CARNEA DE VITA BAZAS

 

Comisia Comunitatilor Europene a adoptat REGULAMENTUL (CE) NR. 1116/2008 din 11 noiembrie 2008 de inregistrare a denumirii Boeuf de Bazas (IGP)  in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.

 

 

       Descrierea produsului traditional carnea de vita Bazas


Tipul produsului

Clasa 1.1: Carne proaspata (si organe comestibile)


Descrierea produsului

Bovina din rasa Bazadaise, Blonde d'Aquitaine sau rezultata in urma incrucisarii dintre aceste doua rase.

Carne proaspata: carcase, semicarcase, sferturi, transe.

Varsta de sacrificare a animalelor:

  • Juninci: minimum 30 luni — maximum 48 luni;
  • Vaci: minimum 36 luni — maximum 108 luni;
  • Boi: minimum 36 luni — maximum 60 luni.

Caracteristici ale carcaselor:

  • Greutate minima: 300 kg pentru junici si vaci; 380 kg pentru boi;
  • Conformare clase E, U, R;
  • Strat de grasime 3 si 4;
  • Nu se indeparteaza grasimea de pe carcasele care au o acoperire cu grasime de 3, iar de pe cele care au o acoperire cu grasime egala cu 4, grasimea se indeparteaza partial;
  • Culoarea carnii: rosu aprins.


Aria geografica:

 Animalele trebuie sa fie nascute, ingrasate si sacrificate in aria de productie „Bazas” care cuprinde:

·         departamentul Gironde,

·         urmatoarele cantoane din departamentul Landes: Aire sur Adour, Gabarret, Geaune, Grenade sur Adour, Labrit, Mimizan, Morcenx, Parentis-en-Born, Pissos, Roquefort, Sabres, Sore, Villeneuve-de- Marsan, Mont-de-Marsan, Tartas,

·         cantoanele invecinate cu departamentul Gironde si cu teritoriile din departamentul Lot et Garonne si respectiv Gers: cantoanele Bouglon, Casteljaloux, Duras, Houeilles, Marmande, Meilhan-sur-Garonne, Mezin si Seyches din departamentul Lot et Garonne, invecinate cu departamentele Gironde si Landes,

·         cantoanele Cazaubon, Nogaro, Riscle, Eauze du Gers, invecinate cu departamentul Landes.

Pentru a limita efectele transportului asupra calitatii carnii (bunastarea animalelor, limitarea stresului) si pentru a asigura o mai buna trasabilitate a carcaselor si a metodei specifice de indepartare a grasimii, abatoarele inregistrate pentru sacrificarea „Boeufs de Bazas” sunt amplasate in zona de productie. Acest lucru permite mentinerea caracteristicilor organoleptice ale carcaselor.


Dovada originii
:

 Animalul este identificat cel tarziu pana la varsta de 7 zile printr-o crotalie aprobata la fiecare ureche, aceste doua crotalii purtand numarul national exclusiv de identificare al animalului.

Animalul este insotit pana la abator de un document de identificare („pasaport”): acesta cuprinde datele de identificare ale animalului (data nasterii, codul rasei, numarul national de identificare etc.).

Acest pasaport permite, de asemenea, cunoasterea diferitelor locuri de crestere prin care a trecut animalul: fiecare detinător de animale aplica o eticheta de insotire si fiecare loc de crestere este identificat printr-un numar unic (primele 5 cifre desemnează numerele codului INSEE din departamentul si din comuna in care se afla crescatoria). Astfel se face cunoscuta originea geografica a animalelor.

La abator carcasa este identificata printr-un numar de sacrificare prin care se poate face legatura cu numarul national de identificare; pe carcasa se aplică sigla „Boeuf de Bazas”cu cerneala alimentara. Un certificat de garantie numerotat, pe care se inscrie numarul national de identificare al animalului si numarul de sacrificare al acestuia, insoteste fiecare carcasa, semicarcasa sau sfert de carcasa care se vinde unui macelar. Macelarii le vand in exclusivitate sau impreuna cu alte produse din carne. Controalele contabile se realizeaza si la nivelul stocurilor.


Metoda de obtinere
:

Cresterea animalelor timp de minimum 30 de luni pentru junici si timp de minimum 36 de luni pentru vaci si boi.

Viteii crescuti dupa metoda cirezii de vaci care alapteaza (alaptati de mama lor).

Animale scoase la pascut minimum 7 luni pe an, in afara cazurilor exceptionale de conditii climatice nefavorabile.

Hranirea cu iarba sau cu furaje provenind in principal din exploatatie si cu alimente complementare aprobate de l'Association pour la Défense du Boeuf de Bazas.

