Programul National Vitivinicol 2014-2018: Finantare de 47,7 milioane de euro anual

plantatii viticultura Fonduri europene cultivare vita-de-vieProgramul de reconversie a plantatiilor viticole a fost un real succes, in etapa 2007-2013 beneficiind de 210 milioane de euro, suma alocata de CE sustinerii sectorului vitivinicol. Prin acest program, au fost inlocuite peste 42 000 de hectare de vita-de-vie. Datorita absorbtiei in procent de 100% pe partea de reconversie, Romania a pledat la Comisia Europeana pentru continuarea masurii. Astfel, prin etapa a II-a Programului National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018, viticultura romaneasca are la dispozitie 238,5 milioane de euro.


Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018 a demarat odata cu adoptarea, in 2014, a HG nr. 578 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene.

In cadrul acestui program, Romania a ales pentru finantare, in functie de specificul viticulturii autohtone, cinci masuri de sprijin:

    • promovarea vinurilor, prin submasura de promovare a vinurilor produse in Uniunea Europeana care consta in actiuni de informare in statele membre, in scopul informarii consumatorilor cu privire la consumul moderat de vin si la schema de denumiri de origine controlata si indicatii geografice, precum si prin submasura de promovare in tari terte, in vederea imbunatatirii competitivitatii vinurilor cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau a vinurilor pentru care se indica soiul vitei-de-vie;
    • restructurarea si reconversia podgoriilor;
    • asigurarea recoltei;
    • realizarea de investitii;
    • distilarea subproduselor.


Ca urmare a negocierilor purtate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a obtinut prin Programul National Vitivinicol o finantare de 47,7 milioane de euro anual.

De asemenea, in urma consultarilor cu producatorii de profil si a unei analize aprofundate a sectorului vitivinicol, MADR a sustinut completarea programului prin introducerea masurii de distilare a subproduselor, demers ce garanteaza practici corecte de piata privind trasabilitatea produsului pe filiera, prin cresterea controalelor si scaderea activitatilor frauduloase, conducand totodata la cresterea veniturilor producatorilor prin subventiile oferite in acest scop. Astfel, se asigura premisele ca Romania sa-si consolideze pozitia in randul statelor europene mari producatoare de vinuri, iar viticultura sa atraga investitii semnificative care sa duca la cresterea calitativa a productiei, dezvoltarea sectorului vitivinicol prin respectarea masurilor de biosecuritate si a cerintelor de agromediu si, implicit, la crearea de locuri de munca.


Promovarea vinurilor

Beneficiarii sprijinului financiar pentru aceasta masura sunt societati producatoare de vinuri cu denumire de origine controlata (D.O.C.) si indicatie geografica (I.G.), organizatii de producatori, organizatii profesionale si organizatii interprofesionale ai caror membri produc si exporta vinuri cu D.O.C./I.G. Masura de promovare se refera la un ansamblu de actiuni care contribuie la cresterea exportului de vinuri cu D.O.C. si I.G., precum si la marirea volumului de informatii privind promovarea vinului pe pietele tarilor terte.

Suma acordata ca sprijin financiar din FEGA pentru finantarea activitatilor eligibile nu depaseste 50% din cheltuieli. Programul National de Sprijin introduce principiul optionalitatii pentru beneficiar in accesarea ajutorului de stat, in procent de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Masura prin care sunt promovate vinurile are drept obiective absorbtia in totalitate a fondurilor europene, imbunatatirea competitivitatii vinurilor D.O.C./I.G. romanesti pe pietele tinta vizate din tarile terte, patrunderea pe noi piete terte, consolidarea prezentei vinurilor romanesti cu indicatia D.O.C./I.G. pe pietele traditionale si cresterea cantitativa si valorica a exportului de vinuri D.O.C./I.G.


Restructurarea si reconversia podgoriilor

Programul de restructurare/reconversie reprezinta ansamblul de masuri eligibile ce conduc la cresterea competitivitatii producatorilor de vin prin adaptarea productiei la cererea pietei. Beneficiarii acestui program sunt producatori viticoli, persoane fizice sau juridice care detin sau exploateaza suprafete de vita-de-vie cu soiuri nobile.

Masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole a avut cel mai mare impact asupra sectorului vitivinicol. Datorita accesarii acestei masuri, producatorii din Romania au reusit sa-si restructureze sau modernizeze suprafete cu vita-de-vie care sa corespunda cerintelor actuale ale pietei. Producatorii s-au adaptat imediat cerintelor masurii, reusind sa absoarba cea mai mare parte a alocarii financiare totale acordate Romaniei.

