Barenbrug are placerea sa anunte ca si-a unit fortele cu Holland Farming Agro ca distribuitor pentru iarba furajera si seminte de lucerna in Romania. Aceasta colaborare reprezinta un pas benefic, care ne ofera sansa de a sta si mai mult la dispozitia fermierilor din Romania. Acum fermele romanesti producatoare de lapte pot fi sigure de calitatea inalta a semintelor furajere testate de ani de zile pe piata locala la Centrul de cercetare Barenbrug din Brasov.
Comisia Europeana a publicat astazi cele mai recente cifre privind importurile in UE de boabe de soia din Statele Unite, care arata o crestere de 100 % in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. In prezent, boabele de soia provenite din SUA reprezinta peste doua treimi din boabele de soia importate de Uniunea Europeana. UE importa aproximativ 14 milioane de tone de boabe de soia pe an, ca o sursa de proteine pentru hrana animalelor noastre, inclusiv pui, porcine si bovine, precum si pentru productia de lapte.
In Campania 2018, fermierii din Romania pot beneficia de urmatoarele scheme de plata, masuri de sprijin si ajutor: Schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva; platile pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, pentru tinerii fermieri, pentru micii fermieri, ajutoare nationale tranzitorii (ANT), sprijinul cuplat, platile pentru agro-mediu / clima si cele pentru agricultura ecologica, precum si platile pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice.
In continuare va prezentam gama de seminte de cereale, plante tehnice si furajere oferite spre vanzare pentru campania de primavara 2018 de institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola. Oferta cuprinde soiuri romanesti de orz, orzoaica, porumb, floarea-soarelui, soia, mazare, fasole, naut, canepa, in, cartof - samanta, lucerna, trifoi, raigras, golomat si mazare furajera din categorii biologice superioare, adaptate conditiilor climatului de la noi, cu indici superiori de calitate.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Branescu a semnat, alaturi de Zhi Shuping, ministrul Administratiei Generale pentru Supravegherea Calitatii, Inspectie si Carantina a Republicii Populare Chineze (AQSIQ), Protocolul privind conditiile sanitare veterinare si fitosanitare pentru exportul de lucerna romaneasca in Republica Populara Chineza.
Observatorul European al Pietei Culturilor Agricole va pune la dispozitia partilor interesate din sector o interfata web unica cu numeroase date primare. Mai mult, acesta va urmari si va analiza tendintele actuale si din trecut de pe pietele culturilor de cereale, plantelor oleaginoase si culturilor furajere din UE si de la nivel mondial, productia, echilibrul dintre cerere si oferta, costurile de productie, perspectivele pietelor etc.
Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda ofera seminte de grau, ovaz, orz, porumb, soia, mazare, trifoi si porumb zaharat pentru insamantarile de primavara 2017.
Pentru culturi de primavara performante, Biocrop propune fermierilor seminte certificate cu genetica de import de generatie noua, testate si selectate astfel incat sa raspunda foarte bine la provocarile locale. Compania activeaza pe piata locala de agribusiness de 10 ani si comercializeaza produse caracterizate prin productivitate, stabilitate, plasticitate ecologica, toleranta genetica la boli, seceta si arsita.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2016, va efectua plata in avans aferenta Campaniei 2016.
Productia mare de miere depinde si de existenta si dezvoltarea unei baze melifere proprii, aflata cat mai aproape de stupina. Desi flora spontana sau cea cultivata in interes melifer este semnificativa, iata ca exista o planta de cultura, cu reale beneficii, atat pentru apicultori, cat si pentru crescatorii de animale.
In data de 5 iulie, la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a avut loc sedinta de inchidere a misiunii de audit desfasurata, in perioada 28 iunie – 6 iulie 2016, de catre o delegatie de experti ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ) din Republica Populara Chineza, pentru demararea exportului de lucerna din Romania.
Romania a demarat negocieri pentru exportul in Republica Populara Chineza de produse din carne de porc, carne de oaie si de pasare, lapte si produse lactate, porumb, venin de vipera. Astazi, a debutat misiunea de audit a unei delegatii de experti ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ) din Republica Populara Chineza in vederea demararii exportului de lucerna din Romania.
