In urma alertei primite de la un membru A.C.E.B.O.P.(caruia ii multumim) privind informatii din Bulgaria despre evolutia unor focare de dermatita nodulara la bovine, am contactat de urgenta A.N.S.V.S.A., care ne-a confirmat alerta.
Expertii ANSVSA supravegheaza si monitorizeaza miscarile, deocamdata nu avem cazuri in Romania.
Boala evolueaza grav mai ales la tineret, fiind insotita de simptome ca: anorexie, reticenta la miscare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora.
Singura masura este uciderea si distrugerea cadavrelor (exista vaccin dar este un vaccin viu, nu se recomanda).
In calitate de asociatie, avem responsabilitatea de a ne informa membrii si a-i indruma pentru reducerea riscului aparitiei bolii in efectivele noastre:
UPDATE: Turcia interzice intrarea in tara a animalelor care tranziteaza Bulgaria din cauza dermatitei nodulare virale (lumpy disease)! 30 de camioane cu animale sunt blocate la frontiera bulgara cu Turcia!
Continuam informarea de presa din 21 aprilie privind focarele de dermatita nodulara virala cu detalii primite de la colegii din UECBV - Bruxelles, tragand un semnal de alarma asupra pericolului raspandirii bolii.
Asa cum ne-a informat UECBV, situatia de criza a inceput deja prin interzicerea de catre Turcia a intrarii in tara de transporturi de animale in tranzit prin Bulgaria.
In prezent, aproximativ 30 de camioane cu animale sunt blocate la frontiera bulgara cu Turcia (informatiile furnizate de inspectorii de frontiera) - neacceptate de catre autoritatea turca. In cazul in care vor trece totusi frontiera BG / TR, nu este permis ca animalele, daca va fi cazul, sa fie returnate in Bulgaria.
Mai mult, exista bovine selectate de catre o echipa turca din centre de carantina din state membre exportatoare. Ele nu pot fi incarcate si transportate din cauza interdictiei Turciei.
Primul focar a fost notificat de Bulgaria la O.I.E. in 14 aprilie. Autoritatile turce, dupa 7 zile si fara o notificare prealabila, decid sa respinga transporturile care trec prin Bulgaria. Turcia s-a confruntat cu focare din aceasta boala in anul 2013, la granita cu Grecia.
Secretariatul UECBV a solicitat reactia imediata a serviciilor Comisiei catre autoritatile turcesti, pentru motivul ca:
Asociatia nostra se aliaza actiunilor propuse de UECBV la nivelul Comisiei Europene:
A.C.E.B.O.P. solicita de urgenta publicarea si difuzarea prin mijloace media a masurilor profilactice luate de autoritatile romane pentru a reduce posibilitatea aparitiei bolii inclusiv masurile de reducere a riscului luate la granita cu Bulgaria.
Consideram ca riscul creste zilnic si prin faptul ca se apropie sarbatorile pascale si vacantele de vara, cand exista circulatie mai mare la granita cu Bulgaria.
Fermierii nostri, deja confruntati cu criza ESB, bluetongue, preturi scazute si piete inchise, au nevoie de masuri imediate de protectie pentru animale si pentru comert.
UPDATE 26.04.2016: Boala care face ravagii in Bulgaria se extinde spre granitele Romaniei
Ieri, 25 aprilie, numarul focarelor Lumpy disease din Bulgaria, conform datelor publicate de Oficiul International de Epizootii, s-a ridicat la 15, cu sute de animale ucise. A aparut primul focar in Macedonia. Grecia interzice comertul cu bovine din Bulgaria si Romania. Turcia a interzis intrarea animalelor cu tranzit prin Bulgaria!
Tragem din nou un semnal de alarma pentru masuri intarite la granita cu Bulgaria, astfel incat fermierii romani sa fie protejati!
In acelasi timp, solicitam modificarea in regim de urgenta a Anexei nr. 1 a Hotararii de Guvern nr. 1214 din 2009 privind metodologia pentru stabilirea si plata despagubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale taiate, ucise sau altfel afectate in vederea lichidarii rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, lista care cuprinde boli ale animalelor pentru care se acorda despagubiri.
Lumpy disease nu se regaseste in lista si in caz de aparitie a bolii, propietarii animalelor bolnave nu vor fi despagubiti.
Solicitam activarea de urgenta a Comandamentului antiepizootic central - conform Hotararii de Guvern nr. 1218 din 10 octombrie 2005 privind constituirea si componenta Comandamentului antiepizootic central si publicarea prin mijloace media a actiunilor intreprinse pentru protejarea crescatorilor de bovine din Romania.
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania
Mary-Eugenia PANA, presedinte A.C.E.B.O.P.R.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
27-07-2023 Bovine
Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
10-11-2022 Bovine
Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>
15-10-2022 Bovine
DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>
19-09-2022 Bovine
Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>
15-07-2022 Bovine
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>
18-04-2022 Bovine
In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>
31-03-2022 Bovine
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>