Supraveghierea bolilor la mistreti in ianuarie

iStock 000013279077XSmall resizeIn cadrul programelor de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, personalul de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, in colaborare cu alte autoritati locale si judetene, este implicat in supravegherea si monitorizarea starii de sanatate a efectivelor de animale din mediul silvatic.

In mod special sunt supravegheate efectivele de mistreti, care constitue un rezervor important de virus al Pestei Porcine Clasice si a parazitului Trichinella Spiralis, agentul care transmite Trichineloza.

Implementarea masurilor de prevenire a pestei porcine in general si cu atentia cuvenita pentru mistreti, necesita o informare corecta a personalului angajat din alte autoritati judetene si locale, cu o atentionare speciala pentru vanatori si pentru proprietarii fondurilor de vanatoare private, carora le reamintim ca transmiterea bolii la mistreti se realizeaza, prin: contactul direct dintre animale, prin secretii, excretii, material seminal, sange; circulatia in habitatul natural a vanatorilor, paznicilor de vanatoare, a padurarilor si a altor persoane; diferiti vectori, cum sunt carnasierele salbatice, pasari salbatice, etc; deseuri alimentare, cadavre abandonate sau alte materii si materiale ce pot fi contaminate.

Principalele semne clinice sunt evidentiate prin: febra (41ºC), leziuni hemoragice ale pielii, conjunctivite, cianoza pielii, in special a extremitatilor, diaree, dispnee, tuse, pareze si convulsii, moarte (la tineret pana la100%) dupa 5-15 zile de la aparitia semnelor clinice.

La aceasta data, in Judetul Sibiu, este in plina desfasurare campania de vanatoare pentru recoltarea mistretiilor din fondurile de vanatoare, actiune care impune si prelevarea de probe pentru supravegherea Pestei Porcine Clasice, precum si prelevarea si afluirea de probe pentru examenul trichineloscopic.

Campania de vanatoare se desfasoara in aria a 46 fonduri de vanatoare, din care 6 sunt administrate de Directia Silvică, 12 de A.J.V.P.S. si 28 fonduri private cu o suprafata totala de 5.217 kmp, in care habiteaza un efectiv de mistreti estimat la un numar de 2.620 capete.

Comform Programului judetean de prevenire a aparitiei bolii in efectivele de mistreti, conditie esentiala pentru reluarea comertului intracomunitar si la export cu porci vii si carne de porc, se impune respectarea unor actiuni specifice, respectiv:

  • Comunicarea si informarea permanentă intre autoritatile veterinare, si gestionarii fondurilor de vanatoare (este întocmit un protocol cu masuri, obligatii si responsabilitati in acest sens);

  • Monitorizarea efectivelor de mistreti pe categorii de varsta si sexe, a fondurilor de vanatoare, a culoarelor de circulatie a mistretilor, a comertului de carcase si carne;

  • Tinerea la zi a documentelor oficiale la centrul de colectare a vanatului salbatic, cu referire la identificarea carcaselor, situatia sanitara a mistretilor depozitati, modul de valorificare a carcaselor;

  • Respectarea normelor privind ecarisarea fondurilor de vanatoare;

  • Participarea medicilor veterinari la partidele de vanatoare;

  • Supravegherea bolii prin examene de laborator, prin recoltarea si afluirea de probe de la mistretii vanati, accidentati, sau gasiti morti, astfel: de la mistreti cu varsta intre 6 luni si 3 ani, sange si un set de organe (ganglioni, amigdale, stern, splina, rinichi); de la mistretii peste trei ani se recolteaza un set de organe (ganglioni, amigdale, stern, splină, rinichi)

Probele se recolteaza obligatoriu de la fiecare mistret vanat sau gasit mort indiferent de situatia epidemiologica. Se recomanda sa fie transportate in containere inchise ermetic, sa fie pastrate reci, la temperatura frigiderului; dar sa nu fie înghetate si sa fie expediate la laborator cat mai repede posibil.

In perioada 1 - 24 ianuarie 2014, au fost afluite probe, la laboratorul de diagnostic la D.S.V.S.A. Sibiu, de la 69 mistreti recoltati in aceasta campanie de vanatoare, pentru supravegherea P.P.C, precum si pentru examenul trichineloscopic.

Pentru a prevenii imbolnavirea populatiei consumatoare de carne si preparate derivate, dupa sacrificarea porcilor domestici, sau vanat salbatic (mistret, urs) proprietarul sau consumatorul are obligatia sa solicite medicului veterinar examinarea carnii, in special pentru diagnosticul trichinelozei.

Examenul trichineloscopic in judeţul Sibiu se efectueaza la sediul D.S.V.S.A Sibiu Calea Surii Mari nr. 21 (obligatoriu pentru vanatul impuscat) si la circumscriptiile sanitar-veterinare din orasele si comunele judetului pentru porcii domestici sacrificati in gospodariile populatiei.

Pentru efectuarea examenului de la porcii domestici se prezinta o proba de cca. 100-150 grame de carne recoltata din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragma (iepurele) muschiuleti, muschii limbii si muschii intercostali.

In cazul porcilor mistreti se recolteaza esantioane cantărind cel putin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.

Reamintim ca omul se imbolnaveste consumand carne infestata de porc, cal, nutrie, mistret, urs, neexaminata de medicul veterinar si insuficient fripta, fiarta, sau preparata cruda, sarata, sau afumata.

Revenim cu atentionarea menita sa previna imbolnavirea populatiei consumatoare de carne si preparate derivate, ca dupa sacrificarea porcilor domestici, sau prin vanarea animalelor salbatice (mistret, urs) proprietarul sau consumatorul sa solicite medicului veterinar arondat:

  • controlul sanitar veterinar al carnii provenite de la animale sacrificate in abatoare si in gospodariile individuale (porc, nutrie, cal) precum si al vanatului comestibil (mistret, urs) prin examen trichineloscopic;

  • achizitionarea carnii de porc doar din unitati autorizate sanitar veterinar, respectiv, abatoare, carmangerii, macelarii, hale din piete agroalimentare, sau magazine cu sectoare pentru comercializarea carnii, verificand daca are aplicata marca de sanatate (stampila);

  • carnea, organele şi produsele provenite de la animale infestate cu trichinella spiralis, se interzic a fi date spre consum. Acestea vor fi distruse prin ardere;

  • sa sesizeze situatiile deosebite la D.S.V.S.A. Sibiu, telefonul 0269- 22.33.14 si Fax 0269-22.37.53, pentru a se lua masuri in consecinta.

Dr. Pentea Ioan - Compartiment Comunicare la D S V S A Sibiu

 

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>