Un britanic ii ajuta pe taranii din Transilvania sa vanda turistilor straini gemul, carnatii sau branza produse in propriile gospodarii. Nat Page i-a invatat pe localnicii din Saschiz cum ar putea sa isi transforme casele in pensiuni agroturistice "dezbracate" de kitsch, material plastic si termopane.
Fost diplomat de cariera, Page sustine ca produsele naturale si frumusetea zonelor trebuie vandute turistilor sub "palaria" unui brand care sa scoata in evidenta specificul local.
Nat Page a venit prima oara in Romania in 1991, unde timp de patru ani a ocupat pozitia de prim-secretar al Ambasadei Marii Britanii. La finalul mandatului a luat o decizie surprinzatoare – a anuntat ca paraseste diplomatia. Apoi si-a cumparat o ferma in tara natala. "Unii au zis ca sunt nebun, dar eu stiam ce viata minunata ma asteapta", spune Nat, incantat de inspiratia pe care a avut-o in urma cu 13 ani.
In Romania isi facuse prieteni, cu unii dintre ei pastrase legatura. Nu i-a refuzat cand acestia i-au cerut – in 1998 – sa se implice in realizarea unor proiecte de conservare a arhitecturii satelor din Transilvania.
Cand a descoperit frumusetea naturala a Saschizului, un sat sasesc din judetul Mures, mancarea traditionala pe care o preparau multi dintre cei 2.300 de sateni ai sai, a decis ca toate aceste "bogatii" rurale trebuie scoase in lume.
Prin Fundatia Adept, infiintata in 2002 alaturi de alt britanic, Jim Turnbull, a facilitat vanzarea produselor traditionale din Saschiz (cum ar fi gemul de rubarba) in Marea Britanie. De asemenea, mai multe familii din zona au mers cu produse traditionale la salonul "Slow Food" din Italia. "Le-am spus localnicilor ca succesul deriva din modul in care isi prezinta produsele, i-am indemnat sa spuna povestea gemului de rubarba, a branzei vandute in coaja, sa le atraga turistilor atentia ca mananca produse pe care nu le gasesc in alta parte. Ceea ce noi am realizat la Saschiz ar putea fi un model pentru alti mici intreprinzatori. Problema Romaniei este ca are trei sau patru milioane de mici producatori. Nu ii putem consilia pe toti. Ii putem invata, insa, pe cativa dintr-o zona restransa, iar ulterior ceilalti fermieri se pot inspira din succesul acestora."
Instructori straini pentru localnici
Britanicul a intuit potentialul turismului rural din partea de sud-est a Transilvaniei. "Oamenii locului nu trebuie decat sa prezinte darurile cu care natura a inzestrat aceste pamanturi, iar turistii le vor indragi. Romania are un potential urias in acest sens. Strainii nu vor televiziune, cablu, lucruri cumparate de la supermarket, lux izbitor sau de prost gust. Noi le-am aratat celor care vor sa isi deschida o pensiune ceea ce nu doresc turistii sa vada. Am incercat sa le insuflam increderea ca, intr-adevar, ei au exact ceea ce turistii cauta de fapt."
Doi ani consecutiv, fundatia a organizat cursuri pentru 40 de oameni care vor sa lucreze in turism. Cele mai multe au fost predate de catre specialisti straini. Tot in Saschiz functioneaza un punct turistic de informare. "Oricine poate suna sau se poate informa direct daca la doamna Popescu, sa zicem, exista locuri libere de cazare, care sunt preturile si ce servicii ofera", spune Nat. Britanicul sustine ca satenii trebuie sa intre in lumea virtuala, prezentandu-si produsele sau ofertele de cazare pe pagini personalizate de Internet.
"In Romania este greu sa convingi fermierii sa coopereze"
Nat Page: "In 2002, cand am pus bazele proiectului Adept, am avut de surmontat cateva handicapuri. Unul dintre ele consta in faptul ca localnicii nu intelegeau importanta de a avea o zona naturala, virgina, nealterata, pe care nu o mai gasesti decat rar in Europa. Aceasta bogatie ar fi putut disparea in conditiile in care micii fermieri nu aveau nici un viitor economic si ar fi renuntat la vechile lor indeletniciri. O alta problema era legata de greutatile pe care micii producatori le aveau in accesarea fondurilor europene."
Pentru a face fata concurentei, micii producatori au fost invatati sa-si personalizeze produsele: "Daca vrei pur si simplu sa vinzi branza, nu vei avea nici o sansa in fata companiilor care produc pe scara larga. Trebuie sa iti vinzi branza ca un produs special, personalizat. Acelasi lucru este valabil pentru dulceata, carnati, sunca. Daca vinzi un produs reprezentativ pentru o zona naturala, sanatoasa, oamenii vor accepta sa plateasca mai mult si vor putea aprecia calitatea superioara. Trebuie sa creezi si sa pastrezi identitatea zonei si sa o legi de respectivul produs. Pentru a crea o bresa in piata, micii producatori trebuie sa se asocieze. Un producator care actioneaza pe cont propriu nu va fi capabil sa realizeze multe lucruri. Din pacate, in Romania este greu sa convingi mai multi oameni sa actioneze in comun, sa coopereze. Asta, si pentru ca a existat experienta nefasta a comunismului in care proprietatea privata a fost abolita.
Promovarea produselor naturale
"Nu cred ca Romania trebuie sa mizeze pe produse organice. Uniunea Europeana a decis, de altfel, ca Romania nu este o tara eligibila pentru produse organice pana in 2012 din cauza solului. Romania trebuie sa puna accentul pe produsele naturale care sunt tot mai cerute si pentru care exista piete de desfacere. Fermierii trebuie sa se concentreze pe produsele cu specific local care pot fi promovate printr-o imagine simbol a locului in care ele au fost cultivate." spunea Nate Page.
"Le-am spus sa faca gem dupa retetele mostenite de la parinti si bunici, iar noi il vom vinde. Li s-a parut greu de crezut. Apoi i-am rugat sa indeplineasca o serie de standarde de igiena. Le-am cerut ca borcanele in care depoziteaza produsele sa fie foarte curate, sa puna foarte putin sau deloc zahar in procesul de fabricare. Localnicii au fost apoi la Muzeul Taranului Roman si in Piata Amzei din Bucuresti si nu le-a venit sa creada cat de mult pot vinde si cat sunt orasenii de interesati de alimentele lor. Abia acum au inceput sa capete incredere in propriile produse. Agentia Nationala de Consultanta Agricola ar putea infiinta, de asemenea, mici centre de informare.
Romania este o tara cu o economie foarte dinamica si care se dezvolta foarte bine. Partea rea o reprezinta distrugerea arhitecturii oraselor. Muncipalitatile trebuie sa inteleaga ca o data ce ai distrus patrimoniul nu il mai poti reface. Apoi, traficul este infiorator. Nu voi vorbi despre politica. Mi se pare mult prea complicat.
SURSA ROMANIA LIBERA
Petre Badica 7 iunie 2008
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
13-07-2023 Pescuit
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>
09-07-2023 Pesti
Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>
12-05-2023 Pescuit
Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>
15-03-2023 Pesti
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>
24-01-2023 Pescuit
Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>
07-12-2022 Pesti
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>
16-12-2021 Pescuit
MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>
05-10-2021 Pesti
O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>
17-09-2021 Pescuit
Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>
10-06-2021 Pescuit
Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>