Plati simplificate pentru fermieri prin Politica Agricola Comuna 2015 - 2020

Plati fermieri simplificate prin PAC 2015-2020Politica Agricola Comuna (PAC) 2015 - 2020 are la baza un nou set de reglementari care trebuie respectate de fermieri in vederea accesarii platilor directe. Pentru a raspunde intereselor fermierilor romani, MADR a optat pentru continuarea schemei de plata unica pe suprafata pana in anul 2020. In cadrul acestei scheme, platile directe sunt structurate in sensul unei recompensari mai corecte a fermierilor activi.

 

 

 

Astfel, fermierii activi care respecta conditiile de eco-conditionalitate vor beneficia de plata de baza si de plata redistributiva, la care se adauga plata de inverzire, daca fermierul aplica normele specifice acestui tip de plata. In cazul in care fermierul are sub 40 de ani, acesta poate beneficia si de plata pentru tinerii fermieri. De asemenea, fermierii care desfasoara anumite activitati agricole cuplate de productie pot beneficia de plati specifice aditionale. Toate aceste de plati, insumate, reprezinta pachetul total al platii unice pe suprafata de care poate beneficia, din fonduri europene, un fermier activ. La acest pachet se adauga si Ajutoarele Nationale Tranzitorii, alocate din Bugetul National.


SCHEMA DE PLATA DE BAZA SI PLATILE CONEXE

  • PLATA UNICA PE SUPRAFATA (Plata de baza)

  • PLATA REDISTRIBUTIVA

  • PLATA PENTRU PRACTICI AGRICOLE BENEFICE PENTRU CLIMA SI MEDIU (Plata de inverzire)

  • PLATA PENTRU TINERII FERMIERI (daca este cazul)

  • PLATA PENTRU SPRIJINUL CUPLAT FACULTATIV (daca este cazul)

FONDURI FEGA

  • AJUTOARELE NATIONALE TRANZITORII

BUGET NATIONAL


In sensul simplificarii, noul PAC ofera statelor membre posibilitatea de a stabili o schema simpla si specifica destinata micilor fermieri care sa inlocuiasca toate platile directe (1-6) printr-o singura plata care sa cumuleze cuantumul total datorat fermierilor in fiecare an. Simplificarea consta in reducerea, printre altele, a obligatiilor impuse micilor fermieri, cum sunt cele legate de depunerea cererilor pentru sprijin, de practicile agricole benefice pentru clima si mediu sau eco-conditionalitate.



SCHEMA SIMPLIFICATA PENTRU MICII FERMIERI

Astfel, Schema simplificata pentru micii fermieri presupune ca:

    • Fermierul primeste un cuantum al platilor directe egal cu valoarea totala a platilor la care acesta are dreptul in fiecare an, dar nu mai mult de 1250 euro;
    • Pe durata participarii la schema pentru micii fermieri, acestia vor trebui sa pastreze hectarele eligibile declarate in 2015 si sa indeplineasca cerintele minime ce trebuie respectate pentru a primi plati directe;
    • In cazul in care s-a constatat ca, incepand cu 18 octombrie 2011, au creat in mod artificial conditiile pentru a beneficia de Schema pentru micii fermieri, solicitantii vor fi exclusi de la plata;
    • Dupa cel putin un an, fermierii pot opta sa treaca la schema pentru micii fermieri din PNDR, schema care prevede acordarea a 120% din nivelul platilor directe la care fermierul are dreptul, daca acesta se angajeaza sa transfere definitiv altui fermier intreaga lui exploatatie.


