Plati simplificate pentru fermieri prin Politica Agricola Comuna 2015 - 2020

Plati fermieri simplificate prin PAC 2015-2020Politica Agricola Comuna (PAC) 2015 - 2020 are la baza un nou set de reglementari care trebuie respectate de fermieri in vederea accesarii platilor directe. Pentru a raspunde intereselor fermierilor romani, MADR a optat pentru continuarea schemei de plata unica pe suprafata pana in anul 2020. In cadrul acestei scheme, platile directe sunt structurate in sensul unei recompensari mai corecte a fermierilor activi.

 

 

 

Astfel, fermierii activi care respecta conditiile de eco-conditionalitate vor beneficia de plata de baza si de plata redistributiva, la care se adauga plata de inverzire, daca fermierul aplica normele specifice acestui tip de plata. In cazul in care fermierul are sub 40 de ani, acesta poate beneficia si de plata pentru tinerii fermieri. De asemenea, fermierii care desfasoara anumite activitati agricole cuplate de productie pot beneficia de plati specifice aditionale. Toate aceste de plati, insumate, reprezinta pachetul total al platii unice pe suprafata de care poate beneficia, din fonduri europene, un fermier activ. La acest pachet se adauga si Ajutoarele Nationale Tranzitorii, alocate din Bugetul National.


SCHEMA DE PLATA DE BAZA SI PLATILE CONEXE

  • PLATA UNICA PE SUPRAFATA (Plata de baza)

  • PLATA REDISTRIBUTIVA

  • PLATA PENTRU PRACTICI AGRICOLE BENEFICE PENTRU CLIMA SI MEDIU (Plata de inverzire)

  • PLATA PENTRU TINERII FERMIERI (daca este cazul)

  • PLATA PENTRU SPRIJINUL CUPLAT FACULTATIV (daca este cazul)

FONDURI FEGA

  • AJUTOARELE NATIONALE TRANZITORII

BUGET NATIONAL


In sensul simplificarii, noul PAC ofera statelor membre posibilitatea de a stabili o schema simpla si specifica destinata micilor fermieri care sa inlocuiasca toate platile directe (1-6) printr-o singura plata care sa cumuleze cuantumul total datorat fermierilor in fiecare an. Simplificarea consta in reducerea, printre altele, a obligatiilor impuse micilor fermieri, cum sunt cele legate de depunerea cererilor pentru sprijin, de practicile agricole benefice pentru clima si mediu sau eco-conditionalitate.



SCHEMA SIMPLIFICATA PENTRU MICII FERMIERI

Astfel, Schema simplificata pentru micii fermieri presupune ca:

    • Fermierul primeste un cuantum al platilor directe egal cu valoarea totala a platilor la care acesta are dreptul in fiecare an, dar nu mai mult de 1250 euro;
    • Pe durata participarii la schema pentru micii fermieri, acestia vor trebui sa pastreze hectarele eligibile declarate in 2015 si sa indeplineasca cerintele minime ce trebuie respectate pentru a primi plati directe;
    • In cazul in care s-a constatat ca, incepand cu 18 octombrie 2011, au creat in mod artificial conditiile pentru a beneficia de Schema pentru micii fermieri, solicitantii vor fi exclusi de la plata;
    • Dupa cel putin un an, fermierii pot opta sa treaca la schema pentru micii fermieri din PNDR, schema care prevede acordarea a 120% din nivelul platilor directe la care fermierul are dreptul, daca acesta se angajeaza sa transfere definitiv altui fermier intreaga lui exploatatie.


