Programul National Vitivinicol 2014-2018: Finantare de 47,7 milioane de euro anual

plantatii viticultura Fonduri europene cultivare vita-de-vieProgramul de reconversie a plantatiilor viticole a fost un real succes, in etapa 2007-2013 beneficiind de 210 milioane de euro, suma alocata de CE sustinerii sectorului vitivinicol. Prin acest program, au fost inlocuite peste 42 000 de hectare de vita-de-vie. Datorita absorbtiei in procent de 100% pe partea de reconversie, Romania a pledat la Comisia Europeana pentru continuarea masurii. Astfel, prin etapa a II-a Programului National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018, viticultura romaneasca are la dispozitie 238,5 milioane de euro.


Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018 a demarat odata cu adoptarea, in 2014, a HG nr. 578 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene.

In cadrul acestui program, Romania a ales pentru finantare, in functie de specificul viticulturii autohtone, cinci masuri de sprijin:

    • promovarea vinurilor, prin submasura de promovare a vinurilor produse in Uniunea Europeana care consta in actiuni de informare in statele membre, in scopul informarii consumatorilor cu privire la consumul moderat de vin si la schema de denumiri de origine controlata si indicatii geografice, precum si prin submasura de promovare in tari terte, in vederea imbunatatirii competitivitatii vinurilor cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau a vinurilor pentru care se indica soiul vitei-de-vie;
    • restructurarea si reconversia podgoriilor;
    • asigurarea recoltei;
    • realizarea de investitii;
    • distilarea subproduselor.


Ca urmare a negocierilor purtate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a obtinut prin Programul National Vitivinicol o finantare de 47,7 milioane de euro anual.

De asemenea, in urma consultarilor cu producatorii de profil si a unei analize aprofundate a sectorului vitivinicol, MADR a sustinut completarea programului prin introducerea masurii de distilare a subproduselor, demers ce garanteaza practici corecte de piata privind trasabilitatea produsului pe filiera, prin cresterea controalelor si scaderea activitatilor frauduloase, conducand totodata la cresterea veniturilor producatorilor prin subventiile oferite in acest scop. Astfel, se asigura premisele ca Romania sa-si consolideze pozitia in randul statelor europene mari producatoare de vinuri, iar viticultura sa atraga investitii semnificative care sa duca la cresterea calitativa a productiei, dezvoltarea sectorului vitivinicol prin respectarea masurilor de biosecuritate si a cerintelor de agromediu si, implicit, la crearea de locuri de munca.


Promovarea vinurilor

Beneficiarii sprijinului financiar pentru aceasta masura sunt societati producatoare de vinuri cu denumire de origine controlata (D.O.C.) si indicatie geografica (I.G.), organizatii de producatori, organizatii profesionale si organizatii interprofesionale ai caror membri produc si exporta vinuri cu D.O.C./I.G. Masura de promovare se refera la un ansamblu de actiuni care contribuie la cresterea exportului de vinuri cu D.O.C. si I.G., precum si la marirea volumului de informatii privind promovarea vinului pe pietele tarilor terte.

Suma acordata ca sprijin financiar din FEGA pentru finantarea activitatilor eligibile nu depaseste 50% din cheltuieli. Programul National de Sprijin introduce principiul optionalitatii pentru beneficiar in accesarea ajutorului de stat, in procent de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Masura prin care sunt promovate vinurile are drept obiective absorbtia in totalitate a fondurilor europene, imbunatatirea competitivitatii vinurilor D.O.C./I.G. romanesti pe pietele tinta vizate din tarile terte, patrunderea pe noi piete terte, consolidarea prezentei vinurilor romanesti cu indicatia D.O.C./I.G. pe pietele traditionale si cresterea cantitativa si valorica a exportului de vinuri D.O.C./I.G.


Restructurarea si reconversia podgoriilor

Programul de restructurare/reconversie reprezinta ansamblul de masuri eligibile ce conduc la cresterea competitivitatii producatorilor de vin prin adaptarea productiei la cererea pietei. Beneficiarii acestui program sunt producatori viticoli, persoane fizice sau juridice care detin sau exploateaza suprafete de vita-de-vie cu soiuri nobile.

Masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole a avut cel mai mare impact asupra sectorului vitivinicol. Datorita accesarii acestei masuri, producatorii din Romania au reusit sa-si restructureze sau modernizeze suprafete cu vita-de-vie care sa corespunda cerintelor actuale ale pietei. Producatorii s-au adaptat imediat cerintelor masurii, reusind sa absoarba cea mai mare parte a alocarii financiare totale acordate Romaniei.

