De ce o afacere de crestere a racilor?

Idei de afaceri agricole - Ferma de crestere a racilorMulti dintre noi cunoastem faptul ca racul este un animal acvatic care are o carne gustoasa si este foarte apreciat. Impreuna cu pestii, racul a devenit o componenta principala in sectorul de acvacultura, iar UE finanteaza programe masive pentru sustinerea si crearea de noi sisteme bio, in care sunt incluse activitatile din acvacultura, cu mentiunea de ameliorare si imbunatatire a conditiilor de mediu ale zonelor respective.


Acum in Europa, racul apare foarte des in bucatariile din Franta, Spania, Anglia, Suedia si Norvegia. In Asia este apreciat in tari precum Japonia, China, Vietnam si Coreea, iar pe continentele Australian si American este apreciat de la sud la nord si de la est la vest.

Racul creste foarte greu in zonele din Europa, intalnindu-se cel mai des specia ASTACUS – ASTACUS (denumit si NOBLE ASTACUS) si mai repejor in Australia si America specia de rac RED CRAW, iar de cativa ani se gasesc ferme de raci din acesta ultima categorie si in Japonia si China.

Racul are nevoie de conditii speciale de trai, o apa curata cu salinitate mica si bogata in minerale (in special Calciu, Potasiu, Fer), temperatura optima, etc., iar in apa trebuie sa se regaseasca o cantitate destul de mare de oxigen dizolvat.

Acvacultura este un segment care, desi are o vechime de mii de ani, doar de cativa ani s-a pus accentul pe dezvolatrea ei rapida urmarindu-se trei scopuri principale: 

    1. Ameliorarea si schimbarea mediului - cresterea animalelor acvatice prin tehnologiile bio in acavacultura;
    2. Influentarea in mod pozitiv a stabilitatii fortei de munca pe zone geografice, reducand in parte migratia ei;
    3. Oferirea unei alte surse de hrana populatiei care sa fie 100% bio, fara nici-o interventie a substantelor chimice in alimente.

 

Afacerea cu raci, in cifre

Totul este frumos si intentiile sunt bune, dar partea economica a cercetat-o cineva? Este demonstrat prin analize ale pietei de desfacere a racului viu, dar si al carnii de rac congelate, ca cererea este in continua crestere si ca valorile de achizitii ale racului sunt mari si foarte mari ele avand un sens ascedent in ultimii 7 ani.

Exeplu cel mai elocvent: In 2012, cand am finalizat lucrarea “FERMA DE RACI“, am avut curiozitatea sa vad care sunt preturile de en-gross la o piata de renume din Europa, “Bursa de peste“ de la Paris. In tabelul urmator sunt prezentate preturile din 2012 si cele din 2016.

 

Raci

Specia

Euro/kg

2012

2016

Rac viu

Astacus Astacus

12

25

Red Craw Australian – American

8

10

Rac congelat

Astacus Astacus

8

18

Red Craw Australian – American

5

8

 

Aceste diferente de pret, intre ani, ne arata ca piata este foarte mobila si un adevar de necontestat: cererea este mai mare ca oferta.

In aceste conditii rezulta ca premizele unei inceperi a afacerii in sistemul acvacultura, in speta cresterea racilor, este o afacere care, facuta cu profesionalism si ascultand sfaturile specialistilor, poate sa fie o nisa majora in afacerile regionale si statale.

Pietele de desfacere sunt mari si tinand cont de faptul ca cerearea este mai mare ca oferta, startul intr-o astfel de afacere este garantata.

Trebuie sa retinem ca numai cu tehnologii moderne de crestere a racilor, unde priveaza sistemele bio, cei ce vor incepe aceasta afacere vor avea deschise portile catre sprijin financiar sau fonduri la nivel natioanl sau european, prin UE.

Un aspect important si imbucurator este faptul ca racul ASTACUS – ASTACUS, care predomina zona noastra geografica, are o cota buna de piata si o cerere mare, iar tehnologiile de crestere a racului sunt diversificate.

 

Ferma de Raci

Idei de afaceri agricole - Ferma de raciIn SISTEMUL CLASIC - EXTENSIV se pot folosii lacuri, canale de irigatii, rauri, iazuri, lacuri artificiale, etc., unde investitiile de incepere a activitatilor de crestere a racilor incep de la 800 – 1000 euro/ha si pot ajunge la 50.000 - 300.000 euro/ha, acolo unde se vrea forme semi intensive ale tehnologiilor, in locul celor clasice.

In SISTEMUL INTENSIV sunt necesare spatii inchise sau deschise pe anumite perioade de an, cu surse de electriciate, gaze, apoi surse de apa, canalizare, drumuri de acces, sisteme si instalatii de circulare a apei sau de recirculare a ei tip – RAS, etc. In acest sistem valorile de investitii pleaca de la min. 200.000 euro / pe ciclu de crestere a racilor si ajung la peste 2.000.000 euro / pe ciclu de crestere a racilor pentru productii mari si foarte mari.

Daca sunteti la inceput, este recomandat sa luati legatura cu un specialist care sa va acorde consultanta in prima faza. Ulterior acesta poate sa va intocmeasca un Studiu de Fezabilitate, Plan de Afaceri, Plan de Buget, Program de fabricatie, Proiect de executie pentru dotarile si amplasamentul tehnologic, etc...

Urmarea acestor pasi va ajuta sa intelegeti afacerea. De exemplu, in Planul de Afaceri gasiti cum trebuie facuta investitia, cum se lucreaza, care sunt valorile ce trebuiesc folosite pe parcursul afacerii, ce planuri de dezvoltare aveti, perioadele in care va puteti extinde afacerea, ce modificari economice sau legislative va pot influenta afacerea pe viitor, ce trebuie sa faceti in acel context, etc. Astfel, in final aveti activitatea fara opriri si ocolisuri.

Acest Plan de Afaceri trebuie intocmit de un specialist in corelatie si dupa tehnologia ce se foloseste pentru acest tip de ferma. Este exclus sa se folosesca numai date economice / contabilitate care nu urmareasc tehnologiile de crestere, aceste valori din partea financiara a Planului nu vor fi reale.

Pentru mai multe detalii despre cresterea racilor si consultanta tehnica pentru demararea afacerii, va recomandam sa-l contactati pe Dl. Tudor Corneliu, consultant tehnic si autor al mai multor carti de specialitate in domeniul acvaculturii pentru afaceri mici, de famile sau pentru marii investitori. In cazul in care sunteti interesat de proiecte la cheie pentru ferme de raci, pasii necesari in realizarea planului de afaceri sau diferitele tehnologii disponibile pentru pentru sistemele de crestere ale racilor, va invitam sa contactati pe Dl. Tudor Corneliu la telefon + 380931-54-48-49, e-mail: [email protected] sau [email protected] , web: www.raki-tudor.com 

 

Raci

Specia

Euro/kg

2012

2016

Rac viu

Astacus Astacus

12

25

Red Craw Australian – American

8

10

Rac congelat

Astacus Astacus

8

18

Red Craw Australian – American

5

8

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>