Sprijinul financiar va fi acordat doar FERMIERILOR ACTIVI care desfasoara o activitate agricola, asa cum este aceasta definita la art. 4.1.c din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.
Fermieri activi sunt persoanele fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care:

    • pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploatatia;
    • desfasoara in cadrul exploatatiei lor o activitate agricola – cultiva terenul si cresc animale, mentin prin tehnologii uzuale suprafata agricola in conditii adecvate pentru pasunat sau cultivare sau efectueaza activitati minime pe suprafetele agricole adecvate in mod natural pentru pasunat sau cultivare;
    • in cazul in care, in anul anterior de plata, au primit plati directe ce depasesc cuantumul de 5000 euro, pot dovedi ca activitatea agricola desfasurata in exploatatia lor reprezinta principala lor activitate, astfel:
        • cuantumul anual al platilor directe este cel putin 5% din veniturile sale totale obtinute din activitati neagricole, in cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi, sau
        • veniturile totale obtinute in cadrul exploatatiei, din activitatile agricole, reprezinta cel putin o treime din veniturile totale obtinute, in cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi.



PLATA UNICA PE SUPRAFATA

Schema de Plata unica pe suprafata (plata de baza), potrivit Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, Art. 36, consta in acordarea unei plati unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, platibila o data pe an si decuplata de productie. Pentru a beneficia de aceasta plata, fermierii activi vor trebui sa respecte normele de eco-conditionalitate.

RO aloca minim 47 % din plafonul national anual FEGA.



PLATA REDISTRIBUTIVA

Plata redistributiva, potrivit Regulamentului CE 1307/2013, Art. 41-42, reprezinta o plata care se adauga platii unice mentionata la punctul 1, platibila o data pe an si decuplata de productie. Pentru a beneficia de aceasta plata, fermierii activi vor trebui sa respecte normele de eco-conditionalitate.

Nu beneficiaza de plata redistributiva fermierii care au creat conditii artificiale pentru a beneficia de sprijin, respectiv cei care si-au impartit exploatatiile dupa 18 octombrie 2011 doar in scopul de a beneficia de plata redistributiva sau fermierii ale caror exploatatii sunt rezultatul impartirii respective.

Plata redistributiva se acorda pentru primele 30 de ha, indiferent de marimea exploatatiei, si se aloca gradual, pe doua niveluri – pentru primele 5 ha si pentru restul de 25 ha.

RO aloca aprox. cca. 5,3 – 5,7% din plafoanele nationale FEGA 2015 - 2020.



PLATA PRACTICILOR AGRICOLE BENEFICE PENTRU CLIMA SI MEDIU

Potrivit Regulamentului CE 1307/2013, Art. 43-47, Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (Plata pentru inverzire) se acorda fermierilor eligibili pentru plata unica mentionata la punctul 1 care respecta, pe hectarelele lor eligibile, incepand cu 1 ianuarie 2015, urmatoarele practici agricole benefice pentru clima si mediu:

  1. Diversificarea culturilor – se aplica exploatatiilor care detin teren arabil intre 10 si 30 ha (2 culturi diferite) si celor care detin teren arabil peste 30 ha (3 culturi diferite); exploatatiile care detin teren arabil sub pragul de 10 ha se califica automat pentru aceasta componenta a platii pentru inverzire;
  2. Mentinerea pajistilor permanente existente la nivel national;
  3. Prezenta unei zone de interes ecologic pe suprafata agricola – se aplica exploatatiilor care detin peste 15 ha teren arabil; fermierii trebuie sa se asigure de faptul ca cel putin 5% din terenul arabil al exploatatiei este acoperit cu una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic listate mai jos:
      • terase – 1 m;
      • elemente de peisaj:
          • garduri vii/fasii impadurite – cu o latime de pana la 10 m;
          • arbore izolat – diametrul coroanei de minim 4 m;
          • arbori in aliniament – diametrul coroanei de minim 4 m iar spatiul dintre coroane nu trebuie sa depaseasca 5 m;
          • grup de arbori/palcuri arbusti din zona de campie – max 0,3 ha;
          • margini de camp – latime cuprinsa intre 1-20 m, fara productie agricola;
          • iazuri – cel mult 0,1 ha;
          • rigole – latime de maxim 6 metri.
      • zone tampon de-a lungul cursurilor de apa – protejate de:
          • GAEC 1 – Crearea / mentinerea benzilor tampon de-a lungul cursurilor de apa – Dimensiuni: 1 - 5 m;
          • SMR 1 – Protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole - Dimensiuni: 1 – 50 m;
          • SMR 10 – Utilizarea produselor de protectie a plantelor – Dimensiuni: 1 – 50 m.
      • zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de productie – Salcia;
      • zonele impadurite (in arabil);
      • zone cu culturi secundare sau strat vegetal;
      • zonele cu culturi fixatoare de azot – mazare, fasole, soia, linte, lupin, naut, bob, fasolita, trifoi, lucerna, sparceta.


