In lupta impotriva rezistentei la antimicrobiene (RAM), incepand din 28 ianuarie 2022, in UE, se aplica o legislatie revizuita privind medicamentele de uz veterinar. Adoptata in urma cu trei ani, aceasta legislatie este acum o piatra de temelie pentru sprijinirea realizarii obiectivelor stabilite impotriva RAM in Planul de actiune european „O singura sanatate” si in Strategia „De la ferma la consumator”. In plus, legislatia consolideaza rolul de lider al UE pe scena mondiala in domeniul RAM.
Medicamentele de uz veterinar sau medicamentele veterinare sunt substante sau combinatii de substante care au ca obiectiv tratarea, prevenirea sau diagnosticarea bolilor la animale.
UE sprijina dezvoltarea si autorizarea unor medicamente de uz veterinar sigure, eficace si de calitate pentru productia de alimente si pentru animalele de companie. Ea contribuie la asigurarea disponibilitatii acestor medicamente si, in acelasi timp, garanteaza cel mai inalt nivel de sanatate publica, sanatate animala si protectie a mediului.
Adoptat in 2019, noul Regulament privind medicamentele de uz veterinar intra in vigoare la 28 ianuarie 2022.
Obiectivele principale ale regulamentului sunt:
Din data de 28 ianuarie 2022 a intrat in vigoare noul regulament privind produsele medicinale veterinare (Regulamentul (UE) 2019/6). Actul normativ european impune ca antimicrobienele sa nu fie utilizate in mod obisnuit sau pentru a compensa igiena precara, cresterea necorespunzatoare a animalelor sau managementul defectuos al fermei.
Astfel, antimicrobienele mai pot fi prescrise in scop profilactic doar in „cazuri exceptionale”, atunci cand riscul de infectie este foarte mare si consecintele pot fi severe. In cazul in care un antibiotic este utilizat in cazuri „exceptionale” pentru profilaxie, administrarea se limiteaza strict la animalul in cauza.
Odata cu aplicarea regulamentului, antimicrobienele pot fi prescrise pentru metafilaxie (tratarea unui grup de animale in urma stabilirii diagnosticului de boala pentru o parte a grupului, cu scopul tratarii din punct de vedere clinic a animalelor bolnave si controlarii raspandirii bolii la animalele aflate in contact apropiat si expuse riscului, care ar putea fi deja infectate subclinic) numai dupa diagnosticarea infectiei si cand riscul de raspandire a bolii este mare, iar alte alternative viabile nu sunt disponibile.
Regulamentul este obligatoriu in integralitatea sa si se aplica direct in toate statele membre UE. Prin el se stabilesc noi norme privind introducerea pe piata, fabricarea, importul, exportul, distributia, controlul si utilizarea produselor medicinale veterinare si are ca scop, printre altele, de armonizarea pietei interne a UE pentru produsele medicinale veterinare si de combatere a rezistentei la antimicrobiene.
Principalele modificari care se aplica incepand cu 28 ianuarie 2022 constau in:
Mentionam ca partile interesate (operatorii din industria farmaceutica veterinara, medicii veterinari oficiali, medicii veterinari de libera practica, precum si crescatorii de animale) au fost informate inca de la publicarea Regulamentului (UE) 2019/6 in Jurnalul Oficial al UE (ianuarie 2019).
ANSVSA
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
In ultimii ani, Comisia a actionat in sensul adoptarii a aproximativ 25 de acte delegate si de punere in aplicare pentru a completa acest regulament, dintre care jumatate pana la data inceperii aplicarii regulamentului.
Salutand acest eveniment important, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Stella Kyriakides, a facut urmatoarea declaratie:
„Pandemia de COVID-19 a ilustrat modul in care sunt interconectate sanatatea umana, a plantelor si a animalelor, sanatatea mediului si securitatea alimentara. Cea mai clara ilustrare a acestor legaturi este pandemia silentioasa de rezistenta la antimicrobiene.
In Strategia noastra „De la ferma la consumator”, am stabilit un obiectiv ambitios de injumatatire pana in 2030 a vanzarilor totale in UE de antimicrobiene destinate animalelor de ferma si de acvacultura. Prin Planul de actiune european „O singura sanatate” dorim sa contracaram aceasta potentiala criza sanitara prin abordarea sanatatii oamenilor, a animalelor si a plantelor ca un tot unitar. Noile norme vor fi esentiale pentru atingerea acestui obiectiv.
In UE, majoritatea antimicrobienelor sunt administrate la animale, in cazul carora se aplica aceleasi principii de baza ca si in cazul oamenilor: sa le fie tratate bolile si sa fie mentinute sanatoase. Cu toate acestea, este posibil sa se reduca infectiile, si in primul rand nevoia de tratament, prin imbunatatirea practicilor in materie de igiena si de vaccinare, precum si, in cazul animalelor de ferma, a celor in materie de biosecuritate si de crestere. Limitarea utilizarii antimicrobienelor trebuie sa fie prioritara.
Noile norme vor asigura faptul ca, incepand de astazi, tratamentele cu substante antimicrobiene vor fi administrate animalelor daca, si numai daca, exista o nevoie reala de astfel de tratamente. Impreuna cu noua legislatie privind hrana medicamentata pentru animale, care va interzice utilizarea preventiva si va restrictiona prescrierea de antimicrobiene in hrana animalelor, noile norme vor consolida in mod semnificativ lupta impotriva RAM.
Noile norme vor promova, de asemenea, disponibilitatea in viitor a unor medicamente de uz veterinar promitatoare, prin stimularea inovarii si a competitivitatii.
Incurajez toate statele membre sa asigure resurse si sa puna in aplicare masuri adecvate pentru a asigura functionarea deplina a legislatiei la nivel national si pentru ca punerea sa in aplicare sa devina un succes comun.
Noile norme consolideaza pozitia UE in avangarda luptei globale impotriva RAM, punand la dispozitie un cadru juridic in materie de medicamente de uz veterinar care este modern, inovator si adecvat scopului urmarit.”
Comisia Europeana
26-10-2023 Zootehnie
Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>
13-06-2023 Carti - Medicina veterinara
USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>
07-02-2023 Sanitar / veterinar
Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>
16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>
08-11-2022 Zootehnie
Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>
04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>
26-10-2022 Zootehnie
Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>
04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>
20-07-2022 Farmacii veterinare
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>
30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>
24-02-2022 Zootehnie
In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>