Bolile albinelor

bolile albinelorBolile pricinuiesc mari neajunsuri familiilor de albine si din aceasta cauza este important sa le cunoastem pentru a sti sa le putem preveni sau sa le putem trata in mod corespunzator.

 

 

 

 

 


Putem intalni boli infecto-contagioase (molipsitoare), boli nemolipsitoare.


Bolile infecto-contagioase pot fi bacteriene (loca americana, septicemia, paratifoza, etc.), virale (puietul saciform, sindromul estival de depopulare, paralizia albinelor), micotice (puiet pietrificat, melanoza), parazitare-interne (nosemoza, acarioza), externe (brauloza).

Bolile nemolipsitoare pot fi divizate in tulburari fiziologice (puiet racit, diaree), anomalii, intoxicatii (alimentare, medicamentoase, chimice).

In cele ce urmeaza vom discuta despre diareea albinelor, intoxicatiile alimentare si nozemoza.


Diareea ( dizenteria albinelor )

dizenteria albinelorDiareea se manifesta la albine prin observarea de pete maronii pe peretii stupului, pe rame si pe unele albine, deasemenea se simte un miros de putrefactie in stup. Abdomenul albinelor este marit, iar zborurile de curatire, realizate de albine pe durata acestei afectiuni se realizeaza si pe timp nefavorabil.

Cauzele diareei sunt intoxicatiile alimentare sau prezenta unei agenti patogeni, iar iarna apare din cauza stresului provocat de un soarece care a intrat in stup, de umiditatea ridicata din stup, curentii de aer, oscilatii mari ale temperaturii, astuparea urdinisului sau pierderea matcii. Apare deasemnea in familiile slabite, din cauza mierii de mana, a fermentarii mierii sau datorita hranirii artificiale cu continut proteinic ridicat prea timpuriu.

Pentru recuperarea albinelor se inlocuiesc fagurii si se dezinfecteaza ramele si stupul, se stimuleaza zbroul de curatare si se indeparteaza cauza care a provocat. Se pot administra turte sau sirop de zahar (dupa sezon), iar inglobat in aceasta produsul Protofil ( 0.5 g ‰ ), Fumidil B sau extract din plante medicinale.


Intoxicatiile alimentare ale albinelor

Se pot observa prin aparitia diareei sau fecale consistente de culoare galbui-verzuie, iar albinele prezinta stari spasmotice, nu pot zbura, se tarasc in fata stupului si efectueaza salturi anormale. In acesta afectiune se observa o mortalitate foarte crescuta.

Cauza producatoare poate fi nectarul si polenul plantelor toxice (marul lupului, matraguna, cireasa lupului, omagul, piciorul cocosului) si a celor ocazional toxice (digitala, castanul, papadia, teiul, salcia, laptele cucului, tutun, etc.).

Alta cauza care poate provoca intoxicatii alimentare este accesul la sarea de bucatarie (o solutie salina de 2-5 ‰ scurteaza viata albinelor, o cantitate de 500 mg sare provoaca moartea).

Unele erbicide, acaricide, insecticide si fungicide supradozate produc deasemenea aceasta intoxicatie.

Arsenicele, fluorul si tetraetilul de plumb din produsii poluanti ai industriei deasemenea produc intoxicatii la albine. 

Tratamentul intoxicatiilor alimentare la albine

Pentru tratament se poate administra timp de o saptamana sirop cald de zahar sau de miere cu extract de plante medicinale la o temperatura de pana la 41-42 °C si in cantitate de 300-380 ml / familie de albine.

Este de retinut ca intoxicatiile alimentare favorizeaza aparitia de boli infectioase ( ex. Nosemoza ).


Nosemoza

Nosemoza este o boala de invazie a albinelor adulte, foarte raspandita, care evolueaza cel mai adesea sub forma ascunsa (cronica), dar si eruptiva, cu manifestari puternice.

Ea apare mai frecvent la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, putand provoca depopularea familiilor de albine cand acestea sunt rau intretinute si iernate necorespunzator. Actiunea parazitului este favorizata de existenta familiilor slabe, de culesul de nectar si polen, de umezeala, de timpul nefavorabil etc.

Agentul patogen este protozoarul unicelular Nosema apis, care se localizeaza si se inmulteste in peretele intestinal, impiedicand astfel digestia si asimilarea hranei.

Semnele clinice se traduc prin observarea fecalelor de culoarea castanie spre galbui, albinele infectandu-se foarte repede, producand mortalitate mare in randul familiilor de albine. Nosema apis afecteaza metabolismul proteinelor.

Nosemoza

Tratamentul nosemozei

La fel ca si la celelalte boli, se bazeaza pe actiunea medicamentelor asociata cu masuri de ordin igienic si biologic. Boala considerata in mod oficial contagioasa, nosemoza poate fi combatuta in mod eficient cu un antibiotic, fumagilina, cunoscut in comert sub numele de Fumidil B. Acest produs se poate administra in functie de anotimp, fie in sirop, fie in pasta sau serbet de zahar, administrandu-se 50 ml sirop medicamentos rezultat din 1 g Fumidil B la 1 litru sirop, in 10 doze la interval de doua zile.

In prezent, la noi in tara, tratamentul se face cu Protofil, un produs care prin substantele continute impiedica realizarea ciclului evolutiv al lui Nosema apis, inhiba flora patogena intestinala si stimuleaza secretia enzimelor digestive ale albinelor si larvelor. Se administreaza in sirop 17 ml la litru si in pasta, 3 ml la kilogram. Cantitatea de Protofil ce se administreaza intr-un anotimp unei familii este intre 50 si 80 de ml, in functie de marimea familiei.

Cand nosemoza este diagnosticata cu certitudine, se impune dezinfectarea foarte atenta a inventarului. Astfel, fagurii de rezerva se vor dezinfecta cu vapori de acid acetic glacial, formol sau anhidra sulfuroasa. Cu rol preventiv, in fiecare primavara, apa din adapatorile din stupina trebuie schimbata zilnic, iar toamna mierea de mana va fi extrasa in totalitate si inlocuita cu miere florala sau cu sirop de zahar 2:1.

Matcile vor fi inlocuite tot la doi ani, iar anual 1/3 din fagurii din cuib sa fie inlocuiti cu faguri artificiali, iar cei necorespunzatori sa fie reformati. Nu se vor deranja inutil familiile de albine, mai ales la inceputul primaverii, cand intoarcerea timpului rece ar putea avea urmari destul de grave si nu se vor diviza familiile de albine mai tarziu de mijlocul verii. Cadavrele albinelor din fata urdinisului si de pe fundul stupului se vor aduna si arde, iar in stupina, pe cat posibil, vom pastra numai familii puternice, bine dezvoltate, cu instinct slab de roire.

Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu

 

Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>