Utilizarea durabila a apei in irigatii

 

aspersmec.jpg



Romania se afla in categoria tarilor europene cu resurse modeste de apa (locul 11 pentru resursele totale si locul 21 pentru cele formate pe teritoriul sau). In viziune europeana, agricultura reprezinta un utilizator important de apa, viabil economic si competitiv pe piata.











CERINTE SI RESURSE DE APA PENTRU AGRICULTURA

In Romania, resursele de apa exploatabile sunt apreciate la 38 500 mil mc/an, acoperite in modul urmator: Dunarea – 45%; raurile interioare – 45%; subteran – 10%. In total se pot obtine, aprox. 1660 mc/locuitor, situatie apreciata ca modesta.

Suprafata cu potential economic irigabil se apreciaza la 5,5 mil ha, din care 3,5 mil ha cu eficienta economica mare. In acest context, irigatiile vor deveni cel mai important consumator de apa din agricultura si unul dintre principalii consumatori pe plan national, solicitand in medie 35 – 45% din resursele de apa exploatabile ale tarii.

Pe plan international, in cadrul Uniunii Europene, coordonatele de viitor asupra problemei „Apa in agricultura”, se rezuma la urmatoarele obiective:

cerinta de apa cea mai importanta este pentru irigatie, existand doua grupari principale geografice, dupa cum urmeaza: tari din sudul continentului, in care cerinta depaseste 50% din consumul pe plan national (83% in Grecia, 68% in Spania, 57% in Italia); tari din nord si est, unde ponderea apei de irigatii este sub 10%;

agricultura va fi mai flexibila la cerintele de produse ecologice, trebuind sa utilizeze si resursele neconventionale de apa;

se apreciaza ca posibila modificarea climatului la scara planetara, care va genera cresterea solicitarilor de apa.




OBIECTIVE ALE ROMANIEI PENTRU DEZVOLTARE DURABILA

Cu toate progresele inregistrate, procesele din agricultura raman expuse actiunii nefavorabile a unor factori naturali, ale caror aparitie, durata si extindere in spatiu nu pot fi preintampinate sau inlaturate in totalitate.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana presupune realizarea unor modificari, cu deosebire in agricultura, care sa conduca la dezvoltare durabila.

Conform estimarilor specialistilor, circa 2% din totalul suprafetei agricole a Romaniei, de circa 15 milioane ha, este afectata anual de seceta extrem de severa, cultura plantelor nefiind posibila fara irigatie, in timp ce pe 38% din suprafata agricola, irigatia are rolul de a completa precipitatiile in asigurarea necesarului.

Conceptul de monitoring, prevazut de Directiva Cadru 2000/60/EC, priveste apa in general si apa de irigatie in special, in primul rand ca resursa pentru folosinte complexe, si, in al doilea rand, ca un ecosistem cu valoare ecologica.


ci_salade.jpg


UTILIZAREA RATIONALA A APEI PENTRU IRIGATIE

Scaderea umiditatii solului sub valoarea plafonului minim Pmin conduce la aparitia deficitului hidric, care poate fi evitat si inlaturat folosind irigatia. Prin irigatie, umiditatea solului este mentinuta in fenofazele critice, intre plafonul minim si capacitatea pentru apa in camp (CC).

Refacerea rezervei se poate face in doua moduri:

pe cale naturala, simultan si in mod aleatoriu prin ploi, iar pe anumite perimetre si in anumite conditii, prin aport freatic;

pe cale artificiala, prin udari aplicate prin rotatie, cu marime constanta sau variabila pe durata ciclului de udare. Operatia se repeta cand din rezerva totala pe adancimea de udare s-a consumat rezerva utila, conform metodei de prognozare – avertizare.

In prezent, circa 95% din instalatiile de udare sunt prin aspersiune, peste 60% fiind cu mutare manuala.