Masura de restructurare/reconversie cuprinde urmatoarele activitati:

    • Reconversia soiurilor - consta in schimbarea soiurilor existente in cultura cu soiuri superioare din punct de vedere calitativ sau clone din aceste soiuri, acest lucru realizandu-se prin plantarea pe acelasi amplasament sau pe altul echivalent ca suprafata de vita-de-vie pentru struguri de vin.
    • Reamplasarea parcelelor - consta in plantarea parcelelor viticole amplasate in conditii nefavorabile pe alte amplasamente care confera conditii climatice si pedologice favorabile la nivelul aceleiasi suprafete.
    • Modernizarea exploatatiilor viticole - reprezinta ansamblul de masuri eligibile care conduc la cresterea eficientei si la imbunatatirea calitatii produselor vitivinicole.


Sprijinul financiar se acorda pe hectar pentru fiecare masura eligibila si nu depaseste 75% din valoarea costurilor pentru realizarea masurilor din cadrul programelor de restructurare/reconversie. Acordarea sprijinului financiar necesita elaborarea de catre solicitanti a unui plan individual pentru fiecare program de restructurare/reconversie.


Asigurarea recoltei

Asigurarea recoltei consta in acordarea unui sprijin financiar astfel:

    • 80% din costul primelor de asigurare platite de catre producatori pentru a evita pierderile cauzate de fenomenele climatice cu efecte asimilabile dezastrelor naturale;
    • 50% din costul primelor de asigurare platite de producatori pentru a se asigura impotriva pierderilor cauzate de vreme, precum si impotriva altor pierderi cauzate de animale, boli sau de infestari cu daunatori.


Obiectivele acestei masuri sunt cresterea stabilitatii veniturilor producatorilor si absorbtia in totalitate a fondurilor europene destinate masurii.


Investitii

Sprijinul poate fi acordat pentru investitii in terenuri, cladiri si plantatii, masini si echipamente sau in transfer de tehnologie prin achizitionarea drepturilor de autor - intelectuale, licente, know-how sau cunostinte tehnice nebrevetate - in instalatii de transformare, infrastructura unitatii vinicole sau comercializarea vinului, investitii care imbunatatesc performanta globala a intreprinderii.

Pentru o mai buna abordare in cadrul categoriilor prevazute de legislatie, au fost stabilite doua subcategorii, in concordanta cu principalele directii privind masura de investitii, cu referire la produsele vitivinicole - de la strugure la vinul din crama, imbuteliat si etichetat, precum si marketingul vinului.

Sprijinul financiar acordat pentru masura de investitii (altele decat cele finantate prin PNDR) este de pana la 50% din valoarea costurilor aferente cheltuielilor eligibile din cadrul masurii. Beneficiarul poate accesa una dintre masuri o singura data pe an.

Obiectivele acestei masuri sunt accesarea fondurilor europene, modernizarea spatiilor de prezentare a vinurilor proprii, realizarea, in conditii optime, a invechirii vinurilor si valorificarea superioara a vinurilor cu indicatie D.O.C./I.G. imbuteliate prin invechirea in sticle in vinoteci.


Distilarea subproduselor

Distilarea voluntara a subproduselor vinicole este o masura importanta de eliminare a acestora, partial sau in totalitate. Producatorii isi elimina astfel o parte sau toata cantitatea de subproduse prin livrarea acestora in vederea distilarii. Livrarea subproduselor se face in baza unor criterii obiective si nediscriminatorii.

Sprijinul financiar este destinat distileriilor care proceseaza subproduse de vinificatie livrate pentru distilare in alcool brut cu taria alcoolica de minimum 92% din volum. Nivelul maxim al sprijinului are ca baza de calcul costurile de colectare si procesare.

Obiectivele acestei masuri sunt marirea stabilitatii veniturilor producatorilor, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si sporirea modalitatilor de eliminare a subproduselor.


Reguli la plantarea vitei-de-vie, impuse in Uniunea Europeana

Comisia Europeana a instituit reguli pentru o noua schema de autorizare a plantarilor de vita-de-vie in Uniunea Europeana, reguli ce permit o crestere anuala moderata a suprafetei viticole din UE.

Reglementarile se vor aplica de la 1 ianuarie 2016 si vor inlocui regimul tranzitoriu al drepturilor de plantare.

Noile reglementari confirma modalitatile prin care statele membre ar trebui sa gestioneze, la nivel national, sistemul autorizatiilor de plantare gratuite si nontransferabile. De asemenea, sunt precizate mecanismele de salvgardare aplicabile noilor plantari.

Fiecare stat membru este autorizat sa creasca suprafata viticola cu maximum 1% pe an, existand insa si posibilitatea de a introduce, acolo unde este justificat, restrictii la extinderea suprafetelor cultivate in zonele cu denumire geografica protejata.

De asemenea, sunt precizate conditiile de tranzitie de la sistemul actual la noul regim, precum si modalitatile de conversie a drepturilor de plantare in autorizatii.

 

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

 

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>