Gospodarirea dejectiilor in ferme

Se recomandă tipul de grajd cu aşternut şi tipul de grajd fără aşternut. În primul caz în afară de grajd şi incinta pentru stocarea furajelor avem de proiectat platforma de gunoi, rezervorul pentru mustul de gunoi şi canalele pentru scurgerea mustului de gunoi. Îa al doilea caz în afară de grajd şi incinta pentru stocarea furajelor vom avea de proiectat canalul pentru scurgerea dejecţiilor, fosa pentru stocarea intermediară, pompa, tuburile, rezervorul pentru stocarea dejecţiilor lichide şi ventilaţia.

.

 

In zonele mai reci şi cu precipitaţii abundente, perioadei de stocare a dejecţiilor lichide şi a gunoiului de grajd trebuie să fie de 27-28 săptămâni. În zonele în care există riscul creşterii debitelor de suprafaţă se recomandă ca durata de stocare să fie de 23-24 săptămâni. Pentru zonele în care nu există nici un risc se recomandă ca durata de stocare să fie de 17-18 luni.

Este obligatoriu la amenajarea bazinului de depozitare a dejecţiilor, ca fundul acestuia să se fie acoperit cu folie de plastic specială pentru a se realiza impermeabilitatea.

 

Dejectiile lichide

Nu trebuie să se amplaseze depozitele de dejecţii în apropierea pădurilor deoarece amoniacul degajat în atmosferă este toxic pentru arbori.

Nu trebuie să se amplaseze depozitele de dejecţii în apropierea apelor de suprafaţă sau pe terenuri cu regim freatic de mică adâncime.

Se recomandă ca depozitele de dejecţii să fie situate în apropierea terenurilor agricole.

Capacitatea pentru depozitarea trebuie să fie proiectată în funcţie de numărul existent de animale.

Este necesară o capacitate de stocare mai mare pentru stocarea efluenţilor de la platformele de siloz, şi efluenţii pluviali colectaţi din rigolele şi şanţurile din jurul platformelor exterioare de odihnă şi furajare a animalelor.

 

Gunoiul de grajd

Depozitarea şi păstrarea gunoiului de grajd este necesar să se facă în platforme cu pardoseală hidroizolate construite din beton şi prevăzute cu pereţi hidroizolaţi de 1,5 metri înălţime. Lăţimea platformei nu trebuie să depăşească 8 m. Înălţimea de depozitare a gunoiului nu trebuie să depăşească 1,2 m înălţime. Aria minimă a platformei necesară pentru o vacă de lapte este de 4,25 metri pătraţi - pentru o perioadă de 18 săptămâni, 5,67 m.p. - pentru o perioadă de 24 săptămâni sau 6,61 m.p. – pentru 28 săptămâni. Fundul platformei trebuie să aibă o inclinare de 2-3% spre una din marginile.platformei unde se amplasează bazinul de colectare la 0,7 –1 m cu partea de sus faţă de punctul cel mai de jos al platformei. În general se aproximează o capacitate a bazinului de de colectare de 4-5 metri cubi la 100 tone gunoi proaspăt. Este necesar ca înainte de bazinul de colectare să existe o groapă impermeabilizată de limpezire pentru a prevenii să ajungă în bazinul de colectare paie şi alte resturi vegetale.

Platformele de gunoi se amplasează la minim 50 de metri faţă de sursa de apă potabilă sau locuinţe.

Este necesar să se păstreze în aceste platforme gunoiul îndesat şi acoperit cu un strat de pământ de 15-20 cm grosime.

Pentru a se descompune, gunoiul trebuie să aibă o umiditate de 75% deoarece altfel se uscă şi mucegăieşte.

Se recomandă ca pe măsură ce se aşează gunoiul în platformă să se presare peste el superfosfat în cantitate de 1-2% din masa gunoiului. Înainte de a fi acoperit cu pământ se udă gunoiul cu must de gunoi, urină sau chiar cu apă pentru a-i asigura umiditatea necesară.

Depozitarea sau lăsarea gunoiul în grămezi în câmp este o practică agricolă greşită chiar şi pentru câteva zile. Acest fapt implică poluarea solului şi apei prin scurgerile din gunoiul spălat de ploi, cât şi pierderea azotului pe care-l conţine.

 

Efluentii de la silozuri si proveniti din precipitatii

Efluienţi proveniţi de la culturile insilozate sunt foarte nocivi şi concentraţi poluanţi care ajunse chiar în cantităţi mici în râuri pot provoca moartea peştilor.

Este necesar ca furajele să se insilozeze prin căptuşirea bazei silozului cu un strat de paie pentru absorbţia efluenţilor formaţi şi acoperite pentru a nu pătrunde apa de precipitaţii.

Este necesar ca silozurile să fie prevăzute cu o podea înclinată impermeabilă care să să ducă efluenţii într-un tanc subteran pentru stocarea lor, reezistent la coroziunea acidă. Silozul şi tancul se amplasează la o distanţă de minim 10 m faţă de orce sursă de apă pentru a preveni poluarea accidentală

Efluenţii proveniţi din precipitaţii sunt ploile acide datorate emisiilor în atmosferă de la instalaţiile industriale de sinteză organică, anorganică şi alte surse. Ploile acide pot afecta fauna şi flora acvatică, pot provoca mobilizarea metalelor grele, duc la creşterea acidităţi.

Este necesar ca în fermele de creştere a animalelor apele pluviale să fie colectate în bazinile de colectare a efluenţilor. Aceste bazine trebuie să stocheze chiar şi apele pluviale care depăşesc media anuală a precipitaţiilor.

Este interzis stocarea în câmp chiar şi a îngrăşămintelor chimice deoarece pot fi suprinse de ploi abundente care poluează solul şi apele.

 

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>