Afla care sunt principalele scheme de plati prin care se pot solicita subventii la APIA in 2016. Campania de primire a cererilor unice de plata se va derula in perioada 1 martie – 16 mai 2016 fara penalitati, respectiv 17 mai - 10 iunie cu penalizari de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Anul acesta poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor:
Institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola din tara, ofera spre vanzare, pentru campania de primavara 2016, seminte de cereale, plante tehnice si furajere din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, cu indici superiori de calitate.
Luni, 18 ianuarie, prefectul dr. Eugeniu Avram a convocat la cabinetul sau o sedinta pentru analizarea problemelor in vederea obtinerii subventiilor APIA pentru suprafetele de pasune cu care se confrunta asociatiile crescatorilor de animale, precum si consiliile locale detinatoare de pasuni.
In contextul simplificarii politicii agricole comune (PAC), Comisia Europeana a lansat o consultare publica de 12 saptamani pe tema masurilor de ecologizare care au fost introduse in Reforma PAC 2013. Cuprinzand 3 directii pentru practicile agricole ecologice (diversificarea culturilor, zone de interes ecologic si mentinerea pasunilor permanente), ecologizarea s-a aplicat de la inceputul anului 2015 si inglobeaza aproximativ 30% din platile directe.
APIA informeaza potentialii beneficiari ca in data de 27 octombrie 2015 a fost publicata, in Monitorul Oficial nr. 797, Ordonanta de urgenta nr. 45 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de seceta severa in perioada aprilie-septembrie 2015. Termenul limita de depunere a cererii este 30 noiembrie 2015. Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat pentru culturile de porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfecla de zahar, legume in camp, plante de nutret, pasune si faneata se acorda dupa cum urmeaza:
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la finalul sedintei de Guvern de ieri ca suma de 640 de milioane de lei pentru plata despagubirilor pentru fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta din aceasta vara vor fi alocate ministerului agriculturii la rectificarea bugetara de vineri. Deasemenea a fost propusa astazi si o ordonanta de urgenta pentru instituirea unui ajutor de stat prin care sa fie compensate culturile de porumb boabe, floarea soarelui, soia, cartof, sfecla de zahar, legume in camp, plante de nutret, pasuni si fanete afectate de seceta in apr.-sept. 2015.
In judetul Bihor, din cauza fenomenelor climatice din vara acestui an, caracterizate prin canicula si arsita, datele indica circa 55.000 de hectare de porumb, floarea-soarelui, soia, pasuni si fanete afectate. Aceste date se vor centraliza la nivel national astfel incat sa se poata creiona o situatie cat mai reala a pierderilor datorate acestor fenomene urmand ca Ministerul Agriculturii impreuna cu alte institutii guvernamentale sa vina in sprijinul celor care au avut de suferit pierderi de productie in acest an.
APIA informeaza fermierii, precum si pe toti cei interesati, cu privire la continutul recentei Ordonante de Urgenta a Guvernului O.U.G. nr.15/2015 referitoare la organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente, precum si schemele de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si conditiile de eligibilitate pentru fermieri. Astfel utilizatorii de pasuni pot obtine subventie chiar daca nu au animale in intretinere.
Masurile compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile terenurilor agricole din Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR 2014-2020, gestionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA in campania 2015 sunt urmatoarele:
La depunerea cererii unice de plata, fermierii persoane fizice si juridice trebuie sa prezinte la APIA urmatoarele documente:
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a inceput Campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2015. Schemele de plata/masurile de sprijin/ajutor sunt: Schema de plata unica pe suprafata (SAPS); Plata redistributiva; Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu; Plata pentru tinerii fermieri; Plata pentru micii fermieri; Ajutoare nationale tranzitorii (ANT); Sprijinul cuplat in vegetal si zootehnie; Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice; Agro-mediu si clima; Agricultura ecologica si angajamentele Masurii 214-PNDR 2007-2013, aflate in desfasurare in campania 2015.
O cultura obligatorie in fiecare ferma zootehnica este mazarea pentru boabe.
In cadrul emisiunii TVR „Viata satului” din aceasta duminica, dl. Gabriel Gherghescu si invitatii sai: George Turtoi, secretar de stat in M.A.D.R., Dumitru Grigorean – presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania si Eugen Gontea – presedintele Federatiei Oierilor de la Munte, au abordat un subiect de mare actualitate: noutati in schemele de plata pentru noul PNDR 2014-2020, respectiv plata unica pe suprafata, fermierul activ, inverzirea terenurilor, platile pentru ovine, caprine si bovine.
