Ministerul Agriculturii supune spre dezbatere si aprobare Sistemul unitar de identificare al stupinelor si stupilor prin care se stabileste mijloacele si documentele utilizate pentru identificarea stupinelor si stupilor, precum si Programul national apicol pentru perioada 2017-2019, respectiv normele de aplicare si valoarea sprijinului financiar.
Proiectele legislative sunt postate pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.
Panoul de identificare al stupinelor:
Confectionarea panoului de identificare al stupinelor si a mijloacelor de identificare a stupilor se realizeaza de catre apicultor, conform cerintelor tehnice stabilite in prezentul proiect legislativ.
Mijloacele pentru identificarea stupilor:
Pe teritoriul Romaniei toti apicultorii sunt obligati sa-si identifice stupii. In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului ordin, apicultorii au obligatia sa isi identifice stupii.
Apicultorii depun la Oficiul Judetean de Zootehnie, denumit in continuare OJZ, cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor, insotita de urmatoarele documente:
Codul de identificare al stupinei se face la adresa din buletin, indiferent de locatia stupinei sau locatiile stupinelor;in cazul in care un apicultor are stupine in mai multe judete, acesta nu va solicita cod si de la judetele unde se afla efectiv stupinele, ci numai pe adresa de buletin; apicultorii cu domiciliul in Bucuresti vor primi codul de stupina de IF-000X, in cerere avand obligativitatea sa specifice vetrele tuturor stupinelor pe care le detin.
Cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor poate fi depusa direct la sediile OJZ, prin fax, prin email, prin oficiul postal cu confirmare de primire. OJZ inregistreaza cererile de acordare a codurilor de identificare ale stupinelor depuse de solicitanti, verifica documentele insotitoare si acorda codurile de identificare.
Agentia Nationala pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G.K. Constantinescu” (ANZ), elaboreaza procedura de lucru si de control privind implementarea prevederilor prezentului act normativ si o aproba prin decizie a Directorului general.
Apicultorii transmit anual, in perioada 1 septembrie - 31 decembrie, la ANZ prin OJZ, declaratia pe propria raspundere cu numarul de stupi identificati pregatiti pentru iernare; declaratia poate fi depusa direct la sediile OJZ sau prin fax, email, oficiul postal cu confirmare de primire.
Apicultorii au obligatia de a duce la indeplinire identificarea stupilor cu respectarea cerintelor tehnice, in maximum 30 zile de la data primirii codului de identificare al stupinei de la OJZ. ANZ prin OJZ verifica, ori de cate ori este cazul, atat evidentele oficiale, cat si stupii existenti la fata locului in stupina, conform procedurii de lucru si de control aprobata prin decizia directorului general al ANZ.
Neprezentarea evidentelor oficiale si neidentificarea stupilor si stupinelor se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare.
Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alocat pentru Programul national apicol pentru perioada 2017-2019, este de 48.576.902,06 lei si distribuita astfel:
Scopul Programului national apicol pentru perioada 2017-2019, denumit in continuare Program, este de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar pentru achizitionarea de: maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox, de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscator de polen sau incalzitor miere, de matci, si/sau familii de albine, de cutii in vederea reformarii cutiilor uzate in urma deplasarii acestora in pastoral. Prin cutie se intelege echipamentul apicol cu rol de adapost pentru familia de albine, fiind necesar pentru dezvoltarea acestora, depozitarea rezervelor de hrana, realizarea recoltei, dar si pentru transportul in vederea valorificarii culesurilor de productie.
Beneficiarii Programului sunt apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare; cooperativele agricole recunoscute, conform legislatiei in vigoare numai pentru actiunea de asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori.
1. apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 pentru actiunile:
B. Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei;
C. Rationalizarea transhumantei;
D. Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune;
2. cooperativele agricole recunoscute, conform legislatiei in vigoare pentru actiunea:
A. Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori;
Toti solicitantii, trebuie sa detina un cod unic de identificare atribuit de APIA central / Centrul judetean, respectiv municipiul Bucuresti, generat de Registrul Unic de Identificare. In acest sens, apicultorii care depun prima data la APIA o cerere de plata in calitate de solicitanti, trebuie sa se prezinte la APIA Centrul judetean/municipiul Bucuresti, unde vor completa si depune, inainte de data de depunere a cererii de plata, formularul de solicitare a codului unic de identificare (RO). Dupa inregistrare in sistemul informatic se va genera codul unic de identificare, care se va comunica in scris solicitantului.
Totodata, in momentul depunerii formularului de atribuire a codului unic de identificare au obligatia sa prezinte documentul de identitate financiara care trebuie sa contina urmatoarele date: denumirea, adresa bancii, codul IBAN al contului special in care se deruleaza operatiunile cu APIA.
Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA.
Exercitiile financiare ale Programului se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecarui an pana la data de 15 octombrie a anului urmator, iar actiunile cuprinse in acesta se aplica anual de catre beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului in curs pana la data de 31 august a anului urmator. Platile aferente se fac in timpul exercitiului financiar.
