facilitarea infiintarii de micro-intreprinderi individual sau de catre grupuri.
Al treilea proiect pilot „Virtual Community of Entrepreneurs in the Rural World” (VICOR) a fost condus de Institutul Tehnologic Aragon, Spania si a avut ca obiectiv dezvoltarea unui forum si a unei baze de date on line pentru partenerii din reteaua PRAXIS.
Al patrulea proiect pilot a fost condus de Provincia Flandra de Vest si a avut ca obiectiv dezvoltarea unui pachet de sprijin pentru diversificarea productiei fermelor.
Prin intermediul retelei PRAXIS, partenerii sau intrunit in vederea efectuarii de schimburi de idei, cunostinte si bune practici. Aceasta este cea mai eficienta cale de a influenta politica regionala prin intermediul schimburilor de experienta si idei, care sa ajute la aplicarea strategiilor rurale si sprijinirea antreprenorilor din zonele rurale.
A doua conferinte a retelei Praxis sa organizat la Arad
Prin acordul de colaborare Arad - Flandra de Vest, Belgia, a fost posibila implicarea judetului Arad în cadrul PRAXIS. La nivelul judetului Arad a fost tradus si diseminat Strategiei de Dezvoltare Rurale Essex si Ghidul practic pentru stimularea antreprenoriatului in zonele rurale.
Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad prin intermediul proiectului Praxis a diseminat in judet, bunele practici in ceea ce priveste antreprenoriatul rural.
Diseminarea informatilor relevante au avut loc si in cadrul unui seminar organizat cu Asociatia Viticola din Podgoria Minis – Maderat, Arad.
La Arad a fost organizat seminarului transnational PRAXIS in luna septembrie 2007.
Vedere din Maderat (ulita mare)
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>