Salamul de Sibiu, produs romanesc protejat IGP

Salam de Sibiu Inregistrat IGP - Indicatie Geografica Protejata"Salamul de Sibiu" a devenit produs romanesc inclus in registrul celor ce poarta denumirea de "Indicatie Geografica Protejata" (IGP). Comisia Europeana a aprobat, in data de 19 februarie, cererea de inregistrare depusa de autoritatile romane in acest sens.

 

In data de 17 noiembrie 2014, a fost inaintata catre Comisia Europeana cererea de inregistrare pentru dobandirea protectiei denumirii 'Salamul de Sibiu' — Indicatie Geografica Protejata de catre Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu format din cinci producatori români de mezeluri, respectiv Agricola Bacau, Aldis, H&E Reinert, Salsi, Scandia Romania, si CrisTim.

 

Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, produsul „Salam de Sibiu” (IGP) dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 19 februarie 2016.

 

Denumirea „Salam de Sibiu”, insotita de mentiunea „Indicatie Geografica Protejata” sau de acronimul IGP trebuie sa fie marcata pe eticheta sau pe eventuala holograma, astfel incat sa poata fi deosebita de alte mentiuni. "Salamul de Sibiu" se alatura astfel celor peste 1.300 de produse deja protejate in Uniunea Europeana. Lista acestora poate fi consultata in baza de date DOOR.

 

Acest tip de salam este un preparat din carne cruda, uscat, asemanator carnatului, acoperit cu un strat subtire de mucegai. El este produs in Bucuresti si in judetele Bacau, Brasov, Covasna, Calarasi, Ilfov, Prahova si, dupa cum sugereaza si numele, Sibiu. Primele referiri la productia si comercializarea lui dateaza din secolul al XIX-lea, el fiind denumit initial "Salam de iarna".

Salam de Sibiu - produs romanesc protejat IGP

Salamul de Sibiu” se distinge de alte produse din aceeasi categorie comerciala prin gust, prin consistenta semitare, sustinuta de procentul de umiditate foarte mic al produsului finit si prin culoarea rubinie din sectiune. La formarea gustului „Salamului de Sibiu” contribuie in mod direct componentele carnii si slaninei, sarea si condimentele utilizate, substantele de aroma din fum, substantele de aroma care se formeaza in decursul fermentatiei din glucide, proteine si lipide. Cea mai importanta contributie in crearea gustului este cea a produselor de aroma formate din zaharurile adaugate, din aminoacizii existenti sau din cei formati prin hidroliza proteinelor, precum si a celor formate prin degradarea lipidelor. Astfel, perioada de maturare-uscare indelungata, in prezenta mucegaiului nobil contribuie la crearea aromei „Salamului de Sibiu”.

 

Salamul de Sibiu” este realizat din carne de porc si slanina tare, amestecate cu ingrediente de sarare-condimentare, avand o culoare rubinie, cu o membrana acoperita de mucegai nobil alb, alb-galbui sau alb-cenusiu, cu aroma si gust datorate in mare masura procesului de afumare la rece cu lemn de esenta tare si procesului de maturare-uscare indelungat.

 

Salamul de Sibiu” este un blazon cu care producatorii se prezinta constant la targurile nationale si internationale, fiind intotdeauna primul produs solicitat spre degustare de catre vizitatori, clienti, autoritati si presa.

 


 

Istoria produsului incepe in anul 1910, atunci cand un italian pe nume Filippo Dozzi, profitand de conditiile climaterice favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung si cu garantie de luni de zile, s-a hotarat sa cumpere in Sinaia o cladire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri si un hotel.

 

Trecatorile traditionale, prevazute cu vami oficiale, ce legau Transilvania de Tara Romaneasca, erau situate pe Valea Teleajenului (cu iesire la Sacele), pe Valea Dambovitei (cu vami la Rucar si Bran spre Brasov si pe Valea Oltului) si cu vama la Turnu Rosu (iesire spre Sibiu).

 

Dozzi incepe sa vanda cu denumirea de "Salam de iarna", iar pe stampila de export aplicata pe documentele ce insoteau marfa, era inscriptionata "Vama Sibiu", intrucat aceasta vama era punctul de iesire spre teritoriul Austro-Ungar. Deoarece in Ungaria existau fabrici concurente care produceau un salam asemanator cu cel produs de Dozzi, existau si restrictii privitoare la tranzitarea transporturilor cu salam romanesc pe teritoriul Ungariei. Astfel in comenzile venite de la partenerii externi numele produsului devine mai intai "Salam din vama Sibiu", pentru ca mai apoi sa fie numit "Salam Sibiu".

 


  

Etapele inregistrarii produsului Salam de Sibiu – (IGP):

    1. Inregistrarea documentatiei la MADR, Directia Generala de Industrie Alimentara sub Nr. 140299/06.06.2014
    2. Verificarea dosarului s-a facut conform Regulamentului 1151/2012 si a legislatiei nationale si a constat in: verificarea actelor care alcatuiesc documentatia, verificarea caietului de sarcini, verificarea documentului unic. In data de 10.09.2014, a fost postat pe site-ul MADR, la sectiunea „Industrie alimentara - Caiete de Sarcini 2014”, documentatia Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu.
    3. Prin publicarea pe site-ul MADR a documentatiei in data de 15 noiembrie 2014, aceasta a intrat in perioada de opozitie nationala (2 luni).
    4. In data de 17 noiembrie 2014, a fost inaintata catre Comisia Europeana cererea de inregistrare pentru dobandirea protectiei denumirii “Salam de Sibiu” – Indicatie Geografica Protejata.
    5. In data de 21 noiembrie 2014, Comisia Europeana a confirmat inregistrarea cererii pentru denumirea Salam de Sibiu –IGP.
    6. Documentatia depusa de grupul aplicant - Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu, pentru inregistrarea ca Indicatie geografica Protejata, a intrat in perioada de verificare la Comisia Europeana, conform Regulamentului 1151/2012 privind sistemele de calitate a produselor agricole si alimentare.
    7. In data de 06/10/2015, documentatia pentru Salam de Sibiu – IGP a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, intrand astfel in perioada de opozitie la nivel european (3 luni).
    8. In data de 19 februarie 2016, a aparut Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2016/234 al Comisiei Europene de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate Salam de Sibiu – IGP.

  

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>