Recomandari privind miscarea si comercializarea porcinelor

Ce trebuie sa stie fermierii si crescatorii care comercializarea porcineCresterea porcinelor in tara noastra este o activitate cu importanta majora, romanii fiind mari consumatori de carne de porc, fapt ce o defineste ca o afacere rentabila, porcul furnizand 47-48% din totalul productiei de carne, precum si alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grasimea, pielea, parul, gunoiul de grajd.

Rentabilitatea cresterii acestei specii este conditionata in primul rand de modul in care crescatorii de animale respecta conditiile de bunastare (adapostire, furajare, adapare, microclimat, exploatare), normele de protectie sanitara veterinara, respectiv asigurarea statusului de sanatate, precum si legislatia privind comercializarea porcinelor vii si a produselor rezultate in urma sacrificarii.

Cresterea acestei specii este recomandata de mai multi factori, respectiv: 

    • este o activitate de traditie a populatiei tarii noastre;
    • porcul este un animal mai putin pretentios comparativ cu alte specii de animale;
    • asigura o prolificitate si precocitate crescuta, conditionate de rasa si sistemul de crestere;
    • valorifica o gama foarte variata de resurse furajere;
    • are o diversitate a productiilor pe care le realizeaza;
    • confera cresterii si exploatarii o activitate durabila si de perspectiva;
    • constituie o sursa pentru schimburile comerciale;
    • asigura posibilitatea realizarii de comert intracomunitar si export de carne de porc care sa aduca venituri mari producatorilor;
    • asigura stabilitatea fortei de munca in zona rurala.


Pentru a asigura un cadrul legal si totodata un sprijin pentru crescatorii de porcine, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a emis Ordinul nr. 67 din 26/10/2012, cu modificarile si complectarile ulterioare, privind conditiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la miscarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei. 

In conformitate cu acest act normativ, pe teritoriul Romaniei, miscarea suinelor vii se efectueaza numai daca acestea sunt identificate si insotite de: 

    • documente de miscare,
    • fisa de sanatate a animalului,
    • documentul privind starea de sanatate si informatiile pentru lantul alimentar, in cazul miscarii catre abator.


In functie de tipul de exploatatie in care se cresc porcine, miscarea in viu a acestei specii este permisa astfel:

    • din exploatatii nonprofesionale (exploatatie de animale inregistrata in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor (S.N.I.I.A) si detinuta de persoane fizice, neinregistrate la registrul comertului in care produsele de origine animala rezultate de la acestea sunt destinate consumului familial), numai catre:
        • alte exploatatii nonprofesionale,
        • targuri de animale, autorizate / inregistrate sanitar,
        • abator autorizat
    • din exploatatiile comerciale de tip A (exploatatie de animale detinuta de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in condittile legii, inregistrate si autorizate de oficiul registrului comertului, inregistrata in S.N.I.I.A. care indeplineste anumite conditii de biosecuritate si este inregistrata sanitar-veterinar, din care se comercializeaza pe piata nationala animale vii si produsele de origine animala de la acestea), numai catre:
        • exploatatiile nonprofesionale, direct de la ferma,
        • alte exploatatii comerciale de tip A,
        • targuri de animale, autorizate / inregistrate sanitar-veterinar,
        • abator autorizat
    • din exploatatiile comerciale de tip industrial (exploatatie de animale inregistrata in S.N.I.I.A. si autorizata sanitar-veterinar, detinuta de persoane fizice autorizate, intreprindere individuala, intreprindere familiala sau de persoane juridice organizate in conditiile legii, inregistrate si autorizate de oficiul registrului comertului, care indeplinesc prevederile normelor de biosecuritate; din care se comercializeaza pe piata nationala, intracomunitara si la export, animale vii si produsele de origine animala de la acestea), numai catre:
        • exploatatiile nonprofesionale, direct de la ferma,
        • alte exploatatii comerciale,
        • targuri de animale autorizate / inregistrate sanitar-veterinar,
        • abator autorizat
    • prin mijlocitori de afaceri cu animale vii inregistrati conform prevederilor legale in vigoare, astfel:
        • din exploatatii comerciale direct catre abator autorizat,
        • din exploatatii comerciale catre exploatatii nonprofesionale, direct sau prin targuri de animale autorizate sanitar-veterinar,
        • din targuri de animale direct catre exploatatii nonprofesionale sau abator autorizat,
        • din exploatatii non-profesionale direct catre un abator autorizat.


Este interzisa reintroducerea in fermele comerciale de tip industrial a suinelor iesite din exploatatie, in scopul comercializarii.

Animalele din exploatatie supuse miscarii conform destinatiilor mentionate, vor fi inspectate de medicul veterinar de libera practica imputernicit de D.S.V.S.A. judeteana si care va completa fisa de inspectie utilizata in cadrul programului de monitorizare si control a pestei porcine clasice.

Transportul suinelor vii este permis numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind cerintele generale de protectie a animalelor in timpul transportului.

Pentru miscarea animalelor vii, in alte judete, medicul veterinar de libera practica imputernicit, inainte de eliberarea documentelor specifice, solicita de la D.S.V.S,A, judeteana de origine, obtinerea avizului interjudetean.

Pentru asigurarea trasabilitatii, proprietarii de animale au obligatia sa anunte, in termen de 48 de ore medicul veterinar de libera practica imputernicit, cu privire la animalele care se intorc in exploatatia de origine din targ, sau care ajung la o alta destinatie finala ca urmare a vanzarii in targ.

Porcinele se sacrifica, in scop comercial, numai in abatoare autorizate care beneficiaza de supraveghere sanitara veterinara prin medic oficial, care examineaza si marcheaza carnea in conformitate cu legislatia in vigoare. 

Carnea provenita de la porcinele crescute in exploatatiile nonprofesionale si exploatatiile comerciale se comercializeaza si proceseaza numai prin unitati inregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea conditiilor generale de functionare si igiena.

Prin exceptie, autoritatea veterinara poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) in afara abatoarelor de catre proprietarii de animale, pentru consumul propriu, fiind interzisa comercializarea carnii si a derivatelor rezultate in afara gospodariei, cu recomandarea expresa de a se asigura controlul acestor produse de catre un medic veterinar imputernicit de D.S.V.S.A. judeteana. 

Inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. judeteana verifica prin actiuni organizate si prin colaborare cu personalul din cadrul altor autoritati judetene modul cum sunt respectate normele legislative specifice, de catre factorii responsabili implicati. 

Dr. Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu  

 

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>