Inceputul anilor 1960 a marcat prima utilizare a foliei de polietilena pentru a acoperi structurile de lemn a serelor/solariilor. De atunci insa s-au facut multe imbunatatiri pentru aceasta. Majoritatea foliilor de polietilena sunt fabricate prin procedeul de coextrudare a trei straturi cu polimeri si aditivi diferiti. Fiecare strat contribuie la calitatea foliei si ii imbunatateste performanta.
Durata de viata a foliei de polietilena este limitata din cauza proceselor de degradare induse de razele solare si caldura. Polietilena copolimeri este un material low-cost, care este bun doar pentru un sezon – de aceea este folosita pentru serele/solariile sezoniere.
Folie de polietilena cu mai multe straturi (multistratificata) are garantie de minim 4 ani si o durata de viata de minim 6-7 ani, dar in acelasi timp costurile foliei multistratificate sunt duble fata de polietilena copolimeri.
Folia folosita pentru sere/solarii poate avea grosimi diferite, acestea variind de la 100 pana la 200 microni. Foliile cu grosimi de 150 pana la 200 microni sunt cele folosite pentru serele/solariile permanente si nu cele sezoniere. Folia de 200 microni este optima conditiilor climatice ale tarii noastre.
Folia transparenta este alegerea ideala pentru a beneficia de un maxim de lumina pentru culturile de mici dimensiuni, sporind productivitatea recoltei. Datorita acestei transparente folia este potrivita in special in zonele cu luminozitate redusa, precum si serelor modulare ultra-moderne, mari producatoare de dioxid de carbon.
Dupa ridicarea structurii serei/solarului se trece la urmatorul pas si anume prinderea foliei. Indiferent de tipul acesteia, se poate folosi set profil zincat simplu sau dublu. Folia triplustratificata simpla mai poate fi prinsa cu cleme de prindere, cu set profil de aluminiu cu sarma sau cu set profil simplu de aluminiu, iar folia triplustratificata dublu inflata cu set profile PVC “mama-tata” (pentru profil aluminiu).
Folia tratata cu aditivi anticondens (cunoscuti si sub numele de aditivi anti-picurare) previne formarea picaturilor de apa, prezenta acestora avand un rol negativ asupra plantelor prin cresterea riscului de aparitie a bolilor, dar si prin reducerea coeficientului de transmisie a luminii. Aditivii anticondens functioneaza pe principiul formarii unei pelicule pe suprafata foliei care va permite astfel scurgerea apei pe peretii laterali ai serei/solarii. Se va avea in vedere reaplicarea solutiei anticondens la cateva luni (10-12). Se poate aplica si un aditiv anti-ceata pentru a preveni formarea de negura dis de dimineata si in amurg in interiorul serei/solarului.
In timpul zilei razele solare patrund in interior incalzind aerul si solul; in timpul noptii – cand aerul se raceste – se va emana caldura acumulata in sol. In serele/solariile incalzite necesitatile energetice au scazut cu 10-20%, depinzand de seninatatea cerului. In cazul folosirii unei folii duble inflate, folia cu infrarosu este instalata spre interior pentru a retine caldura in timpul noptii.
Cercetarile au demonstrat ca folia cu infrarosu accentueaza culoarea si soliditatea plantelor si accelereaza dezvoltarea lor. Aceasta se datoreaza cresterii temperaturii plantelor in timpul noptii.
In zonele cu soare puternic blocarea partiala a spectrului infrarosu ajuta la reducerea temperaturii din interiorul serei/solarului. Se pot adauga pigmenti selectivi stratului din exterior a foliei pentru a reflecta sau absoarbi radiatia cu infrarosu care nu se foloseste in cresterea plantelor.
Studiile au demonstrat: cu cat este mai mare temparatura exterioara, cu atat este mai mare diferenta de temperatura obtinuta prin folosirea foliei cu rezistenta la infrarosu. Avantajele folosirii acesteia includ reducerea costurilor de racire si irigare a serei/solarului, reducerea stresului la care sunt supuse plantele, imbunatatirea gustului fructelor/legumelor si crearea unui spatiu mai comfortabil de lucru pentru muncitori.
Albinele au nevoie de lumina ultravioleta pentru a naviga. Pentru fermierii care doresc sa foloseasca albinele pentru a-si poleniza plantele din sera/solar, utilizarea unei folii care lasa sa treaca o parte din spectrumului energiei luminii violete este foarte important.
Pe de alta parte, daca este blocata lumina ultravioleta, folia ajuta la reducerea numarului de insecte si la controlarea unor boli fungice.
Difuzia luminii este o proprietate adaugata recent de producatori. Folia sporeste cantitatea de lumina difuza care ajunge la plante (reducand uscarea severa a lor) si augmenteaza lumina transmisa frunzelor inferioare. Aceasta proprietate este esentiala pentru culturile inalte.
Studiile au demonstrat ca lumina difuza reduce dezvoltarea sporilor fungici si propagarea insectelor.
Transmisia luminii variaza in functie de tipul de aditivi folositi pe folie. Transmisia mai este afectata si de depunerile de praf sau mizerie si de deteriorarile plasticului. Tocmai de aceasta unii producatori prefera sa fabrice folie cu proprietati anti-statice care resping praful, mizeria si smogul.
Statistic, pe perioada iernii si in momente de cer innorat daca plantele primesc 1% mai multa lumina acestea vorcreste cu 1% in plus.
Foliile fotoselective absorb sau reflecta lungimi de unda specifice ale luminii. Acestea accelereaza cresterea plantelor, suprima aparitia insectelelor si a bolilor care pot aparea pe plante si simuleaza dezvoltarea florilor.
In general se foloseste folie simpla, dar pentru fermierii care doresc sa foloseasca sera/solarul in sezonul cel mai cald este recomandata folia dublu inflata. Aceasta reduce pierderea de caldura in timpul noptii cu aproximativ 40% si poate asigura o temperatura interioara de 0°C la o temperatura exterioara de -10°C. In plus, daca se foloseste o folie dublu inflata se reduce stresul in locurile unde este atasata si incretirea plasticului in timpul zilelor cu vant puternic.
Mentinerea presiunii aerului intre cele doua straturi de folie se realizeaza cu ajutorul unei pompe electrice. Presiunea necesara in cazul folie duble inflate variaza in functie de producator! Verificati indicatiile furnizate de acesta!
Defectiunile timpurii ale foliei de polietilena se pot atribui stresului in timpul atasarii/fixarii, abraziunii pe suprafete dure sau de margini taioase sau supraincalzirii in zonele arcelor, tirantilor sau a extrudarilor. Totodata si contactul cu chimicalele din pesticide pot afecta durata de viata a plasticului.
Pentru a afla mai multe despre durabilitatea foliei si rezistenta acesteia la: alungirea la rupere, tensiunea la rupere, deformarea sau rezistenta acesteia la impact se poate cere fisa tehnica a foliei de la furnizor. In cazul in care folia prezinta zgarieturi fine sau deschideri de dimensiuni reduse se recomanda folosirea unui model de banda creata special pentru lipirea foliei in vederea remedierii deteriorarii.
Pentru informatii suplimentare sau oferte personalizate consultantii Sere Transilvania va stau la dispozitie.
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>
26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>
10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>
18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>
07-03-2024 Irigatii
Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>
16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>