Proiectul PRAXIS - antreprenoriat rural a cautat sa se adreseze lipsei curente de oportunitati si de angajare in zonele rurale ale Europei. Perceptia generala negativa asupra zonelor rurale face ca acestea sa nu fie privite ca locuri unde afacerile se pot dezvolta. Aceasta conduce la faptul ca generatiile tinere si calificate abandoneaza zonele rurale pentru cele urbane, rezultand un deficit de calificare care va constrange in viitor noi angajatori in a infiinta afaceri.
Obiectiv general
PRAXIS – a expus toturor partenerilor noilor idei si abordari asupra antreprenoriatului in zonele rurale. Parteneriatul si-a asumat si diseminat rezultatele unor cercetari care au investigat experienta partenerilor PRAXIS in sprijinirea afacerilor din mediul rural pentru a inova cu succes si a devenii mai competitive.
Din partea Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad, la proiectul PRAXIS, a participat directorul institutiei, Ing. Malaies Ioan.
Rezultatele studiilor au ghidat activitatile a patru proiecte pilot, care au testat eficacitatea diferitelor cai de a implementa politici de dezvoltare rurala.
Durata proiectului a fost din Octombrie 2004 - Septembrie 2007.
Rezultate asteptate
PRAXIS a identificat bune practici, a facilitat dezvoltarea de strategii si parteneriate privind antreprenoriatul rural, a sprijinit afacerile inovative si a promovat cultura antreprenoriala in zonele rurale.
De asemenea a asigurat faptul ca activitatile antreprenoriale rurale sa fie eligibile pentru finantarile din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala precum si din cele de Cooperare Teritoriala din Fondurile Structurale.
Proiectul a avut patru proiecte pilot si a produs o serie de instrumente pentru a comunica rezultatele obtinute: un website, un plan de comunicare, doi fluturasi de informare, newsletter, o metodologie pentru dezvoltarea strategiilor regionale, recomandari pentru elaborarea politicilor, un ghid pentru infiintarea micro intreprinderilor, o analiza finala si o evaluare cuprinsa intr-o lucrare despre initiativele antreprenoriale rurale inovative de succes din Europa.
In cadrul proiectul sa organizat o serie de intalniri si seminarii in care partenerii au putut face schimb de idei si experienta.
Rezultate obtinute
Proiectul PRAXIS a fost aprobat conditionat in 12 Iulie 2004. Dupa îndeplinirea conditiilor au fost stabilite structurile de coordonare si conducere. Acordul de parteneriat a fost transmis partenerilor subliniind rolul si responsabilitatile in cadrul proiectului.
Studiul referitor la parteneriatul si strategiile rurale a fost finalizat de catre toti partenerii in primavara anului 2005 si rezultatele acestuia au oferit o privire asupra capacitatii partenerilor de crea si sustine parteneriate rurale astfel incat serviciile de asistenta pentru dezvoltarea de afaceri in mediul rural sa fie furnizate intr-un mod coordonat si eficient antreprenorilor existenti si potentiali.
Primul proiect pilot dezvoltat în cadrul PRAXIS „Innovation Development Amongst Rural Entrepreneurs” (I DARE) (imaginea de sus) a fost condus de Parteneriatul Rural Essex si a oferit sprijin unui numar de 25 IMM – uri rurale trans-sectoriale prin intermediul unui program de mentorat in vederea sustinerii unor abordari inovative.
Cel de al doilea proiect pilot „Micro Enterprise Start-ups in Rural Areas” (MESURA) a fost condus de Agenti de Dezvoltare Heraklion, Creta, Grecia si a avut ca obiective, facilitarea infiintarii de micro-intreprinderi individual sau de catre grupuri.
Al treilea proiect pilot „Virtual Community of Entrepreneurs in the Rural World” (VICOR) a fost condus de Institutul Tehnologic Aragon, Spania si a avut ca obiectiv dezvoltarea unui forum si a unei baze de date on line pentru partenerii din reteaua PRAXIS.
Al patrulea proiect pilot a fost condus de Provincia Flandra de Vest si a avut ca obiectiv dezvoltarea unui pachet de sprijin pentru diversificarea productiei fermelor.
Prin intermediul retelei PRAXIS, partenerii sau intrunit in vederea efectuarii de schimburi de idei, cunostinte si bune practici. Aceasta este cea mai eficienta cale de a influenta politica regionala prin intermediul schimburilor de experienta si idei, care sa ajute la aplicarea strategiilor rurale si sprijinirea antreprenorilor din zonele rurale.
A doua conferinte a retelei Praxis sa organizat la Arad
Prin acordul de colaborare Arad - Flandra de Vest, Belgia, a fost posibila implicarea judetului Arad în cadrul PRAXIS. La nivelul judetului Arad a fost tradus si diseminat Strategiei de Dezvoltare Rurale Essex si Ghidul practic pentru stimularea antreprenoriatului in zonele rurale.
Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad prin intermediul proiectului Praxis a diseminat in judet, bunele practici in ceea ce priveste antreprenoriatul rural.
Diseminarea informatilor relevante au avut loc si in cadrul unui seminar organizat cu Asociatia Viticola din Podgoria Minis – Maderat, Arad.
La Arad a fost organizat seminarului transnational PRAXIS in luna septembrie 2007.
Vedere din Maderat (ulita mare)
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>