Cine trebuie sa faca politica agricola locala ?

De 20 de ani, se cauta in Romania o organizatie profesionala care sa realizeze politica agricola locala. S-a asteptat crearea unor camere agricole, formate din producatori, dar in zadar.

 





Domnul comisar european pentru agricultura, Dacian Ciolos, avertiza ca, daca nu creem in Romania structuri agricole functionale la nivel local, nu putem sa ne regasim cu adevarat in Politica Agricola Comuna.


 

Fermierul local trebuie sa cunoasca obligatiile nationale si cele europene (vamale, de piata sau de pret), precum si cele stipulate de Programul National de Dezvoltare Rurala. De asemenea trebuie sa cunoasca si multe alte lucruri.


 

Chiar daca la nivel local s-au creat unele structuri compatibile cu cele europene nu este deajuns. In primul rand nu sunt exploatate toate posibilitatile de a se primii subventii europene. Cred ca trebuie sa existe o strategie locala prin care sa fie implicati institutii publice, producatori agricoli si organizatii profesionale pentru a inventaria rasele si soiurile locale, terenurile disponibile dezvoltarii agriculturii ecologice, pasunile si fanetele naturale, habitatele seminaturale, sau suprafetele agricole unde se aplica ingrasaminte verzi, etc. De asemenea trebuie sa existe implicare pentru cresterea calitatii produselor agricole si standardelor de bunastare la animale.


 

O alta masura care se impune la nivel local, este faptul ca trebuie sa se executa un control sistematic in sectorul agricol. Spun asta deoarce nu exista un program unitar de control si verificare privind: starea sanitar veterinara a animalelor; suprafetele si culturile agricole; productia integrata; agricultura ecologica; produsele traditionale; solul si apa; conservarea mediului, etc. Inspectorii care fac controlul trebuie sa fie cunoscuti de catre producatorii agricoli locali si trebuie sa existe date de contact cu fiecare ( APIA, Primarie, Mediu, Protectia consumatorului, Directia Agricola, Unitatea fitosatinara, Inspectia sanitar veterinara, etc). Printr-un control sistematic chiar in echipe mixte se pot cunoaste toate problemele si se pot gasii cat mai multe solutii viabile de rezolvare a lor.


 

In Romania nu este valorificata la maxim bazele de date locale formate din harti cadastrale si fotoplanuri prin care se pot verifica starea terenurilor si culturilor agricole. Avand la dispozitie aceste date se pot observa zonele de risc (seceta, grindina, inundatii), perdelele de protectie (sau lipsa acestora), zonele de flora si fauna salbatica, tipurile de sol. De asemenea, pe baza cartarii buruienilor si bonitarii terenurilor se pot face planurile locale de fertilizare, erbicidare, etc.


 

Un domeniu tratat cu indiferenta pe plan local este cel referitor la agricultura si mediu. Pentru asta ar trebui sa existe grupuri locale care sa abordeze biodiversitatea si gestiunea ecologica. Avand la dispozitie si bazele de date prezentate mai sus se pot lua masurile cele mai bune in caz de inundatii, seceta si accidente naturale sau climatice. Trebuie, de asemena sa existe pe plan local un set de masuri de bune practici agricole, din care nu trebuie sa lipseasca cele ameliorative (araturi adanci, rotatia culturilor, cultivarea leguminoaselor perene, scarificarea, fertilizarea organica, amendarea terenurilor, ingrasamintele verzi etc.)


 

Pe plan local nu exista grupurile de produse traditionale si ecologice recunoscute si care sa-si poate proteja produsele, culturile si animalele din rasele locale la nivel national si european. Suntem tara cu foarte multe produse atestate dar din cauza ca nu exista o politica agricola locala acest potential imens este slab valorificat. De asemene asociatiile si sindicatele agricole la nivel local sunt aproape inexistente. Si se pot creea asemenea asociatii atat pentru sectorul vegetal (cultura mare, legume) cat si pentru cel animal (ovine, bovine, porcine, pasari, apicultura).


 

Odata constituite aceste grupuri, se pot face activitati de consultanta de grup si de extensie, inclusiv cursuri de pregatire profesionala si de specializare. Nu in ultimul rand se pot lansa concursuri pe plan local (cu premii) pentru inovatii agricole, la care pot participa toti producatorii care au avut realizari semnificative in acest sens.


 

Una dintre cele mai importante lucruri care trebuie sa existe pe plan local este cel de promovare a investitilor. Este important ca de la tara sa plece spre comert si export produse agricole gata prelucrate. Ma refer si la cele proaspete care trebuiesc sortate, calibrate si ambalate conform standardelor, cat si la cele procesate (fainuri, uleiuri, conserve, preparate traditionale, etc) care trebuiesc certificate si etichetate corespunzator.


 

Stim ca o mare suma de bani neramburasibili sau dus pe investitii care aduc materia prima din import, ceea ce este grav. Banii europenii au venit pentru producatorii agricoli romani si nu pentru cei straini. Si au venit ca ei sa o duca mai bine iar consumatorii romani sa gaseasca produse romanesti mai bune si mai ieftine. Tocmai de acea trebuie urgent sa creem verigile lipsa din sistemul agroalimetar local, in care producatorii sa se asocieze pentru procesarea, depozitarea, ambalarea si distributia produselor agricole locale.


 

Suntem in recesiune, si recesiunea nu trebuie sa duca la lichidarea pietei ci la restructurarea ei. Exista in prezent o miscare pe plan mondial al vanzarilor directe din ferma. Este un parteneriat intre producatori si consumatori prin care se pot face legaturi pe termen lung. Fiecare producator are lista de consumatori la care livreaza sistematic produse pe baza de abonament. Cu aceasta ocazie se poate relansa si agroturismul. Astfel orasenii vin in fermele - pensiune unde pot sa stea doua zile si sa recolteze personal fructee, legume oua, mult mai proaspete si mai sanatoase decat cele din comert.


 

Este greu sa faci consultanta agricola fara sa existe o politica agricola coerenta si structuri agricole functionale pe plan local. Si totusi consultanta agricola se face, dar mai putin eficient. Sa incercat sa se schimbe unele lucruri dar fara o vointa politica puternica nu se poate face mare lucru. Asa ca arunc manusa in ograda politicienilor si producatorilor agricoli pentru ca impreuna sa facem o politica si o restructurare agricola locala adevarata.

 

 
 

 

Ing. Mircea Suhoverschi – Camera Agricola Judeteana Arad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>