Ciclul reprezinta elementul principal al organizarii activitatii de aplicare a udarilor si al functionarii sistemului hidrotehnic, acesta caracterizandu-se prin urmatoarele elemente:

marimea normei de udare;

momentul inceperii;

fazele diurne de lucru (udare – zvantare – mutare);

numarul de mutari pe zi;

ora de incepere si de finalizare a programului de udare in cursul unei zile;

particularitatile tehnologice.

Diferentierile apar in functie de tipul de norma de udare (variabila sau constanta pe durata ciclului).

Modul de lucru cu norma de marime constanta este generalizat in practica pe suprafete mari, rotatia realizandu-se la nivelul conductei distribuitoare de sector. In aceasta varianta, instalatia uda perioade egale de timp pe fiecare pozitie de lucru si se muta la ore precise.

Aplicarea normelor cu marime variabila pe durata ciclului Tc conduce la cresterea timpului de lucru al instalatiei pe pozitie, de la o zi la alta, sau de la un anumit numar de zile, necesitand organizarea mai atenta a activitatii pe brazde si prin subirigatie.

De asemenea, cunoscand ca irigatia reprezinta o metoda tehnica costisitoare, se impune in primul rand folosirea rationala a celorlalte forme ale apei din sol. Momentul inceperii ciclului si marimea normei de udare se stabilesc prin activitatea de prognozare si avertizare.

Suprafata irigata pe ciclu

Pe Tc, instalatia uda cu norma specifica lunii cu consum maxim (de regula, iulie) o anumita suprafata Sc, depinzand in principal de debitul de alimentare (conditionat de diametrul nominal al conductei), de norma bruta de udare si de timpul diurn de functionare.

In conditiile specifice exploatatiilor agricole mari, ciclul de udare este egal cu perioada de revenire.


gated.jpg

 

CONCLUZII

 

Romania se incadreaza in categoria tarilor cu resurse exploatabile de apa modeste, care vor fi solicitate intens in viitor, datorita aridizarii, prognozata prin modificarea climatului la scara planetara.

In Romania, peste 85% din suprafata arabila cu lucrari de irigatie este privatizata, dar si excesiv de fragmentata in parcele mici, ce nu permit valorificarea superioara a instalatiilor de udare.

Deficitul hidric din sol reprezinta cel mai important factor de risc din agricultura. Pentru aceeasi planta si acelasi tip de sol, randamentul udarii si consumul specific de energie pentru pompare sunt influentate de performantele metodei de udare.

Metoda de udare principala este aspersiunea, impunandu-se perfectionarea tehnicii de udare in contextul progresului tehnologic.

Utilizarea durabila a apei de irigatie necesita aplicarea udarilor la momentul optim, in functie de valoarea evapotranspiratiei reale optime (ETRoptim = Kt × Ev). In acest scop este necesara cunoasterea evaporatiei fizice a apei Ev masurata in evaporimetru tip Bac, si valoarea lunara a indicatorului Kt, ca medie pe un sir de minimum 30 de ani, pentru o anumita planta.

Ciclul de udare reprezinta elementul principal in organizarea rationala a programului de aplicare a udarilor si in functionarea sistemului hidrotehnic. Solutia cu norma constanta este generalizata in practica pe suprafete mari, fata de cea variabila.

Pentru o echipare profitabila a sistemului hidrotehnic cu instalatii de udare, stabilirea suprafetei aferente posibil de udat este bine sa se faca pentru varianta de functionare in majoritatea lunilor din sezonul de irigatie, ca urmare a unei structuri adecvate de culturi. Durata de functionare profitabila a unei statii de pompare de punere sub presiune este de minimum 3 luni/an.

Asociatiile utilizatorilor de apa de irigatie (AUAI) reprezinta unul dintre cei mai importanti utilizatori care trebuie sa se implice in folosirea rationala a apei si retelei de irigatie, precum si in activitatea de prognozare–avertizare, prin infiintarea centrului de avertizare la circa 5000 ha.


Autori:

Dr. ing. Constantin NICOLESCU,

Dr. ing. Gheorghe SOVAIALA,

Drd. ing. Teodor Costinel POPESCU,

Institutul de Cercetari pentru Hidraulica si Pneumatica, Bucuresti

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>