Limitarea infestarii cu capuse

658x0 capusa 1 resizeCapusele, insecte parazite (ectoparaziti), ce populeaza suprafata corpului fiind gasite pe tegumentele mamiferelor, in blana lor, sau pe pielea pasarilor, sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor pe care le paraziteaza) si se gasesc de obicei in iarba inalta si de acolo trec direct pe tegumente.

Capusele populeaza gazda timp de cateva zile, dacă nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara, dar mai pot sa apara pana tarziu, spre toamna. O femelă adulta de capusa depune peste 100.000 de oua intr-un ciclu evolutiv. Capusele sunt de dimensiuni foarte mici, insa pot fi vizibile cu ochiul liber, masculii sunt negri, iar femelele sunt negre cu abdomenul rosu.

capuseparc-1366980784 resizeCalea de a infecta o noua gazda este contactul fizic (ele nu sar, nu zboara, dar se atasează de corpul victimei). Inmultirea exagerata si raspandirea capuselor pe arii tot mai extinse, ajungand din zonele impadurite, pana in gradinile din spatele locuintelor, a fost generata de o serie de factori, incluzand: modificarile in utilizarea pesticidelor, inmulţirea populatiilor de animale salbatice, comertul international intensiv cu animale, dezvoltarea zonelor suburbane, superficialitatea unor factori responsabili, pentru igenizarea spatiilor nepopulate, defrisarea vegetatiei abundente, gestionarea vectorilor de raspanmdire a capuselor (caini comunitari, pisici, rozatoare,etc.). Capusele paraziteaza o varietate foarte mare de gazde terestre, cum ar fi: amfibieni, reptile, pasari si mamifere. Pe langa actiunea directa, capusele sunt transmitatori ai unor agenti patogeni care produc boli atat la om, cat si la animale, fiind clasificate pe locul doi, dupa tantari, in ceea ce priveste importanta medicala si veterinara ca vectori

După afinitatile ecologice, capusele se clasifica in capuse endofile (de adapost) si capuse exofile. Capusele endofile sunt cele care traiesc in grajduri, locuinte, crapaturile zidurilor, vizuini, pesteri si paraziteaza animalele in perioadele de odihnă.

Capusele exofile, cu prezenta in spatiul liber, se urca pe firele de iarba sau se deplaseaza pe pasune pentru a gasi gazdele. In cazul in care conditiile sunt nefavorabile, ele se ascund in tufisuri, in sol etc. Atasarea de gazda se face in timpul trecerii acesteia pe langă firele de iarba pe care se gasesc capusele.

Capusele se localizeaza preponderent in zona capului si a gatului, putand cauza imbolnaviri severe si uneori, chiar fatale, atat la animale cat si la oameni, din cauza toxinelor injectate odata cu saliva (paralizia de capuse) a consumului de sange care poate duce la anemie grava, inducerea unor stari alergice si chiar soc anafilactic etc.

capuse resizeIn plus, ranile pe care le produc creeaza porti de intrare pentru infectii secundare, sau produc diferite afectiuni ale pielii, durere sau tumefactii.

Capusele transmit (vehiculeaza) o serie de agentii patogeni prin:

    • saliva - injectarea de saliva produce lezarea vaselor de sange si transmiterea unor boli grave (boala Lyme, bacterioze, leptospiroze, babesioze sau un tip de meningoencefalita)

  • prin consum de lapte crud sau produse lactate, obtinute din lapte netratat termic, se poate produce infectarea cu virusul encefalitei de capuse la om.

Afectiunilor pe care capusele le pot determina la animale se manifesta prin tendinta acestora de a se scarpina continuu la locul unde este localizata capusa. zona este usor inflamata si dureroasa, pot aparea semne de apatie, febra, animalul este anemic, iar in organismul uman afectiunile au ca simptome manifestari asemanatoare gripei: febra, cefaleea, greata, voma.

Conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, in cadrul programului comun stabilit cu alte autoritati responsabile din judetul Sibiu, pentru controlul si limitarea efectelor infestatiei cu capuse, vector principal de transmitere a bolii Lyme la om, intreprinde prin personalul de spercialitate, in cursul anului 2014, o serie de actiuni menite sa limiteze prezenta acestor paraziti in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor de animale receptive, dupa cum urmeaza:

  • Identificarea, cu sprijinul D.S.P. Sibiu, a zonelor unde prezenta capuselor este evidenta.

