10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

10 greseli frecvente la depozitarea in silobagSa depozitezi eficient in silobag, inseamna sa respecti cateva reguli in momentul si pe parcursul depozitarii. Incalcarea lor, aduce cu sine o serie de probleme care pot pune in pericol recolta sau furajele aflate in interiorul sacilor uriasi.


Din experienta celor aproape 7 ani de cand activam in Romania, am adunat intr-un articol cele mai comune greseli pe care le-am observat in ferme, atunci cand s-au stocat cereale, oleaginoase sau furaje in silobag. Nu ne-am propus sa punctam doar erorile, ci sa explicam si care sunt efectele acestora. De asemenea, venim si cu solutii pentru anumite situatii limita. Haideti, sa vedem care sunt toate acestea:

 

1. Terenul este neconform pentru a se putea amplasa sacii. Cel mai des teren neconform pe care l-am intalnit in cadrul fermelor, este cel cu denivelari. Acesta poate determina atat neuniformitatea sacului la incarcare, cat si riscul de a crapa in caz de neatentie. Mai mult, zonele cu denivelari sunt puncte colectoare pentru apa, iar daca sacul are fisuri in zonele inferioare, umiditatea poate migra in boabe.

Daca un fermier nu are alt tip de teren la dispozitie pentru depozitare, decat unul cu denivelari, atunci recomandam decopertarea/raderea terenului (daca denivelarile ocupa mare parte din suprafata terenului).

da10

 

 

2. Necuratarea terenului in amanunt, inainte de montarea silobag-ului. Pe majoritatea solurilor se pot gasi pietre, crengi, radacini, obiecte de metal, sticla etc. Toate acestea, daca nu sunt indepartate de pe teren, exista riscul sa peforeze folia sacului, iar recolta sa fie compromisa prin patrunderea umiditatii din exterior.

da9

 

 

3. Inchiderea la capete nu a fost realizata ermectic. Este esential sa sporim atentia atunci cand inchidem sacii la ambele capete. Inchiderea trebuie sa fie ermetica si se realizeaza cu chedere, accesorii ce sunt disponibile in oferta noastra. In acest fel, cerealele isi vor putea pastra toate proprietatile pe toata perioada de depozitare, pentru ca s-a creat un spatiu anaerob in interorul sacului.

da8

 

 

4. Neacoperirea cu nisip a capetelor sacilor. De ce este atat de important sa acoperim capetele, dupa ce deja au fost inchise in prealabil cu chedere? Ei bine, presiunea si greutatea scazuta de la capete pot fi o „portita” pentru patrunderea rozatoarelor in sac. Dar, daca adaugam un strat abundent de nisip la capatul unde se termina sacul (la inceputul sacului nu este necesar pentru ca se baga capatul in interior si se formeaza presiune), acesta va da greutate si nu va permite intrarea rozatoarelor, nici in zonele inferioare, nici superioare. Sfatul nostru este sa se foloseasca nisip, si nu pamant. Tot pentru a tine la distanta soarecii, ii indemnam pe fermieri sa curete/mature dupa ce au incarcat in silobag.

da7

 

 

5. Sacii nu trebuie sa balteasca in apa. In cazul in care exista un volum mare de apa (dupa precipitatii sau topirea zapezii), iar in folie exista vreo fisura neobservata, apa poate patrunde in interior, iar boabele se pot imbiba cu apa. Pentru a contracara astfel de situatii, recomandam fermierilor sa realizeze santuri de drenare a apei.

da6

 

 

6. Lipsa plaselor de protectie. Pasarile, in special ciorile, sunt un alt inamic al silobag-urilor care pot gauri folia sacului. Pentru a nu ajunge in astfel de momente neplacute, le sugeram fermierilor sa isi achizitioneze de la noi, plasele de protectie. Acestea se aseaza pe toata lungimea silobag-ului si se pot refolosi cativa ani buni.

da5

 

 

7. Nu se realizeaza o incarcare optimizata in saci. La incarcarea in saci este esential sa se foloseasca o rigla speciala, cu ajutorul careia se masoara cantitatea introdusa in saci. Astfel, fermierii isi vor da seama cand sacii au ajuns la limita si vor putea opri procesul de incarcare.

da4

 

 

8. Nu se respecta umiditatea recomandata in momentul depozitarii, cat si perioada de depozitare. Pentru a se putea orienta fermierii, noi punem la dispozitia lor un tabel in care sunt trecute umiditatile ideale pentru fiecare cultura in parte, cat si timpul de depozitare in functie de gradul de risc. Acest tabel se poate gasi in site-ul nostru, in brosurile noastre, dar si pe canalele noastre de social media.

da3

 

 

9. Nerespectarea distantei dintre saci. Limita minima care trebuie sa fie lasata intre saci este de 50 cm. Asta pentru a fi spatiu suficent pentru utilajul de descarcat din silobag, apoi pentru ca fermierii sa se poata deplasa printre saci, realiza inspectia acestora sau procesul de sondare.

da2

 

 

10. Nu se verifica sacii in mod regulat. Dupa ce au fost incarcati sacii, acestia nu se „abandoneaza” pe toata perioada de depozitare. Este bine ca sa fie verificati la un interval de cateva zile. Prin acest fel, se pot sesiza anumite nereguli aparute, precum gauri, care se pot acoperi imediat cu o banda adeziva speciala pe care o gasiti in portofoliul nostru. Cand observati orice problema la saci, va sfatuim sa sunati specialistii nostri, pentru a veni cu solutii din timp.

da1

 

 

"Atentia la detalii este cea care face diferenta in cazul depozitarii in silobag. Doar asa, recolta fermierilor nu va suferi nicio modificare pe toata perioada de stocare. De asemenea, colegii nostri ii consiliaza in mod frecvent pe fermieri, in a respecta cu strictete regulile de depozitare, care de altfel, sunt foarte usoare de urmat", explica Narcis Ranghiuc, director general Grain Bags.

 

Despre Grain Bags Romania

Este o companie 100% romaneasca, infiintata in anul 2015 si care furnizeaza solutia de depozitare in silobag (sac industrial, fabricat din polietilen elastic, care asigura conservarea in conditii optime a recoltei). Grain Bags comercializeaza silobag-uri, utilaje de incarcare/descarcare in/din silobag, dar presteaza si servicii/inchiriaza utilajele cu personal calificat. De asemenea, este singura din tara care are specialisti in acest sistem, care stiu sa ofere consultanta fermierilor.

Silobag-urile marca Grain Bags sunt importate din Germania si reprezinta cea mai putin costisitoare metoda de depozitare a cerealelor si furajelor de pe piata din Romania, oferind o alternativa pentru o mai buna valorificare a productiei.

Cere oferta la: 0743.495.355, 0739.682.107 sau [email protected] 

  

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>