Contributia Uniunii Europene la Programul de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole este aprobata prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016, faptul generator al cursului de schimb este stabilit la art. 34 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste agentiile de plati si alte organisme, gestiunea financiara, verificarea si inchiderea conturilor, garantiile si utilizarea monedei euro, iar cursul euro este stabilit potrivit prevederilor art. 40 din acelasi regulament, la valoarea de 4,5170 lei, pentru platile aferente anului 2017.
a. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este autoritatea competenta pentru elaborarea prevederilor de implementare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizari comune a pietelor produselor agricole si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79 (CE) nr. 1037/2001 si (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului.
b. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este autoritatea competenta pentru derularea operatiunilor financiare legate de gestionarea fondurilor alocate,elaborarea ghidului solicitantului, a formularisticii de solicitare a sprijinului financiar, elaborarea procedurilor de control pentru Programul National Apicol avand urmatoarele atributii principale:
c. Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu" este autoritatea competenta pentru activitatea de inregistrare a stupilor si stupinelor, prin implementarea sistemului unitar de identificare si prin recunoasterea materialului biologic apicol produs pentru comercializare numai din stupinele de elita si stupinele de multiplicare autorizate.
Actiunile decontate de apicultori prin PNA, nu vor fi sprijinite prin PNDR 2014-2020. Pentru masurile agricole de sprijin forfetar, de la momentul solicitarii sprijinului prin PNA, lista cheltuielilor din cererea de decontare depusa de apicultor la PNA, devine neeligibila prin planul de afaceri pentru finantare PNDR 2014-2020 pentru acesta. In ceea ce priveste masurile agricole de investitii din PNDR 2014-2020, cheltuielile eligibile prin PNA 2014-2020 vor fi neeligibile.
A. Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori: Achizitionarea prin intermediul cooperativelor de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox:
Beneficiari: Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare organizati in cooperative constituite conform legislatiei in vigoare, cooperativele agricole recunoscute, conform legislatiei in vigoare.
Solicitantii Programului: cooperativele agricole recunoscute, conform legislatiei in vigoare.
Conditii de eligibilitate:
Cheltuieli eligibile: Pana la 75% din pretul fara TVA pentru decontarea achizitiilor de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox, cu conditia sa mentina minimum 3 ani utilajele achizitionate.
Documente justificative:
Documente transmise dupa plata ajutorului:
Se deconteaza:
B. Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei: Achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, atat pentru apicultura conventionala, cat si pentru apicultura ecologica.
Beneficiari: Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Solicitantii Programului: apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.
Conditii de eligibilitate:
Cheltuieli eligibile:
Documente justificative:
a) copia actului de identitate - B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice;
b) copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare;
c) copia adeverintei eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute, emisa inainte de efectuarea achizitiilor;
d) copia adeverintei/atestatului/certificatului/diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol, conform legislatiei in vigoare, eliberata/eliberat pana la termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor, dupa caz;
e) documentul de identificare bancara;
f) copia facturii de achizitie a medicamentelor copia documentelor de efectuare a platii medicamentelor pentru tratarea varoozei sau nosemozei;
g) declaratie pe proprie raspundere ca medicamentele achizitionate prin Program sunt pentru tratarea de varooa a intregului efectiv de familii de albine si sau pentru tratarea nosemei.
C. Rationalizarea transhumantei / stuparitului pastoral:
C.1. Achizitionarea de cutii in vederea cutiilor uzate in urma deplasarii in pastoral
Beneficiari: Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Solicitantii Programului: apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.
Conditii de eligibilitate:
Cheltuieli eligibile: pretul fara TVA pentru achizitia de cutii, dar nu mai mult de 25% din totalul stupilor cu familii de albine deplasati in pastoral de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar.
Documente justificative:
C.2. Achizitionarea de accesorii apicole:
Beneficiari: Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Solicitantii Programului: apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.
Conditii de eligibilitate:
Cheltuieli eligibile:
Documente justificative:
D. Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din uniune: Achizitionarea de matci si/sau familii de albine pentru apicultura conventionala sau ecologica.
Beneficiari: Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Solicitantii Programului: apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.
Conditii de eligibilitate:
Cheltuieli eligibile:
Documente justificative:
Documente transmise dupa plata ajutorului
Art. 1 (1) Beneficiarii Programului national apicol pentru perioada 2017-2019, denumit in continuare Program, astfel cum sunt definiti la cap. III din anexa nr. 1, pentru actiunile prevazute la Cap. VI lit. A), B), C) si D) din anexa nr. 1, achizitioneaza direct produsele si solicita anual ajutorul financiar si depun la sediul centrelor judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti cererea de solicitare a sprijinului insotita de documentele justificative aferente fiecarei actiuni.
(2) In cazul in care un benenficiar solicita sprijin financiar pentru mai multe actiuni acesta depune intr-un singur exemplar o singura data documentele justificative comune.
Art. 2 Pentru actiunile prevazute la cap. II literele A), B), C) si D) termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor care o insotesc este data de 1 august a fiecarui an.
