Intalnirea asociatiilor crescatorilor de ovine cu reprezentantii serviciilor sanitar-veterinare din Sibiu

Intalnire autoritati sanitar-veterinare - crescatori de ovine la SibiuIn cursul zilei de 23 februarie 2016, la sediul unei locatii din comuna Gura Raului s-a desfasurat o intalnire intre reprezentantii serviciilor sanitare veterinare si ai asociatilor crescatorilor ovine si caprine din judetul Sibiu.


Intalnirea a fost initiata si coordonata de Dr. Radu Nechiti, Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala Sibiu, in prezenta reprezentantiilor Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu si a presedintilor a 8 Asociatii ale Crescatorilor de Ovine si Caprine care functioneaza in judetul Sibiu.


Scopul principal al intalnirii l-a constituit necesitatea dezbaterii unor probleme de interes comun cu care se confrunta crescatorii de animale si in special proprietarii cu ovine, precum si personalul sanitar veterinar, avand ca scop consolidarea colaborarii intre cele doua segmente pentru eficienta activitatii in aceste domenii de activitate, in interesul crescatorului de animale si cu efect in ansamblul economic al judetului nostru.


Temele supuse dezbaterii au fost urmatoarele:

    • Gestionarea efectivelor de animale existente si stadiul reactualizarii bazei de date cu animalele identificate in exploatatiile nonprofesionale din judetul Sibiu.
    • Responsabilitati in implementarea O.U.G. nr. 23/2010, cu modificarile si complectarile ulterioare, privind actiunea de identificare si inregistrare a animalelor.
    • Regimul inregistrarii exploatatiilor (Ord 16 si 112 / 2010)
    • Masuri pentru respectarea legislatiei referitoare la circulatia animalelor pe teritorul judetului, national, intracomunitar, import, export.
    • Modalitatile de efectuare a actiunilor sanitare veterinare obligatorii, prevazute pentru aceasta perioada a anului 2016 si propuneri pentru imbunatatirea programul strategic.
    • Discutii cu alte teme specifice, respectiv de organizare si asociere in domeniul cresterii animalelor, solutii pentru valorificarea cat mai rentabila a animalelor vii si a produselor obtinute de la acestea.
    • Valorificarea mieilor pentru perioada Sarbatorilor Pascale si in perspectiva.
    • Obligatii ale proprietarilor de animale pentru a beneficia de spijinul acordat de Guvernul Romaniei prin subventii, premii, despagubiri pentru animale bolnave, actiuni pentru supravegherea bolilor si pentru activitatea de identificarea si inregistrarea animalelor.

 

Principala tema supusa discutiilor s-a referit la gestionarea efectivelor de animale si reactualizarea bazei de date care sa corespunda cu realitatea din fiecare exploatatie, zona in care s-au identificat unele necomformitati legate de existenta de animale neidentificate, de substituirea de crotalii, sau de faptul ca nu se comunica medicului veterinar arondat in termen legal miscarile de animale efectuate in exploatatie.


Aceste necomformitati ii responsabilizeaza pe detinatorii de animale care nu au prezentat detinatorului bazei de date (respectiv medicul veterinar de libera practica arondat) documentele justificative pentru animalele intrate sau iesite din exploatatie, la data stabilita desi aveau, conform legislatiei, aceasta obligatie.


S-a stabilit ca odata cu efectuarea inspectiilor in exploatatiile nonprofesionale ale agricultorilor, proprietarii de animale sa dovedeasca o atitudine activa si corecta fata de personalul sanitar veterinar, implicat, scopul actiunii fiind calificarea si mentinerea statusului exploatatiilor sub raportul starii de sanatate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare si inregistrare a exploatatiilor si animalelor, inregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale in vigoare si care au fost declarate de acesta la momentul inspectiei, in vederea corelarii efectivelor existente in exploatatie cu cele inregistrate in baza nationala de date informatice.


S-a precizat ca prin respectarea si implementarea legislatiei in vigoare din acest segment, crescatorii de animale pot beneficia de o suma de avantaje incepand cu posibilitatea de a valorifica animale vii, produse obtinute de la acestea, precum si insemnate fonduri banesti acordate de Guvernul Romaniei, sau din programele europene din domeniul agricol.


