Circuitul carnii de pasare de la ferma la consumator si atributiile medicilor veterinari pe acest circuit

carne de pasareIn ultima perioada asistam la dezbateri la care participa, direct sau indirect, persoane care isi exprima propriile teze cu privire la rolul medicului veterinar in circuitul carnii de pasare, fara a avea insa cunostintele profesionale si legislative necesare, aducand acuzatii grave unei profesii care contribuie din plin la sanatatea si siguranta consumatorului roman.

 

 

 

Pentru a lamuri aceste aspecte foarte importante pentru orice consumator, Colegiul Medicilor Veterinari din Romania face urmatoarele precizari:

In prezent, controalele se realizeaza pe intreg lantul alimentar, existand trei nivele de control, conform principiului de la 'ferma la furculita' stabilit de Regulamentul CE 178/2002 privind siguranta alimentelor.

I. CONTROLUL LA NIVELUL FERMEI:

Pentru fermele de pasari nu exista posibilitatea angajarii de medici veterinari oficiali sau privati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 160/1998, fiind chiar interzisa angajarea acestora, in scopul eliminarii posibilitatii ca proprietarul fermei sa dispuna medicului veterinar modul de lucru in anumite situatii.

Exista obligativitatea ca fermele de pasari sa detina un contract de prestari servicii cu un medic veterinar privat pentru asistenta veterinara, in ceea ce priveste efectuarea tratamentelor in cazurile de imbolnavire a pasarilor.

Acest medic veterinar are prin contract si atributii de recoltare a probelor pentru fiecare hala, intr-un interval de 3 saptamani inainte de sacrificarea puilor, in scopul detectarii salmonelozelor (program de autocontrol obligatoriu pentru fiecare ferma).

Proprietarul fermei trebuie sa detina pentru fiecare hala un buletin de analiza inainte de a trimite puii la sacrificare.

In afara acestui program de autocontrol realizat de proprietar, se efectueaza si un program de control oficial prin D.S.V.S.A.-urile judetene, in conformitate cu Programul Strategic elaborat de catre A.N.S.V.S.A.

In cazul in care se emite un buletin de analiza care atesta prezenta salmonelozei la nivelul pasarilor din ferma, in mod obligatoriu laboratorul care a procesat proba notifica D.S.V.S.A. judeteana si A.N.S.V.S.A., dupa care se aplica masurile prevazute de legislatia in vigoare.

Din momentul emiterii buletinului de analiza, nu poate fi ascuns nimic si prevederile legale sunt aplicate intocmai, totul fiind oficial si sub controlul serviciilor veterinare de stat.

Pentru fiecare lot de pui care urmeaza sa fie sacrificat, proprietarul fermei trimite abatorului si acesta catre medicul veterinar oficial al abatorului documentul cu 'informatii privind lantul alimentar pentru pasari', care contine informatii cu privire la starea de sanatate a pasarilor, tratamentele efectuate asupra acestora, precum si date despre furajarea lor.


II. CONTROLUL LA NIVELUL ABATORULUI

Decizia privind admiterea pentru sacrificare a pasarilor se ia de catre medicul veterinar oficial din abator in baza verificarii documentului de lant alimentar si efectuarii examenului ante-mortem.

Medicul veterinar oficial din abator este angajat al D.S.V.S.A. judetene si asigura inspectia ante mortem a pasarilor destinate sacrificarii si inspectia post-mortem a carnii si organelor.

In baza coroborarii datelor inspectiei ante si post mortem, medicul veterinar oficial decide asupra destinatiei carnii, respectiv daca este proprie sau improprie consumului uman, stabilind si masurile care trebuie luate in cazurile in care se identifica neconformitati in unitate.

Operatorul de industrie alimentara in baza Regulamentului 2073/2005 trebuie sa efectueze in cadrul programului de autocontrol prelevari de probe din pielea gatului pentru determinarea Sallmonelei spp.

Medicul veterinar oficial care asigura supravegherea permanenta in abatoare are obligatia sa verifice daca operatorul respecta toate prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare legate de igiena productiei, efectuarea autocontrolului, asigurarea bunastarii animalelor, respectarea fluxurilor tehnologice etc.

