Recomandari privind achizitionarea si consumul de peste

Recomandari pentru consumatori privind achizitionarea si consumul de pesteAvand in vedere cresterea consumului de peste si produse din pescuit, in aceasta perioada a sarbatoririi Floriilor si Sfintelor Pasti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) atentioneaza asupra riscurilor pentru sanatatea publica, care pot sa apara ca urmare a achizitionarii de peste si produse din pescuit provenite din surse necunoscute sau din locuri unde nu sunt respectate conditiile minime de igiena si recomanda tuturor consumatorilor sa ia in considerare urmatoarele:


1. In cazul produselor pescaresti destinate a fi comercializate vii, atat in cazul “peste viu” (crap, salau, scrumbie, somn, pastrav, etc) cat si in cazul crustaceelor (homari, creveti, crab, etc) indiferent de modul lor de expunere (bazine, acvarii cu apa) trebuie sa prezinte semne de viabilitate, fiind interzisa comercializarea pestilor care au murit in bazine/containere sau care se gasesc in stare de agonie, prezinta scurgeri sangvinolente, rupturi ale abdomenului, plagi necicatrizate pe suprafete mari, suprafata pielii discontinua etc.

2. In cazul produselor pescaresti proaspete (peste proaspat, fileuri proaspete etc) consumatorii trebuie sa aiba in vedere ca acestea trebuie expuse la o temperatura apropiata de punctul de topire al ghetii, respectiv acoperite cu gheata si trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:

Tabel produse pescaresti

 

3. In cazul produselor pescaresti preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de peste etc) trebuie sa prezinte culoarea, fermitatea si mirosul specific din care provin, nefiind admisa expunerea si comercializarea fileurilor, rondelelor sau bucatilor de peste care prezinta o culoare a carnii modificata sau miros modificat (de acru, amoniacal, de putred etc) si o consistenta a carnii moale, flasca (la apasare degetul patrunde cu usurinta in carnea pestelui, amprenta de apasare ramane evidenta).

4. In cazul icrelor de peste neprelucrate, acestea trebuie sa aiba un aspect uniform si o culoare adecvata speciei de peste de la care au fost obtinute si nu trebuie sa prezinte solzi, viscere, corpuri straine, mucegai sau mirosuri si gusturi straine (de ranced, de acru, putrefactie, fermentatie etc), si nici formatiuni parazitare, urme de murdarie, membrane sau cheaguri de sange.

5. In cazul produselor pescaresti congelate (peste intreg congelat, rondele congelate, fileuri congelate etc) destinate comercializarii sub forma de brichete sau congelate individual trebuie sa aiba un aspect uniform, o culoare specifica iar glazura de gheata trebuie sa fie uniform repartizata, continua si transparenta. Dupa decongelare, produsele trebuie sa aiba proprietati organoleptice asemanatoare produselor proaspete fara gust, culoare sau miros modificate si fara sa prezinte paraziti vizibili.

Nu este permisa expunerea si comercializarea produselor congelate cu acumulari de gheata in exces sau cu glazura de gheata discontinua, netransparenta si cu un aspect murdar.

De asemenea, glazura de gheata nu trebuie sa prezinte corpuri straine sau acumulari de sange iar in cazul carnii de moluste congelate trebuie evitata formarea bulgarilor de gheata si moluste cu aspect neuniform.

6. In cazul produsele pescaresti procesate (peste afumat, peste sarat, fileuri afumate, peste marinat etc) trebuie expuse si comercializate in conditiile de umiditate si temperatura stabilite de producatori si trebuie sa prezinte proprietati organoleptice specifice tipului de produs. Indiferent de tratamentul aplicat (fierbere, coacere, afumare, sarare etc.) acesta trebuie sa actioneze in toata masa produsului astfel incat sa se previna aparitia unor zone insuficient tratate care ar putea genera contaminarea sau alterarea produsului.

Produsele afumate trebuie sa aiba un aspect uniform, culoare specifica (in general nuante de galben sau galben auriu), gust si miros placut de afumat, cu suprafata zvantata si curata, fara corpuri straine sau cheaguri de sange.

Acestea nu trebuie sa prezinte rupturi ale pielii sau ale musculaturii in exces sau zone in care procesul de afumare nu a actionat uniform (musculatura cu aspect de peste crud).

Este interzisa expunerea si comercializarea produselor pescaresti afumate care prezinta mirosuri si gusturi straine (acru, ranced, acid, amar, de putrefactie) care au suprafata umeda si lipicioasa sau care prezinta corpuri straine sau rupturi ale pielii si musculaturii in exces.

In aceasta perioada ANSVSA, prin medicii veterinari oficiali de la nivelul DSVSA judetene monitorizeaza permanent modul in care se desfasoara activitatea de obtinere, transport, depozitare si comercializare a pestelui si produselor din pescuit la nivelul unitatilor supuse controlului oficial si in special la nivelul municipiului Bucuresti, unde vor fi efectuate controale la toti operatorii economici care comercializeaza peste si produse din pescuit, in vederea punerii pe piata a produselor sigure.

Recomandam consumatorilor ca produsul proaspat de pescuit sa fie achizionat numai din unitati specializate care respecta toate normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Reamintim cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza orice nereguli sau suspiciuni privind nerespectarea conditiilor de igiena stabilite de legislatia din domeniul sigurantei alimentelor.

ANSVSA
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

  

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>