De asemenea cu asentimentul participantiilor s-a evidentiat necesitatea consolidarii functionarii asociatiilor de profil bine definite din punct de vedere juridic si material care sa cuprinda toti crescatorii de animale si care in baza unui program de management care sa cuprinda gestionarea intregii activitati de la cresterea animalelor la producerea, procesarea pana la valorificarea produselor finite, program prin care sa se obtina venituri financiare necesare pentru fiecare membru din asociatie, dar si pentru un fond de dezvoltare prin aplicarea unor tehnologii moderne in domeniul producerii si distributiei produselor animaliere.


Presedintii de asociatii au prezentat si unele aspecte necomforme constatate in relatia de colaborare cu unii medicii veterinari, in special privind prestanta si operativitatea in efectuarea unor activitati sanitare veterinare, precum si necesitatea unei mai bune comunicari spre crescatorii de animale.


Discutiile s-au concluzionat cu necesitatea implementarii unor obligatii si responsabilitati din partea ambilor parteneri (crescator de animale - medic veterinar) cu referire la:

    • Sa solicite medicului veterinar de libera practica imputernicit inregistrarea exploatatiei in Registrul National al Exploatatiilor si sa isi achizitioneze crotalii pentru identificarea animalelor;
    • Sa se respecte prevederilor din Legea nr. 191 / 2012 pentru aprobarea O.U.G. nr. 23/2010 privind identificarea si inregistrarea animalelor cu modificarile si completarile ulterioare;
    • Sa se comunice medicului veterinar arondat orice eveniment de nastere, sacrificare pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, disparitie, sau regasire animal;
    • Sa se solicite medicului veterinar imputernicit arondat, eliberarea formularului de miscare, in cazul mutarii animalelor intre doua exploatatii diferite sau sa ii predea acestuia exemplarul negru al documentului de miscare in cazul achizitionarii ori vanzarii animalelor de la mijlocitori de afaceri cu animale vii sau exploatatii comerciale;
    • Sa predea medicului veterinar imputernicit crotalia animalului sacrificat pentru consum propriu si sa solicite eliberarea formularului de declarare eveniment;
    • Sa pastreze si sa arhiveze in ordine cronologica toata formularistica ce ii este remisa de medicul veterinar imputernicit (aceasta constituindu-se in registrul de exploatatie);
    • Sa isi achizitioneze crotalia duplicat in cazul pierderii crotaliei si sa solicite medicului veterinar imputernicit aplicarea acesteia.
    • Fiecare asociatie constituita sa asigure asistenta sanitara veterinara realizataprin contract cu un medic veterinar de libera practica, oeganizat in conditii legale si imputernicit de D.S.V.S.A Sibiu;
    • Sa se gaseasca solutii legale, cu spijinul autoritatiilor locale, pentru amenajarea unor abatoare de mica capacitate la nivel de comune, sau puncte de sacrificare a mieilor in perioada Sarbatorilor de Paste;
    • Pentru valorificarea productiei primare, sau a produselor alimentare obtinute prin procesarea productiei primare sa solicite D.S.V.S.A. Sibiu documentul de Inregistrare Sanitara Veterinara pentru Vanzare Directa, sau dupa caz de Vanzare cu Amanuntul si sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor de origine animala in timpul obtinerii, transportului si a comercializarii.

 

S-a recomandat ca o parte din fondurile obtinute din subventiile acordate de stat pe cap de animal, sa fie folosite pentru imbunatatirea activitatii zootehnice si pentru plata unor actiuni de prevenire a bolilor la animale.


De asemenea s-au facut propuneri pentru cresterea calitatii umane si profesionale a personalului care activeaza in acest sector.


Modul in care au fost dezbatute temele supuse atentiei, precum si concluziile finale deonstreaza ca in judetul Sibiu, sunt asigurate premizele unei colaborari eficiente intre servicile sanitare veterinare si toti crescatorii de animale, inclusiv proprietarii de ovine, care sa includa respect reciproc, o informare si comunicare corecta a problematicii curente si de perspectiva.


Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>