In cazul in care constata neconformitati, medicul veterinar oficial, prin nota de control le aduce la cunostinta operatorului economic, acesta fiind obligat sa dispuna masuri de remediere cu termene stabilite.

In cazul in care se constata ca deficientele nu au fost remediate, medicul veterinar oficial poate dispune sanctiuni contraventionale, precum si suspendarea sau oprirea activitatii.

Transporturile de carne de pasare sunt insotite de documentele comerciale (factura, aviz de expeditie), precum si de certificatul de calitate si conformitate eliberat de producator.

Certificatul de calitate si conformitate se emite de catre operatorii economici (nu de catre medicul veterinar) pentru a insoti transporturile de produse, in conformitate cu clauzele contractuale incheiate intre beneficiar si furnizor.

Acest certificat de calitate se elibereaza in baza testelor efectuate de producator, prin care se garanteaza faptul ca produsele acoperite de acest document se incadreaza in parametrii de calitate si siguranta stabiliti de legislatia in vigoare.

Din punct de vedere al starii in care se poate comercializa carnea de pasare, aceasta se poate comercializa in stare refrigerata sau congelata, termenul de valabilitate fiind fixat de producator conform Ordonantei de Guvern nr. 21/1992.

In general, producatorii acorda termen de valabilitate de maximum 14 zile de la sacrificare pentru carnea refrigerata si de maximum 2 ani pentru cea congelata.

Conform prevederilor Regulamentului 178/2002, operatorii din sectorul produselor alimentare iau masuri si verifica, in toate etapele producerii, prelucrarii si distributiei din unitatea aflata sub controlul lor, indeplinirea acestor cerinte, astfel incat produsele sa satisfaca cerintele legislatiei alimentare, fiind responsabili de garantarea sigurantei alimentelor.


III. CONTROLUL LA NIVELUL COMERCIALIZARII

Carnea de pasare destinata vanzarii cu amanuntul este receptionata de personalul beneficiarului (magazine alimentare, supermarketuri etc) si nu de catre medicul veterinar.

Receptia si verificarea marfii se efectueaza de catre persoanele responsabile desemnate de catre beneficiar, medicul veterinar neavand nicio atributie in acest sens.

Beneficiarii pot accepta sau nu marfa daca constata ca documentele sau produsele nu respecta cerintele, iar medicul veterinar nu are niciun rol in acest caz, este o problema exclusiva a operatorilor economici.

D.S.V.S.A. judetene, prin medicii veterinari oficiali efectueaza controale oficiale asupra unitatilor de comercializare care includ verificarea documentelor care au insotit loturile de alimente receptionate, controlul respectarii conditiilor generale de igiena, precum si expertiza sanitara veterinara a alimentelor inclusiv prin prelevari de probe pentru examene de laborator randomizate sau in caz de suspiciune.

In cazul in care, cu ocazia acestor controale se identifica unele neconformitati, medicul veterinar oficial intocmeste nota de control in care sunt inscrise deficientele semnalate, termenele de remediere a acestora si, dupa caz, sanctiunile aplicate.

Toate produsele destinate comercializarii la nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul provin din unitati autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si supuse controlului veterinar.

Carnea de pasare expusa la vanzare provine din unitati autorizate sanitar veterinar care sunt supuse supravegherii sanitare veterinare si trebuie sa poarte pe eticheta o marca de identificare de forma ovala prin care se demonstreaza originea carnii, respectiv numarul de autorizare al abatorului.

Astfel, avand in vedere controlul oficial efectuat de serviciile veterinare din Romania, respectiv pe intreg lantul alimentar de la 'ferma la furculita' se garanteaza asigurarea sanatatii animalelor si a sigurantei alimentelor de origine animala.

Speram ca aspectele prezentate vor clarifica responsabilitatile medicilor veterinari si vor conduce la cresterea increderii in produsele romanesti.

PRESEDINTE,
Conf. Univ. Dr. Viorel ANDRONIE

COLEGIUL MEDICILOR VETERINARI B I R O U L E X E C U T I V
Splaiul Independentei 105, sector 5, Cod 050097, BUCURESTI
Telefon / Fax 319.45.04; 319.45.05
www.cmvro.ro

E-mail: [email protected]

 

Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>