Stuparitul pastoral

     Planul deplasarii în pastoral trebuie pregatit din vreme, stabilind numarul de stupi ce vor fi transportati, vetrele temporare, procurarea mijloacelor si documentelor de transport cu respectarea legislatiei în vigoare, efectuarea tratamentelor antivarroa etc.

.




Metode si mijloace de practicare a stuparitului pastoral

Stuparitul pastoral cuprinde aspecte organizatorice, stiintifice, tehnice, economice etc. În cazul nerespectarii regulamentului privind organizarea stuparitului pastoral, a normelor sanitar-veterinare, a codului silvic si a oricaror reglementari legale, se aplica sanctiuni.


Stuparitul pastoral se practica în doua forme:

  • Cu stupii varsati (transportati cu ajutorul unor camioane, remorci etc.);
  • Cu ajutorul pavilioanelor apicole special amenajate, existând o multitudine de tipuri si variante constructive.

Pregatirea deplasarii stupinelor

Înainte de a se efectua deplasarea familiilor de albine se executa din vreme recunoasterea masivelor melifere, stabilindu-se locul în care urmeaza a fi amplasata stupina.

Pentru a se evita strivirea albinelor fagurii trebuie sa fie bine fixati, asigurându-se si un spatiu de refugiu, deasupra cuibului. Circulatia aerului se asigura prin deschiderea sitelor de ventilatie.

Daca stupii sunt foarte puternici este nevoie sa li se asigure spatiu suplimentar de refugiul albinelor. Pentru eliminarea bioxidului de carbon acumulat pe timpul transportului cele mai bune rezultate se obtin daca pe fundul stupilor se practica un orificiu prevazut cu pânza metalica. Daca în stupi se afla miere nematurata este bine sa stropim fiecare colonie cu apa (circa 1 litru), ori vom transporta stupii cu urdinisurile deschise având montate si sitele de ventilatie deasupra ramelor. Trebuie avut grija însa ca sosirea la destinatie sa se faca în primele ore ale diminetii iar la destinatie sa se pulverizeze pe deasupra sitelor apa.

Pe timpul transportului se fac scurte opriri de control. Toamna si primavara daca timpul este friguros transportul se poate continua chir si pe timpul zilei. Dupa instalarea stupilor la noua vatra se instaleaza adapatorul. La asezarea pe noua vatra se va avea în vedere ca plasarea stupilor sa nu fie în aceeasi directie cu cea a vecinului caci daca stupina va fi amplasata în spatele altei stupine vom pierde o parte din culegatoare.

La câteva ore dupa deschiderea urdinisurilor se acopera sitele si se desfac legaturile care au fixat partile componente.


Închiderea stupilor

Stupii nu se pot închide oricum si oricand. Închiderea stupilor în perioadele în care se fac stropiri cu insecticide sa se faca cu ajutorul unor dispozitive speciale, tip triunghi de aerisire, care pot fi folosite si în timpul deplasarilor prelungite în pastoral, cu conditia ca acestea sa fie bine prinse de peretii stupilor.

În situatiile în care transporturile se vor face la distante foarte mari stupii se vor asigura si cu apa în faguri.


Densitatea recomandata de stupi la hectar

         14-18 colonii la salcâm,

         6-10 la tei,

         1-2 la floarea soarelui,

         0,5 la bostanoase în culturi intercalat si 1-2 în culturi pure,

         4-6 la leguminoasele perene,

         3-5 la zmeuris.


Valorificarea unor tehnologii noi în stuparitul pastoral

Pentru a nu avea neplaceri la transport trebuie sa folosim cu precadere faguri armati sau ramele trebuie însârmate atât orizontal cât si vertical (cel putin pe mijloc).

Pavilioanele apicole sunt net superioare stupinelor divizate sau clasice. Dezavantajele acestora pot fi înlaturate prin adaptari de dispozitive cum ar fi cele referitoare la:

         Împerecherea matcilor în stupina pavilion

         Matcile ies din familie pentru împerechere si la înapoiere nu mai revin daca nu au un semn distinct vizibil, necesar pentru orientarea lor.

Înlaturarea neajunsului se face prin:

         vopsirea tuturor fetelor stupilor în culori diferite: galben, maro, crem, albastru, bleu, alb etc. suprafata vopsita nedepasind 0,4-0,5 m2;

         aplicarea unor forme confectionate din placute de tabla cât mai variate pe fetele stupilor (tinându-se cont de modul de perceptie al albinelor);

         folosirea unor repere (arbusti, pietre, steaguri etc.);

         nucleele de împerechere vor fi plasate la înaltimi diferite, cu urdinisurile orientate cât mai variat.


Paravânturile

Folosite la urdinisuri, paravânturile duc la eliminarea aproape în totalitate a curentilor reci, marindu-se astfel efectivul de albine. Nefolosirea acestor paravânturi determina încetarea ouatului matcii de timpuriu – toamna, iar primavara depunerea oualor începe mult mai târziu decât în stupii plasati jos si feriti de curentii reci.

Familiile de albine intra astfel în iarna cu efective îmbatrânite si uzate, iar primavara pier mai timpuriu, neavând timp suficient sa se dezvolte pâna la primul mare cules. Daca avem paravânturi montate la pavilion, acesta se poate orienta în orice directie, fara a lua în seama din care parte bate vântul.

Paravânturile se pot confectiona din tabla de aluminiu de 1 mm grosime si pot fi marite sau micsorate în raport de dorinta si necesitati.


Culesurile târzii

Ca surse de cules la sfârsitul verii se pot folosi fânetele din luncile râurilor, zonele inundabile, gradinile de zarzavat, bostanoasele etc., care pâna la efectuarea araturilor de toamna ofera culesuri de întretinere.

 

 

 

Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>