Sprijinul financiar va fi acordat doar FERMIERILOR ACTIVI care desfasoara o activitate agricola, asa cum este aceasta definita la art. 4.1.c din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.
Fermieri activi sunt persoanele fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care:

    • pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploatatia;
    • desfasoara in cadrul exploatatiei lor o activitate agricola – cultiva terenul si cresc animale, mentin prin tehnologii uzuale suprafata agricola in conditii adecvate pentru pasunat sau cultivare sau efectueaza activitati minime pe suprafetele agricole adecvate in mod natural pentru pasunat sau cultivare;
    • in cazul in care, in anul anterior de plata, au primit plati directe ce depasesc cuantumul de 5000 euro, pot dovedi ca activitatea agricola desfasurata in exploatatia lor reprezinta principala lor activitate, astfel:
        • cuantumul anual al platilor directe este cel putin 5% din veniturile sale totale obtinute din activitati neagricole, in cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi, sau
        • veniturile totale obtinute in cadrul exploatatiei, din activitatile agricole, reprezinta cel putin o treime din veniturile totale obtinute, in cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi.



PLATA UNICA PE SUPRAFATA

Schema de Plata unica pe suprafata (plata de baza), potrivit Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, Art. 36, consta in acordarea unei plati unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, platibila o data pe an si decuplata de productie. Pentru a beneficia de aceasta plata, fermierii activi vor trebui sa respecte normele de eco-conditionalitate.

RO aloca minim 47 % din plafonul national anual FEGA.



PLATA REDISTRIBUTIVA

Plata redistributiva, potrivit Regulamentului CE 1307/2013, Art. 41-42, reprezinta o plata care se adauga platii unice mentionata la punctul 1, platibila o data pe an si decuplata de productie. Pentru a beneficia de aceasta plata, fermierii activi vor trebui sa respecte normele de eco-conditionalitate.

Nu beneficiaza de plata redistributiva fermierii care au creat conditii artificiale pentru a beneficia de sprijin, respectiv cei care si-au impartit exploatatiile dupa 18 octombrie 2011 doar in scopul de a beneficia de plata redistributiva sau fermierii ale caror exploatatii sunt rezultatul impartirii respective.

Plata redistributiva se acorda pentru primele 30 de ha, indiferent de marimea exploatatiei, si se aloca gradual, pe doua niveluri – pentru primele 5 ha si pentru restul de 25 ha.

RO aloca aprox. cca. 5,3 – 5,7% din plafoanele nationale FEGA 2015 - 2020.



PLATA PRACTICILOR AGRICOLE BENEFICE PENTRU CLIMA SI MEDIU

Potrivit Regulamentului CE 1307/2013, Art. 43-47, Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (Plata pentru inverzire) se acorda fermierilor eligibili pentru plata unica mentionata la punctul 1 care respecta, pe hectarelele lor eligibile, incepand cu 1 ianuarie 2015, urmatoarele practici agricole benefice pentru clima si mediu:

  1. Diversificarea culturilor – se aplica exploatatiilor care detin teren arabil intre 10 si 30 ha (2 culturi diferite) si celor care detin teren arabil peste 30 ha (3 culturi diferite); exploatatiile care detin teren arabil sub pragul de 10 ha se califica automat pentru aceasta componenta a platii pentru inverzire;
  2. Mentinerea pajistilor permanente existente la nivel national;
  3. Prezenta unei zone de interes ecologic pe suprafata agricola – se aplica exploatatiilor care detin peste 15 ha teren arabil; fermierii trebuie sa se asigure de faptul ca cel putin 5% din terenul arabil al exploatatiei este acoperit cu una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic listate mai jos:
      • terase – 1 m;
      • elemente de peisaj:
          • garduri vii/fasii impadurite – cu o latime de pana la 10 m;
          • arbore izolat – diametrul coroanei de minim 4 m;
          • arbori in aliniament – diametrul coroanei de minim 4 m iar spatiul dintre coroane nu trebuie sa depaseasca 5 m;
          • grup de arbori/palcuri arbusti din zona de campie – max 0,3 ha;
          • margini de camp – latime cuprinsa intre 1-20 m, fara productie agricola;
          • iazuri – cel mult 0,1 ha;
          • rigole – latime de maxim 6 metri.
      • zone tampon de-a lungul cursurilor de apa – protejate de:
          • GAEC 1 – Crearea / mentinerea benzilor tampon de-a lungul cursurilor de apa – Dimensiuni: 1 - 5 m;
          • SMR 1 – Protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole - Dimensiuni: 1 – 50 m;
          • SMR 10 – Utilizarea produselor de protectie a plantelor – Dimensiuni: 1 – 50 m.
      • zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de productie – Salcia;
      • zonele impadurite (in arabil);
      • zone cu culturi secundare sau strat vegetal;
      • zonele cu culturi fixatoare de azot – mazare, fasole, soia, linte, lupin, naut, bob, fasolita, trifoi, lucerna, sparceta.


