Paine nu se scumpeste, adica se ieftineste, dar pana la urma se scumpeste din cauza ieftinirii graului !?

236.jpg



Trei articole aparute in presa romaneasca despre pretul painii din aceasta vara se bat cap in cap. Sa dam citire la cateva articole aparute in "www.ziare.com" ca sa vedem cine minte si cine spune adevarul:










Paradox romanesc: Graul ieftin scumpeste painea!

Luni, 11 August 2008, ora 12:55

Paine se scumpeste nejustificat in conditiile in care pretul graului este extrem de mic, cel putin asa sustin producatorii agricoli. La randul lor, procesatorii spun ca folosesc graul cumparat anul trecut, la preturi mai mari decat cele practicate pentru productia din 2008.

In prezent, procesatorii ofera producatorilor circa 0,35 lei pe kilogramul de grau, de trei ori mai putin decat in primavara, insa pretul painii se metine la fel de ridicat, precizeaza membrii conducerii

"In primavara, graul se vindea si cu 0,9 de lei/kilogram. Acum se ofera doar 0,35 lei, dar painea se vinde la preturi mai ridicate ca in primavara", a declarat Dan Botanoiu, directorul executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), citat de NewsIn.

In replica, Marcel Cucu - presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) - sustine ca niciodata ieftinirea graului nu a fost urmata de o ieftinire a produselor finite, mai ales a painii, cu toate ca poderea materiei prime este de 60% in pretul final.

Daca ieftinirea graului nu poate conduce automat la ieftinirea produselor de panificatie, procesatorii sustin ca pretul painii este sensibil influentat de alti factori, precum salariile platite angajatilor sau scumpirile la utilitati.

"In iulie am utilizat grau nou doar in proportie de 25%, iar in august amestecul este de 50%. Abia din septembrie vom folosi grau din recolta 2008 in proportie de 100%. Nu stim insa daca pretul painii va scadea, cat timp au crescut costurile la energie, combustibil, salarii", a precizat Aurel Popescu, presedintele patronatului din morarit si panificatie Rompan, citat de Adevarul.

In acelasi timp, unii procesatori spun ca pretul pe care il ofera pe kilogramul de grau este mai mare fata de cel vehiculat de producatori. Aurel Popescu sustine ca anul acesta procesatorii platesc intre 0,5 si 0,6 bani pe kilogramul de grau, in functie de calitatea acestuia, de pana la doua ori mai mult decat sustin producatorii.





Vom cumpara paine mai ieftina in aceasta vara

Marti, 27 Mai 2008, ora 08:25

Graul din noua recolta, care incepe din iunie, va fi cu cel putin 25 % mai ieftin decat cel comercializat in prezent pe piata, ceea ce ar putea duce la o ieftinire a painii, a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.

"Pretul graului din recolta de anul trecut a inceput deja sa scada, toata lumea vrea sa vanda pentru ca se stie ca un grau dintr-o recolta noua este mai ieftin. In ultimele saptamani, pretul graului a scazut cu 0,07 lei pe kilogram, ajungand la 0,850 lei la moara", a declarat, luni, pentru NewsIn, presedintele Rompan, Aurel Popescu.

Acesta a precizat ca noul grau va fi cu cel putin 25 % mai ieftin, deoarece nu intervin costuri cu depozitarea sau alte cheltuieli suportate in cursul unui an.

"Estimativ, graul din noua recolta va fi cu cel putin 25% mai ieftin, ceea ce ar putea duce, asa cum este firesc intr-o economie de piata, la scaderea pretului la paine", a mentionat Popescu.

Anul trecut, peste 60% din culturile agricole au fost distruse de seceta, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, fiind apreciata de specialisti drept cea mai mica din 1940.

Pentru acest an, specialistii MADR si fermierii se asteapta la productie buna, insa estimarile sunt diferite. Astfel, in timp se oficialii Ministerului spun ca este foarte posibil ca in acest an sa se obtina "o productie de grau de exceptie", reprezentantii fermierilor sunt mai rezervati si cred ca este prea devreme pentru a estima productia de grau din acest an.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat, recent, pentru NewsIn, ca pentru acest an se estimeaza o medie de 4.000 de kilograme de grau la hectar, ceea ce ar insemna o productie de sapte-opt milioane de tone.





Painea nu se scumpeste in aceasta vara

Vineri, 30 Mai 2008, ora 17:45

Pretul painii nu se va schimba in aceasta vara, anunta reprezentantii producatorilor din morarit si panificatie. E posibila insa o crestere a pretului la grau din toamna.

Presedintele ANAMOB, Viorel Marin, spune ca pretul painii ar trebui sa ramana constant in aceasta vara, iar tonul va fi dat de calitatea materiei prime in acest an si nu de cantitate. Pretul insa ar putea creste la toamna datorita modificarilor pretului la energie si la grau.

"Desi productia de anul acesta se anunta a fi unul din recorduri, in continuare consumul a crescut foarte mult, cererea e mai mare ca oferta, stocurile sunt in scadere, practic dupa 2-3 luni de recolta vom simti aceste efecte", a declarat Marin pentru The Money Channel.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au declarat recent ca, pentru acest an, se estimeaza o medie de 4.000 de kilograme de grau la hectar, ceea ce ar insemna o productie de sapte-opt milioane de tone. Fermierii insa sunt mai rezervati, si considera ca este inca prea devreme pentru a estima productia de grau din acest an.

Peste 60% din culturile agricole au fost distruse de seceta anul trecut, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, reprezentand cea mai mica productie de dupa 1940.


In cele trei articole (momente si schite), apar trei personaje: producatorii agricoli; reprezentatii Ministerului Agriculturii si reprezentantii producatorilor din morarit si panificatie. Agricultorii vorbesc de pretul mic la grau, ministerul vorbeste de productii record iar procesatorii vorbesc despre scumpirea energiei si cresterea fabuloasa a salariilor. Dupa cum vedeti se vorbeste doar in limbi straine!

Pana la urma, ca cetaten turmentat, in urma celor citite, zic: "Eu in cine sa mai cred?"

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>