  • Informarea populatiei si in special a detinatorilor de animale, prin comunicate transmise la mass media centrala si locala si prin medicii veterinari din teritoriu, a elevilor din unitatile scolare din zonele cu risc ridicat, prin lectii deschise, cu masurile ce se impun pentru prevenirea infestarii animalelor si a imbolnavirii oamenilor prin intepatura de capusa.

  • Informarea prin adrese scrise a Consiliilor Locale din zonele cu risc biologic crescut privind obligatia de a implementa masurile de limitare a inmultirii capuselor, prin actiuni de curatire a pasunilor de arbusti si resturi vegetale necomestibile, actiuni de drenare a baltilor, precum si administrarea de substante acaricide acolo unde se constată prezenţa capuselor.

  • Organizarea de instruire a medicilor veterinari oficiali si a medicilor de libera practica pentru ca in cadrul actiunilor sanitare veterinare intreprinse in teren, sa efectueze un examen clinic atent la animale privind prezenta paraziţilor externi, si informarea permanenta a conducerii D.S.V.S.A. Sibiu, cat si a autoritatiilor locale, cu rezultatul examinarilor si masurile intreprinse.

  • Caini-vagabonzi-in-zona-centrala resizeAtentionarea autoritatiilor locale, in special in zonele cu risc ridicat, privind respectarea legislatiei de gestionare a cainilor comunitari (principalii vectori de transmitere a capuselor) prin colectarea lor, adapostirea si solicitarea personalului de specialitate pentru efectuarea actiuniilor obligatorii (vaccinare, deparazitare, sterilizare, eutanasiere, dupa caz).

  • Initierea unor campanii de informare, prin medicii veterinari oficiali, in zonele cu risc ridicat, pentru constientizarea crescatorilor de animale, a organizatiilor pentru protectia animalelor, de necesitatea efectuarii tratamentelor antiparazitare specifice cu substante acaricide.

  • Controlul si monitorizarea aprovizionarii si a distributiei la depozitele, farmaciile si punctele farmaceutice veterinare, care functioneaza legal in judetul Sibiu, cu substante acaricide specifice sub forma de solutii, spray, s.a, produse avizate de autoritatiile competente.

  • Efectuarea, prin personalul sanitar veterinar, de examene clinice la speciile de animale gazda a capuselor, precum si afluirea de probe la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu pentu identificarea capuselor prin examene de specialitate.

  • Efectuarea tratamentelor antiparazitare la animalele din zonele tinta, deparazitarea prin imbaieri generale sau locale, dupa caz.

  • Supravegherea actiunilor de dezinfectie si dezinsectie in adaposturi de animale, precum si a suprafetelor de garduri care delimiteaza padocurile pentru animale si adaposturile inclusiv la canisele localizate in Sibiu si Medias.

  • Monitorizarea permanentă a modului cum sunt respectate reglementarile legale privind circulatia animalelor (bovine, ovine, caprine, canine) prin localitati, in parcuri si locuri de agrement, si aplicarea de sanctiuni, dupa caz.

  • Colaborarea permanentă cu D.S.P. D.J.A. I.P.J. Directia Silvica si alte autoritati locale si judeţene, responsabile, prin informari reciproce si actiuni comune pentru realizarea masurilor cuprinse in programul judetean comun.

  • Intocmirea de rapoarte cu actiuniile intreprinse de D.S.V.S.A. Sibiu in realizarea programului pentru controlul si limitarea efectelor infestatiei cu capuse, rapoarte care vor fi prezentate la solicitarea conducerii Institutiei Prefectului Sibiu, principala coordonatoare a acestui program.

La realizarea actiuniile prevazute in programul comun stabilit la nivelul judetului Sibiu, pentru limitarea infestarii cu capuse a oamenilor si a animalelor, un rol hotarator, pe langa implicarea personalul din cadrul D.S.P. a personalului din reteaua sanitara veterinara, a altor autoritati judeţene, un rol determinant revine autoritatilor locale prin gestionarea spatiilor, a cladirilor nefunctionale, prin efectuarea actiunilor de toaletare si igenizare a zonelor cu vegetatie in exces, prin gestionarea cainilor fara stapan, de asemenea crescatoriilor de animale care au obligatia sa sesizeze personalul sanitar veterinar de prezenta parazitiilor pe animale, sa respecte data stabilita pentru efectuarea tratamentelor, precum si populatia prin modul cum cauta sa evite zonele cu vegetatie abundenta, sa se protejeze in zonele identificate cu risc favorabil muscaturii de capuse, prin folosirea de imbracaminte de protectie adecvata.

 

Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu

(dr. Pentea Ioan, comunicator desemnat)

 

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>