Grajd pentru 500 de vaci la Garbova de Sebes

Pe 2 septembrie, compania DNA Agrar a taiat panglica la primele doua grajduri de la ferma din satul Garbova de Sebes, judetul Alba, fiecare adapostind cate 500 de vaci de lapte.

 



Este inceputul celei mai mari investitii din domeniul cresterii vacilor de lapte din tara. Afacerea este finantata de puternice asociatii de crescatori din Olanda si din Germania.

 

Vrem sa dezvoltam proiecte similare si sa realizam un centru in sud-estul Europei, cu care sa ne mandrim. Credem in vaca de lapte. Procesatorul este multumit ca primeste o cantitate considerabila de lapte, la o calitate europeana", a spus Sorin Anderco, directorul general al companiei DN Agrar.

 

Fiecare grajd are cate 500 de vaci. Cele 1.000 de vaci produc zilnic aproximativ 23.000 de litri de lapte care se livreaza la Danone. Media pe cap de vaca este de 27 de litri, fiindca nu toate vacile se afla in lactatie la acest moment. Cam 15% sunt in repaus mamar.

 

Sala de muls este echipata de Westfalia si are 60 de posturi. In spatele salii de muls este o poarta de impingere a vacilor, cu spatiu de asteptare, unde animalele se grupeaza. Toate datele se centralizeaza automat pentru fiecare vaca. Doar doua persoane lucreaza la sala de muls. Cele doua tancuri de racire se afla intr-o alta sala.

 

DN Agrar a finalizat alte doua grajduri de dimensiuni similare, care vor adaposti alte 1.000 de vaci, incepand cu 2012. Acoperisurile tuturor grajdurilor au expunere sudica si vor fi dotate cu panouri fotovoltaice. Grajdurile sunt construite in oglinda. Este asa-numitul grajd de tip H, cu un coridor de trecere, care face legatura pentru toate vacile din toate zonele grajdului catre sala de muls.

 

Pe acelasi coridor este prevazuta si o zona de tratament pentru vacile bolnave. Cand ies de la muls, vacile cu probleme vor fi selectate si dirijate in zona in care se aplica tratamentul. Vacile se intorc apoi prin culoarele laterale.

 

Grajdurile sunt facute pe structura metalica, acoperite cu panouri sandvici. Dimensiunile si volumul au fost astfel concepute incat aerul sa aiba o cat mai buna circulatie. Lumina naturala este folosita aproape integral. Pe partile laterale, s-au prevazut prelate care, in functie de temperaturile exterioare si de vant, se pot ridica sau lasa. Frontoanele sunt date jos vara si se pun doar iarna pentru mai multa lumina si aerisire. La capetele grajdurilor, s-au montat adapatoare cu nivel, alimentate din tancul de 30.000 de litri de apa colectata din mai multe puturi de mare adancime. Pe mijloc este aleea de furajare.

 

Fiecare vaca are cuseta ei, cu dimensiuni standardizate. Dejectiile cad pe interval, nu in asternut.

 

Datorita lungimii mari a grajdului, s-a construit in mijloc un canal transversal pentru dejectii. Aici se deverseaza gunoiul de pe aleile de circulatie, iar din acel canal, cu un mixer si o pompa-tocator, se pompeaza mai departe gunoiul intr-un al doilea canal din capatul grajdului. Ulterior, gunoiul ajunge in laguna din spatele grajdului. Conceptul este olandez.

 

Laguna este acoperita de o folie impermeabila, iar dejectiile se pompeaza in acea laguna. Ulterior, se vidanjeaza si gunoiul se imprastie pe terenurile arabile.

 

Cresa viteilor este formata din cusete de tip iglu, din material plastic, aliniate intre cele doua corpuri ale grajdului, astfel incat expunerea la soare sa fie maxima. Deocamdata, DN Agrar vinde viteii, insa in curand va construi o ferma pentru tineret.

 

Toate vacile de la DN Agrar sunt Holstein, cu productie foarte mare de lapte. Fiindca ferma se afla abia la inceput, Sorin Anderco se pregateste intens pentru iarna. Prima grija este insilozarea porumbului. A construit 4 celule enorme de beton pentru siloz, iar dimensiunile vorbesc de la sine: 25 m latime x 50 m lungime x 3 m inaltime.

 

Jan De Boer Gijsbertus, reprezentantul asociatilor din Olanda si din Germania, crede ca ratia zilnica este optima pentru o productie record: 25 kg de porumb siloz, 8 kg lucerna, 6 kg borhot de bere de la Craiova, 2 kg uruiala de porumb, 3 kg srot de rapita, 1 kg melasa, 200 g minerale, 100 g calcar, 100 g sare. Srotul de soia este cel mai bun, dar e si cel mai scump. Premixurile se aduc de la firma Gravis.

 

DN Agrar cultiva in arenda aproximativ 11.000 de hectare pe raza judetelor Alba, Sibiu, Hunedoara si vrea suprafete tot mai mari. Ofera 480 - 600 de kilograme de cereale la hectar pentru arenda.

 

Ma bucur ca se lucreaza tot mai mult teren arabil din judetul Alba si datorita acestei investitii, a spus Ioan Stanciu, directorul DADR de la Alba Iulia. Totodata, creste si numarul taurinelor, ceea ce este un semn bun. DN Agrar va dubla productia de cereale cu ajutorul gunoiului de grajd. Am acordat tot sprijinul acestei societati".

 

Jan De Boer Gijsbertus e multumit de aceasta investitie, insa este indispus din cauza birocratiei. "Daca dureaza peste un an pana obtin banii de subventii, pentru mine nu mai este atractiv. Daca incepi investitia mai tarziu, atunci pierzi prea multi bani. Fara subventii pot sa construiesc mai repede. Cu subventii, este prea multa birocratie. Data viitoare, vom construi fara subventii. Dureaza prea mult. Te bucuri ca primesti o subventie. 1.200.000 de euro sunt multi bani. Dar, la sfarsit, deduci ca ai pierdut de fapt mai mult. Formalitatile pentru constructii dureaza si ele prea mult. Aceste lucruri trebuie schimbate in Romania", crede olandezul.


 

 

Sursa: www.ziarulunirea.ro


Noutati

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>