Masura de restructurare/reconversie cuprinde urmatoarele activitati:

    • Reconversia soiurilor - consta in schimbarea soiurilor existente in cultura cu soiuri superioare din punct de vedere calitativ sau clone din aceste soiuri, acest lucru realizandu-se prin plantarea pe acelasi amplasament sau pe altul echivalent ca suprafata de vita-de-vie pentru struguri de vin.
    • Reamplasarea parcelelor - consta in plantarea parcelelor viticole amplasate in conditii nefavorabile pe alte amplasamente care confera conditii climatice si pedologice favorabile la nivelul aceleiasi suprafete.
    • Modernizarea exploatatiilor viticole - reprezinta ansamblul de masuri eligibile care conduc la cresterea eficientei si la imbunatatirea calitatii produselor vitivinicole.


Sprijinul financiar se acorda pe hectar pentru fiecare masura eligibila si nu depaseste 75% din valoarea costurilor pentru realizarea masurilor din cadrul programelor de restructurare/reconversie. Acordarea sprijinului financiar necesita elaborarea de catre solicitanti a unui plan individual pentru fiecare program de restructurare/reconversie.


Asigurarea recoltei

Asigurarea recoltei consta in acordarea unui sprijin financiar astfel:

    • 80% din costul primelor de asigurare platite de catre producatori pentru a evita pierderile cauzate de fenomenele climatice cu efecte asimilabile dezastrelor naturale;
    • 50% din costul primelor de asigurare platite de producatori pentru a se asigura impotriva pierderilor cauzate de vreme, precum si impotriva altor pierderi cauzate de animale, boli sau de infestari cu daunatori.


Obiectivele acestei masuri sunt cresterea stabilitatii veniturilor producatorilor si absorbtia in totalitate a fondurilor europene destinate masurii.


Investitii

Sprijinul poate fi acordat pentru investitii in terenuri, cladiri si plantatii, masini si echipamente sau in transfer de tehnologie prin achizitionarea drepturilor de autor - intelectuale, licente, know-how sau cunostinte tehnice nebrevetate - in instalatii de transformare, infrastructura unitatii vinicole sau comercializarea vinului, investitii care imbunatatesc performanta globala a intreprinderii.

Pentru o mai buna abordare in cadrul categoriilor prevazute de legislatie, au fost stabilite doua subcategorii, in concordanta cu principalele directii privind masura de investitii, cu referire la produsele vitivinicole - de la strugure la vinul din crama, imbuteliat si etichetat, precum si marketingul vinului.

Sprijinul financiar acordat pentru masura de investitii (altele decat cele finantate prin PNDR) este de pana la 50% din valoarea costurilor aferente cheltuielilor eligibile din cadrul masurii. Beneficiarul poate accesa una dintre masuri o singura data pe an.

Obiectivele acestei masuri sunt accesarea fondurilor europene, modernizarea spatiilor de prezentare a vinurilor proprii, realizarea, in conditii optime, a invechirii vinurilor si valorificarea superioara a vinurilor cu indicatie D.O.C./I.G. imbuteliate prin invechirea in sticle in vinoteci.


Distilarea subproduselor

Distilarea voluntara a subproduselor vinicole este o masura importanta de eliminare a acestora, partial sau in totalitate. Producatorii isi elimina astfel o parte sau toata cantitatea de subproduse prin livrarea acestora in vederea distilarii. Livrarea subproduselor se face in baza unor criterii obiective si nediscriminatorii.

Sprijinul financiar este destinat distileriilor care proceseaza subproduse de vinificatie livrate pentru distilare in alcool brut cu taria alcoolica de minimum 92% din volum. Nivelul maxim al sprijinului are ca baza de calcul costurile de colectare si procesare.

Obiectivele acestei masuri sunt marirea stabilitatii veniturilor producatorilor, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si sporirea modalitatilor de eliminare a subproduselor.


Reguli la plantarea vitei-de-vie, impuse in Uniunea Europeana

Comisia Europeana a instituit reguli pentru o noua schema de autorizare a plantarilor de vita-de-vie in Uniunea Europeana, reguli ce permit o crestere anuala moderata a suprafetei viticole din UE.

Reglementarile se vor aplica de la 1 ianuarie 2016 si vor inlocui regimul tranzitoriu al drepturilor de plantare.

Noile reglementari confirma modalitatile prin care statele membre ar trebui sa gestioneze, la nivel national, sistemul autorizatiilor de plantare gratuite si nontransferabile. De asemenea, sunt precizate mecanismele de salvgardare aplicabile noilor plantari.

Fiecare stat membru este autorizat sa creasca suprafata viticola cu maximum 1% pe an, existand insa si posibilitatea de a introduce, acolo unde este justificat, restrictii la extinderea suprafetelor cultivate in zonele cu denumire geografica protejata.

De asemenea, sunt precizate conditiile de tranzitie de la sistemul actual la noul regim, precum si modalitatile de conversie a drepturilor de plantare in autorizatii.

 

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>