Institutele si statiunile de cercetare–dezvoltare agricola, din cadrul ASAS Bucuresti, ofera spre vanzare pentru primavara anului 2015 atat seminte de cereale, plante tehnice si furajere, din categorii biologice superioare, din soiuri si hibrizi romanesti, cu indici superiori de calitate, cat si pomi fructiferi, vita de vie si arbusti fructiferi altoiti, certificati de calitate si fitosanitar, cu o gama variata de soiuri performante, adaptate la conditiile pedoclimatice din Romania, obtinute in pepinierele proprii autorizate, pentru infiintarea de plantatii comerciale si gospodaresti.
Politica Agricola Comuna (PAC) 2015 - 2020 are la baza un nou set de reglementari care trebuie respectate de fermieri in vederea accesarii platilor directe. Pentru a raspunde intereselor fermierilor romani, MADR a optat pentru continuarea schemei de plata unica pe suprafata pana in anul 2020. In cadrul acestei scheme, platile directe sunt structurate in sensul unei recompensari mai corecte a fermierilor activi.
Platile de agro-mediu si clima, Conservarea raselor locale in pericol de abandon, Agricultura ecologica si Platile compensatorii in zona montana sunt cateva din masurile Programului National de Dezvoltare Rurala – PNDR gestionate de APIA in anul 2015.
Guvernul a adoptat Hotararea privind stabilirea cuantumului platilor directe unice pe suprafata, a platilor separate si a platilor specifice pentru orez pentru anul 2014. Incepand cu 16 octombrie 2014, APIA va incepe plata avansurilor de pana la 50% din platile aferente schemei de plata unica pe suprafata, urmand ca banii sa ajunga la fermieri pana la finele lunii in curs.
Algele marine reprezinta o resursa importanta, dar subexploatata, pentru productia de ingrediente alimentare si furajere, de substante biochimice si de biocombustibili. Insa, pana in prezent, recoltarea lor eficienta la scara larga a fost dificila. In cadrul proiectului AT~SEA , finantat de UE, au fost dezvoltate materiale textile avansate care permit obtinerea unor randamente ridicate de catre fermele plutitoare de alge marine si faciliteaza cultivarea mecanizata a acestora.
Hidroponia este o metoda de cultivare a plantelor fara sol, fiind furnizate plantelor doar apa si substantele nutritive.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) demareaza incepand din 3 martie 2014, Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la Centrele APIA, in intervalul 3 martie - 15 mai 2014, o singura cerere de plata.
Amestecurile de graminee si leguminoase perene pot fi semanate incepand din a doua decada a lunii martie pentru sezonul de primavara.
Cultura de baza in Arizona este lucerna, iar productiile medii de fan ajung la 8 tone/hectar.
SC CERES UNION SRL a lansat o noua aplicatie, un design nou, cu viteza de incarcare mai buna, pentru o mai buna utilizare a aplicatiei de catre fermierii clienti ai seminteplante.ro. Paleta de produse a fost diversificata prin introducerea unor game noi de seminte de legume (Pop Vriend - Olanda), ingrasaminte (Kristallon - Yara) si seminte de plante furajere.
Proiectul de lege privind pajistile permanente supus dezbaterii publice de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a generat o serie de nemultumiri in randul crescatorilor de animale.
Intr-o zona pitoreasca din nord-estul judetului Timis, la trecerea dintre campia Timisului si Dealurile Lipovei, pe cursul raului Vizma, intr-o zona realtiv izolata, proprietarul unei suprafete de 760 ha de teren s-a decis sa acceseze doua pechete de agromediu, respectiv pentru culturi verzi si pentru pajisti cu inalta valoare.
Barlegro este un nou soi de golamat (Dactylis glomerata L.) creat de compania Barenbrug Holland B.V.,Olanda.
In a cincea etapa de ameliorare (1995 - prezent), principalul obiectiv a fost cresterea valorii nutritive a noilor soiuri create.
GRAU, ORZOAICA, SECARA, TRITICALE, PORUMB, CARTOFI, IN, MAZARICHE, TIMOFTICA...
Pasunile comunale vor fi concesionate de autoritatile locale pentru o perioada de minimum zece ani pe baza cererilor organizatiilor si asociatiilor crescatorilor de animale legal constituite.