Hranirea in faza de ingrasare (finala): aceasta faza cu o durata de minimum 4 luni vizeaza incheierea ingrasarii animalelor si permite obtinerea caracteristicilor calitative optime ale carcaselor si ale carnii.

In faza finala sau cel putin in ultimele 2 luni, animalul este hranit obligatoriu in staul, singur sau in grup.

In faza finala se folosesc cerealele sau tarate (porumb, grau, orz, triticale, ovaz, secara etc.), completate cu furaje grosiere (iarba, fan) si/sau radacini si tuberculi.

Crescatorul — ingrasator va trebui sa adapteze ratia la starea biologica a animalului si la apetitul acestuia.

In acest context, este autorizata distributia de porumb si/sau iarba din siloz fara sa depaseasca 50 % din materia uscata a ratiei, in completarea cerealelor care vor trebui sa constituie baza energetica a ratiei.

In completarea cerealelor, este autorizata distribuirea de turte (in principal din soia si din in).

In mod traditional, mai mult de 70 % din alimente si mai mult de 90 % din alimentatia pe durata de viata a unei bovine sunt produse in exploatatie.

Maturarea carnii: Minimum 10 zile.


Legatura:

O caracteristica speciala:

Clima oceanica a zonei (ierni blande, ploi frecvente si repartizate pe tot parcursul anului, deseori vreme însorita) permite exploatarea pasunilor drept fanete naturale sau temporare si pascutul animalelor timp de mai mult de jumatate din an.

Rasele retinute pentru productia de „Boeuf de Bazas” sunt utilizate in mod traditional in aceasta zona, rasele Bazadaise si Blonde d'Aquitaine fiind rase locale.


O reputatie solida:

Denumirea „Boeuf de Bazas” dateaza din secolul al XIII-lea si se refera la cele mai bune rase locale de carne produse in regiunea orasului Bazas.

Reputatia „Boeuf de Bazas” s-a pastrat din secolul al XIII-lea prin defilarea traditionala a bovinelor din Bazas in joia Carnavalului, cunoscuta drept La fête des Boeufs gras”. Aceasta sarbatoare nu a incetat sa existe nici chiar in perioade in care i-a fost amenintaata existenta (Ancien Regime). Bovinele folosite la munca erau apoi ingrasaate si vandute in principal la piata, in orasul Bazas.

Reputatia „Boeuf de Bazas” ramane la fel de solida.


La nivel local:

  • sarbatoarea la fête des Boeufs gras de la Bazas atrage in fiecare an in perioada Carnavalului un public numeros, iar macelariile care participa la initiativa „Boeuf de Bazas” inregistreaza cresteri ale vanzarilor in proportie de 30 % in aceasta perioada. Aceasta sarbatoare se bazeaza pe specificul si notorietatea produsului si, la randul sau, permite mentinerea de-a lungul timpului a notorietatii „boeuf de Bazas”,
  • si alte comune din zona IGP organizeaza manifestari de acest gen.


La nivel national:

Reputatia depaseste cu mult cadrul local. Se pot oferi cateva exemple:

  • articolul din Figaro din data de 16 februarie 2003 si intitulat „Le boeuf gras fait son carnaval” (Carnavalul boului gras),
  • reteta de croustillant de queue de boeuf de Bazas au foie gras de canard poêlé des landes”, prezentata in cadrul emisiunii Les escapades de Petitrenaud difuzata pe canalul France 5.


Organism de control:

  • Denumire: Qualisud
  • Adresa: Agropole, BP 102
  • F-47000 Agen
  • Telefon (33) 558 06 15 21
  • Fax (33) 558 75 13 36
  • E-mail: [email protected]
  • Acest organism de control este autorizat si acreditat in conformitate cu standardul EN 45011.


Etichetarea:

Denumirea de vanzare „Boeuf de Bazas”.

Etichetarea trebuie sa cuprinda un spatiu informativ care sa ofere consumatorului informatii cu privire la caracteristicile produsului:

  • tipul de animal (femela sau mascul),
  • numarul de identificare al animalului,
  • numarul de identificare al carcasei, dupa caz (nr. de abator),
  • data nasterii,
  • rasa,
  • numele si adresa crescatorului,
  • data sacrificarii,
  • greutatea carcasei,
  • clasificarea,
  • numele destinatarului.

Acest certificat insoteste carcasa, semicarcasa sau sfertul de carcasa pana la vanzarea catre consumator.


Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene



Informatii despre rasele de vaci
Bazadaise, Blonde d'Aquitaine gasite pe site-ul:

www.avbc.com.fr/pages/ETAPES_QUALITE/3races.html

 

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>