Romania aplica factorii de conversie si de ponderare, propusi in Anexa X a R. 1307/2013.


Exploatatiile care detin teren arabil sub pragul de 15 ha si suprafetele de teren cultivate cu culturi permanente se califica automat pentru aceasta componenta a platii pentru inverzire.

RO aloca 30% din plafonul national anual FEGA.



PLATA PENTRU TINERII FERMIERI

Potrivit Regulamentului CE 1307/2013, Art. 50-51, Plata pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plati anuale fermierilor eligibili pentru plata unica, mentionata la punctul 1 si care se califica pentru conditiile specific acestei scheme:

      1. se stabilesc pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef de exploatatie sau care s-au stabilit deja in cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri in cadrul schemei de plata unica pe suprafata, mentionata la punctul 1 si
      2. care nu au mai mult de 40 de ani in anul depunerii cererii de plata.


RO aloca 2% din plafonul national anual FEGA.



SPRIJINUL CUPLAT VOLUNTAR

Sprijinul cuplat voluntar se acorda potrivit Regulamentului CE 1307/2013, Art. 52-55, numai in acele sectoare sau in acele regiuni in care anumite tipuri de agricultura sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultati.

Sectoare si productii vizate: soia, lucerna, mazare boabe pt. procesare, fasole boabe pt. procesare, canepa, orez, samanta cartof, hamei, sfecla de zahar, tomate procesare, castraveti procesare, legume din sere, legume din solarii, prune pentru procesare, mere pentru procesare, cirese si visine pentru procesare, caise si zarzare pentru procesare, ciuperci, cartofi timpurii, semitimpurii si de vara, ovine/caprine pentru carne, taurine pentru carne, vaci pentru lapte, bivolite pentru lapte, viermi de matase.

RO aloca 13,7% in anul 2015 si 14,9% in anul 2020 din plafonul national anual FEGA.



AJUTOARELE NATIONALE TRANZITORII

Ajutoarele nationale tranzitorii, potrivit Regulamentului (UE) 1307/2013, Art. 37, reprezinta plati suplimentare care se acorda fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013. Conditiile de acordare a ajutoarelor nationale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea platilor aferente anului 2013.



Legislatie

Cadrul general de acordare a platilor directe in agricultura, in conformitate cu mecanismele prevazute de legislatia europeana, este prevazut in urmatoarele acte normative:

  • Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul Politicii Agricole Comune si de abrogare a Reg.(CE) nr. 637/2008 al Consiliului si a Reg. (CE) nr. 73/2009 al Consiliului;
      • Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11.03.2014 de completare a Reg. (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul Politicii Agricole Comune si de modificare a Anexei X la regulamentul mentionat;
      • Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 641/2014 al Comisiei din 16 iunie 2014 de stabilire a normelor de punere in aplicare a Reg. (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul Politicii Agricole Comune;
  • Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013, privind finantarea, gestionarea si monitorizarea Politicii Agricole Comune si de abrogare a Reg. (CEE) nr. 352/1978, Reg. (CE) nr. 165/1994, Reg. (CE) nr. 2799/1998, Reg. (CE) nr. 814/2000, Reg. (CE) nr. 1290/2005 si Reg. (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului;
      • Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Reg. (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare si control si conditiile pentru refuzarea sau retragerea platilor si pentru sanctiunile administrative aplicabile in cazul platilor directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurala si al ecoconditionalitatii;
      • Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare si control, masurile de dezvoltare rurala si ecoconditionalitatea.


A.P.I.A.
www.apia.org.ro



Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>