Piata de biomasa, cu potential de inovare in Romania

drforestier.jpg




Cu o pondere de peste 30% padure, Romania este una dintre tarile medii impadurite in Europa. Fata de Romania, Europa are o indelungata traditie pentru utilizarea biomasei ca sursa de incalzit si de energie.










In zonele urbane
, sunt instalatiile termice care folosesc in mare masura combustibilii fosile, gazele naturale si petrolul, aduse de la mare distanta prin conducte sau prin transport terestru si cu costuri mari. Nu e de mirare ca populatia urbana, saraca, nu este in stare sa platesca incalzirea si apa calda.

In schimb zonele rurale poseda o resursa deosebita, biomasa vegetal. In prezent, in vestul Europei, proportia de biomasa primara transformata in sursa de energie depaseste 10 %. Iata o sursa care in Romania este folosita sub 1%.

Romanii foloseste biomasa vegetala doar sub forma de lemn, peleti (rumegus), deseuri, coceni, in sobele de incalzit si gatit. O parte din romani au construi centrale si cazane de incalzit pe baza de material lemnos. Se pot folosi, ca biomasa, scoarta de pe copaci, crengile uscate, pomii cazuti din padurile necuratate, paiele, etc.

In mediul rural peste un milion de locuinte pot fi incalzite prin utilizarea biomasei in centrale termice de incalzit. Ar trebui ca prin programul de dezvoltare rurala sa se construiasca cat mai multe centrale ecologice care folosesc biomasa ca sursa de energie electrica si termica.

Acum 8 ani, am vizitat o centrala ecologica care produce energie si apa calda si la care erau racordate locuinte din douazeci de sate. Si asta datorita faptului ca tarifele la energie si caldura erau mult mai mici, la centrala de biomasa (pe baza de lemn si deseuri tocate). Centrala ecologica era de fapt o cooperativa a fermierilor, care pe langa arabil mai au si un pic de padure.

Si in Romania se poate impadurii suprafete intinse de teren degradat si de teren in care productiile sunt compromise din cauza secetei. Uniunea Europeana ne da bani prin masurile de AGROMEDIU.

Pe cine intereseaza aceste domenii de real folos pentru cetatenii din mediu rural? De fapt pe nimeni dintre cei alesi. Multi dintre conducatorii natiunii romanii cunosc mai bine ca mine aceste aspecte, dar ignoranta, nepasarea si nestiinta stau la baza lipsei de bine in acest domeniu nevalorificat inca.

Se pot construi cu tehnologie moderna de ardere. O centrala ecologica are nevoie doar de un singur operator care trece o ora pe zi si controleaza functionare ei. Exista o noua piata de instalatii ecologice, care trebuie sa fie aprobate si autorizate in Romania, pentru a fi folosite de catre asociatiile de fermieri si proprietarii de paduri. Si ar trebuie sa existe aprobari si autorizari pentru construirea de instalatii de producere energie si biocombustibi prin cooperativelele celor care produc biomasa si culturi energetice.

In aceste domenii noi, nu apar decat "baietii destepti", care profita de subventiile serioase oferite de catre Uniunea Europeana si statul roman.  Iar  cei care  trebuie sa se ocupe  cresterea calitatii vietii in spatiul rural se ocupa de  "de spaga, palinca si cartabos".

Peste 50 de plante si arbori se pot intrebuinta ca biomasa, existand posibilitatea ca fermierii romanii sa obtina venituri suplimentare.

In prezent, ar trebui ca proiectele de cercetare, din acest sector, sa se concentreze pe imbunatatirea eficientei, reducerea emisiilor poluante, si optimizarea procesului de control.

De asemenea, utilizarea de paie, ca biomasa, trebuie sa fie mai mult in centrul atentiei.

Trebuie inceput, in spatiul rural, cu instalatiile de apa calda pentru fermele si gospodariile rurale, si trebuie incheiat cu centralele ecologice de producere a energiei electrice verzi.

Securizarea viitorul de energie a crescut de asemenea. In acest scop, sa intensificat in intreaga lume munca pentru dezvoltarea tehnologiilor adecvate... In ceea ce priveste promovarea cogenerarii, in Romania, un rol important si in curs de negociere permanente cu UE, priveste realizarea obiectivelor de energie electrica verde si extinderea la scara larga a biomasei plantelor de cogenerare.

In afara de atingerea obiectivelor esentiale in cea ce priveste energia si politica de mediu, trebuie create capacitatii de productie de 1.000 GWh energie verde si investitii de cateva sute de milioane de euro. Prin aceste investitii pot fi create in urmatorii cinci ani cateva mii de locuri de munca in spatiul rural. Alte efecte pozitive ar fi ocuparea fortei de munca in producerea de biomasa, in intretinerea echipamentelor si in livrarea biomasei sub forma de energie.

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>