Masuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

PPC - prevenirea Pestei Porcine ClasiceDintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice si salbatice, cea mai grava este Pesta Porcina Clasica, boala care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a costurilor mari de eradicare a bolii, a restrictiilor privind miscarea animalelor si a produselor de origine animala, sistarea comertului cu porcine vii si a produselor provenite de la acestea.

Cresterea porcinelor este o activitate importanta, atat la nivel national cat si la nivel global, porcul furnizand 47-48% din totalul productiei de carne, precum si alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grasimea, pielea, parul, gunoiul de grajd.

Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu dar are un continut bogat de proteine. De asemenea reprezinta o sursa importanta de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos, precum o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavinafier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.

Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de energie, avand efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, a oaselor si a performantelor mentale. Prin continutul de antioxidanti esentiali, carnea de porc asigura o buna imunitate a organismului.

Rentabilitatea cresterii acestei specii este recomandata de faptul ca: 

    • este o activitate de traditie a populatiei tarii noastre;
    • este un animal mai putin pretentios comparativ cu alte specii de animale;
    • asigura o prolificitate si precocitate crescuta, conditionate de rasa si sistemul de crestere;
    • valorifica o gama foarte variata de resurse furajere;
    • are o diversitate a productiilor pe care le realizeaza;
    • confera cresterii si exploatarii caracterul unei activitati durabile si de perspectiva;
    • constituie o sursa pentru schimburile comerciale;
    • asigura posibilitatea realizarii de comert intracomunitar si export de porci vii si carne de porc care sa aduca venituri mari producatorilor;
    • asigura stabilitatea fortei de munca in zona rurala.

Rentabilitatea cresterii acestei specii este conditionata si de modul in care crescatorii de porcine respecta conditiile de bunastare (adapostire, furajare, adapare, microclimat, exploatare) si in mod prioritar, normele de protectie sanitara veterinara, respectiv asigurarea statusului de sanatate.

Cu referire la exportul de porcine vii in spatiul U.E. tara noastra a avut restrictii stabilite prin acte normative emise de forurile europene cu responsabilitate in acest domeniu, respectiv Decizia Comisiei 2013/764/CE referitoare la masurile de control in sanatatea animala datorate evolutiei pestei porcine clasice, in diferite state membre U.E.

Prin actiunile specifice efectuate an de an in cadrul programelor anuale de eradicare a bolii, teritoriul Romaniei a fost recunoscut de rapoartele misiunilor F.V.O. din ultimii ani, ca liber de aceasta grava maladie, conditie esentiala pentru reluarea comertului intracomunitar si a exportului cu porci vii si carne de porc.

La intalnirea din 14 septembrie a Comitetului pentru Plante, Animale, Alimente si Furaje de la Bruxelles, a fost votata in unanimitate o decizie care va permite Romaniei sa participe la comertul intracomunitar cu porci vii si produse provenite de la acestia, decizie care va intra in vigoare la publicarea ei in Jurnalul Oficial al U.E.

Aceasta situatie obliga si responsabilizeaza personalul din reteaua sanitara veterinara, autoritatiile locale si in mod special crescatorii de porcine, sa implementeze si sa respecte masurile stabilite de Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta alimentelor, prin Programul national de prevenire a P.P.C., reactualizat pentru anul 2016, prin care se urmareste:

    • Catagrafierea lunara a populatiilor de porcine domestice existente in toate tipurile de exploatatii. 
    • Identificarea si inregistrarea in baza de date functionala, a tuturor exploatatiilor de porcine si a efectivelor, si operarea evenimentelor (intrari, iesiri) la data producerii acestora.
    • Comunicarea si informarea permanenta intre autoritatile veterinare si crescatorii de porcine, asociatiile de crescatori de animale si admistratorii fondurilor de vanatoare cu privire la recunoasterea bolii si la masurile care trebuie aplicate in cazul aparitiei unei suspiciuni si distribuirea de materiale informative si postere in toate localitatiile din judet.
    • Implementarea si respectarea masurilor de biosecuritate in exploatatiile comerciale cu porcine, functionarea filtrului sanitar si rutier.
    • Supravegherea clinica a starii de sanatate a porcinelor prin inspectii la exploatatiile cu porcine, prin examene clinice si prin afluirea de probe, conform graficului stabilit de D.S.V.S.A. judeteana, pentru supravegherea bolii prin teste de laborator.
    • Supravegherea bolii la mistreti prin afluirea, obligatoriu, de probe de sange, stern si organe (limfonoduli, rinichi, splina si amigdale) de la mistretii impuscati in campania de vanatoare sau gasiti morti.
    • Solicitarea medicilor veterinari sa participe la partidele de vanatoare.
    • Monitorizarea respectarii legislatiei privind circulatia porcinelor domestice pe teritoriul judetean si national, existenta documentelor sanitare veterinare care sa insoteasca animalele, prin controale in exploatatii cu animale, targuri, abatoare, in trafic, la expozitii, sau alte manifestari.
    • Respectarea obligatilor ce revin detinatorilor de porcine, respectiv:
          • sa creasca porcii in spatii imprejmuite, in adaposturi inchise, cu respectarea conditiilor de igiena, microclimat si bunastare, izolate de gropile de gunoi sau zonele populate cu alte porcine sau cu porci mistreti;
          • sa solicite medicului veterinar din localitate, inregistrarea exploatatiilor cu porcine, identificarea si inregistrarea animalelor existente permanent in exploatatie;
          • sa achizitioneze porcine numai din exploatatii si din targuri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar, insotite de documente oficiale;
          • sa tina un registru al exploatatiei in care sa noteze orice eveniment (intrari, iesiri, tratamente, etc);
          • sa asigure furaje si apa cu respectarea parametrilor de calitate si sa nu administreze in hrana porcilor deseuri de abator sau resturi menajere nesterilizate;
          • sa respecte normelor de bunastare si conditiile de igiena in mijloacele de transport, pentru porcinele in miscare;
          • sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia oricaror semne de boala sau mortalitate la animalele proprii;
          • sa colaboreze cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice si pentru recoltarea probelor pentru examene de laborator;
          • sa nu comercializeze carnea proaspata si produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor in exploatatia proprie (consumul acestor produse se face numai in exploatatia respectiva, dupa examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar arondat);
          • sa respecte legislatia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu spijinul autoritatiilor locale.

Implementarea masurilor de prevenire a pestei porcine clasice, in general si cu atentia cuvenita pentru mistreti, mentinerea indemnitatii teritoriului national fata de aceasta boala, constituie o tinta importanta in activitatea personalului din reteaua sanitara veterinara, dar si pentru personalul angajat din alte autoritati judetene si locale, cu o atentionare speciala pentru crescatorii de porcine, pentru vanatori, dar si pentru proprietarii fondurilor de vanatoare de stat sau private.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

 

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>