Art. 3 (1) Dupa finalizarea procesului de inregistrare si verificare a cererilor depuse de beneficiari, centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti intocmesc si transmit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura centralizatorul cu solicitarile sprijinului financiar pentru fiecare actiune in parte, in vederea stabilirii nivelului ajutorului financiar, in limita sumei aprobate prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016.
(2) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura transmite centrelor sale judetene, respectiv al municipiului Bucuresti nivelul sprijinului financiar in cadrul fiecarei actiuni prevazute in Program.
Art. 4 (1) Centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti, dupa centralizarea si antecalculatia sumelor aferente cererilor, intocmesc si transmit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura o situatie centralizatoare a sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar.
(2) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, dupa aprobarea sumelor solicitate, intocmeste si transmite Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale o situatie centralizatoare a sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar.
Art. 5 In baza situatiilor centralizatoare ale sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar, transmise de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale transmite Ministerului Finantelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare, insotita de situatia centralizatoare a sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar.
Art. 6 Dupa aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de catre Ministerul Finantelor Publice, din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se alimenteaza contul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, care, pe baza cererilor aprobate, vireaza sumele cuvenite in conturile beneficiarilor sprijinului financiar, conform legislatiei in vigoare.
Art. 7 (1) In baza prevederilor prezentei hotarari, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura elaboreaza formularistica necesara implementarii prezentelor norme, procedurile detaliate de operare, de verificare a cererilor si a conditiilor de eligibilitate pentru fiecare dintre actiunile din Program, precum si procedura de control, care se aproba prin decizie a directorului general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.
(2) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura elaboreaza Ghidul solicitantului pentru acordarea sprijinului financiar in sectorul apicol, care este adus la cunostinta beneficiarilor prin afisare pe site-ul oficial al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.
(3) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin centrele judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, pune la dispozitia beneficiarilor formularistica si documentatia necesare realizarii actiunilor cuprinse in Program.
(4) Beneficiarul va anunta orice modificare privind identificarea lui la centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti, in termen de 5 de zile lucratoare de la respectiva modificare.
Art. 8 (1) In cazul in care suma solicitata de beneficiari si aprobata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura se incadreaza in limita sumei aprobate prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016, nivelul sprijinului financiar se stabileste la valoarea de achizitie, fara TVA, pentru actiunile prevazute la Cap. II lit. A), B), C) si D) din anexa nr. 1, conform facturii.
(2) In cazul in care suma solicitata de beneficiari si aprobata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura depaseste suma aprobata prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura stabileste nivelul sprijinului financiar la valoarea cea mai mica de achizitie, fara TVA, pentru actiunile prevazute la Cap. II lit. A), B), C) si E) din anexa nr. 1, conform facturii, pentru toti beneficiarii.
(3) In cazul in care dupa aplicarea prevederilor alin. (2) nu se depaseste suma aprobata prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura stabileste procentual nivelul sprijinului financiar pentru beneficiarii care au valoarea de achizitie, fara TVA, pentru actiunile prevazute la Cap. II lit. A), B), C) si D) din anexa nr. 1 mai mare decat valoarea minima de achizitie, fara TVA, fara a se depasi valoarea de achizitie, fara TVA, din factura, pana la limita sumei aprobate.
(4) In cazul in care si dupa aplicarea prevederilor alin. (2) se depaseste suma aprobata prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura stabileste nivelul sprijinului financiar ca procentaj din valoarea cea mai mica de achizitie, fara TVA, pentru actiunile prevazute la Cap. II lit. A), B), C) si D) din anexa nr. 1, conform facturii, pentru toti beneficiarii, pana la limita sumei aprobate.
(5) In cazul in care in urma controlului efectuat de reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si/sau organismul delegat pentru efectuarea controalelor la fata locului se identifica neconcordante intre informatiile furnizate in cererea de plata, documentele justificative si situatia de la fata locului, beneficiarilor li se aplica la suma eligibila o reducere a ajutorului cuvenit cu 20%.
Art. 9 (1) Beneficiarii selectati care au depus cerere de solicitare a sprijinului trebuie sa fie prezenti la data comunicata pentru efectuarea controlului la fata locului sau sa mandateze un reprezentant.
(2) Refuzul controlului la fata locului la data comunicata atrage excluderea de la plata.
(3) Neprezentarea documentelor solicitate de echipa/echipele de control, caracterul incomplet, neconcordanta dintre documente, lipsa de coerenta a datelor cuprinse in documente,orice fals in declaratii sau inscrisuri, determina reducerea sau respingerea sprijinului solicitat.
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
29-03-2023 Albine
Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>
13-09-2022 Albine
Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>
19-07-2022 Albine
Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>
10-06-2022 Albine
Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>
12-01-2022 Albine
Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>
29-10-2021 Albine
In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>
06-03-2021 Albine
Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>
20-01-2021 Albine
Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>
08-01-2021 Albine
Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>
19-10-2020 Albine
Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>