Noua lege a pajistilor va obliga fermierii sa foloseasca banii primiti din subventii pentru modernizarea si intretinerea patrimoniului pastoral, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
13-10-2021 Plante furajere
Calitatea furajelor insilozate poate fi pastrata si imbunatatita cu ajutorul inoculantilor furajeri Pioneer®, astfel incat intreaga energie colectata in camp si conservata in silozuri sa ajunga in hrana animalului. Inoculantii Pioneer® au fost testati in ferme in conditii optime de recoltare, iar rezultatele experientelor arata ca acestia imbunatatesc calitatea insilozarii si scad pierderile, chiar si atunci cand conditiile de mediu si de recoltare ale culturilor nu sunt foarte bune. Mai multe>>
12-02-2021 Pajisti pasuni fanete
Fundatia ADEPT Transilvania a lansat la finele anului 2020, un nou proiect cu finantare prin programul LIFE al Uniunii Europene, implementat cu sprijinul Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU (Fundatia Federala Germana pentru Mediu) si Sigrid Rausing Trust, in valoare de 596,275 Euro, ce se va derula pana la finele anului 2023. Scopul acestui proiect este acela de a demonstra modul in care cooperarea la scara larga, de peisaj, poate duce la cresterea veniturilor fermierilor care gestioneaza terenur... Mai multe>>
08-12-2020 Plante furajere
Conditiile meteorologice au fost variabile in intreaga Europa de-a lungul sezonului agricol 2020 si au avut un impact direct asupra prezentei mucegaiurilor si micotoxinelor specifice in diferite regiuni. Micotoxinele sunt produse de anumite specii de mucegaiuri si sunt o preocupare pentru crescatorii de animale din cauza capacitatii lor de a influenta negartiv calitatea furajelor si ulterior, sanatatea si performanta animalelor. Mai multe>>
24-06-2020 Pajisti pasuni fanete
Proprietatile solului, conditiile climatice (minimum 800 mm precipitatii anuale), altitudinea, compozitia floristica influenteaza potentialul de productie al pajistilor. Pajistile/fanetele din zonele montane sunt de obicei cosite de 2-3 ori pe an, iar pajistile si fanetele intensive aflate in zone favorabile pot da chiar si 5-6 coase/an. O pajiste/faneata cu 3 coase/an consuma aprox. 100 - 130 kg N/ha. Mai multe>>
19-09-2019 Plante furajere
Barenbrug are placerea sa anunte ca si-a unit fortele cu Holland Farming Agro ca distribuitor pentru iarba furajera si seminte de lucerna in Romania. Aceasta colaborare reprezinta un pas benefic, care ne ofera sansa de a sta si mai mult la dispozitia fermierilor din Romania. Acum fermele romanesti producatoare de lapte pot fi sigure de calitatea inalta a semintelor furajere testate de ani de zile pe piata locala la Centrul de cercetare Barenbrug din Brasov. Mai multe>>
25-04-2019 Plante furajere
Pentru a veni in sprijinul producatorilor de plante furajere (lucerna, trifoi), atentionam ca s-a depistat atacul produs de Cuscuta spp. (tortel) sub forma de vetre, care netratate, se pot intinde pe toata suprafata, compromitand intreaga recolta de masa verde sau seminte. Deasemenea conditiile climatice din ultima perioada, au creat, conditii deosebit de favorabile atacului unui complex de daunatori periculosi, specifici lucernei, cum ar fi de exemplu gargarita frunzelor de lucerna (Phytonomus ... Mai multe>>
24-04-2019 Pajisti pasuni fanete
In data de 24 aprilie 2019 a fost promulat Decretul de aprobare a Legii pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 (PL-x 235/23.04.2018). Mai multe>>
20-12-2017 Pajisti pasuni fanete
Pasunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada intregului an crescatorilor care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pasuneaza. Mai multe>>
28-11-2017 Lucerna
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Branescu a semnat, alaturi de Zhi Shuping, ministrul Administratiei Generale pentru Supravegherea Calitatii, Inspectie si Carantina a Republicii Populare Chineze (AQSIQ), Protocolul privind conditiile sanitare veterinare si fitosanitare pentru exportul de lucerna romaneasca in Republica Populara Chineza. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>