Romania aplica factorii de conversie si de ponderare, propusi in Anexa X a R. 1307/2013.


Exploatatiile care detin teren arabil sub pragul de 15 ha si suprafetele de teren cultivate cu culturi permanente se califica automat pentru aceasta componenta a platii pentru inverzire.

RO aloca 30% din plafonul national anual FEGA.



PLATA PENTRU TINERII FERMIERI

Potrivit Regulamentului CE 1307/2013, Art. 50-51, Plata pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plati anuale fermierilor eligibili pentru plata unica, mentionata la punctul 1 si care se califica pentru conditiile specific acestei scheme:

      1. se stabilesc pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef de exploatatie sau care s-au stabilit deja in cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri in cadrul schemei de plata unica pe suprafata, mentionata la punctul 1 si
      2. care nu au mai mult de 40 de ani in anul depunerii cererii de plata.


RO aloca 2% din plafonul national anual FEGA.



SPRIJINUL CUPLAT VOLUNTAR

Sprijinul cuplat voluntar se acorda potrivit Regulamentului CE 1307/2013, Art. 52-55, numai in acele sectoare sau in acele regiuni in care anumite tipuri de agricultura sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultati.

Sectoare si productii vizate: soia, lucerna, mazare boabe pt. procesare, fasole boabe pt. procesare, canepa, orez, samanta cartof, hamei, sfecla de zahar, tomate procesare, castraveti procesare, legume din sere, legume din solarii, prune pentru procesare, mere pentru procesare, cirese si visine pentru procesare, caise si zarzare pentru procesare, ciuperci, cartofi timpurii, semitimpurii si de vara, ovine/caprine pentru carne, taurine pentru carne, vaci pentru lapte, bivolite pentru lapte, viermi de matase.

RO aloca 13,7% in anul 2015 si 14,9% in anul 2020 din plafonul national anual FEGA.



AJUTOARELE NATIONALE TRANZITORII

Ajutoarele nationale tranzitorii, potrivit Regulamentului (UE) 1307/2013, Art. 37, reprezinta plati suplimentare care se acorda fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013. Conditiile de acordare a ajutoarelor nationale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea platilor aferente anului 2013.



Legislatie

Cadrul general de acordare a platilor directe in agricultura, in conformitate cu mecanismele prevazute de legislatia europeana, este prevazut in urmatoarele acte normative:

  • Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul Politicii Agricole Comune si de abrogare a Reg.(CE) nr. 637/2008 al Consiliului si a Reg. (CE) nr. 73/2009 al Consiliului;
      • Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11.03.2014 de completare a Reg. (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul Politicii Agricole Comune si de modificare a Anexei X la regulamentul mentionat;
      • Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 641/2014 al Comisiei din 16 iunie 2014 de stabilire a normelor de punere in aplicare a Reg. (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul Politicii Agricole Comune;
  • Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013, privind finantarea, gestionarea si monitorizarea Politicii Agricole Comune si de abrogare a Reg. (CEE) nr. 352/1978, Reg. (CE) nr. 165/1994, Reg. (CE) nr. 2799/1998, Reg. (CE) nr. 814/2000, Reg. (CE) nr. 1290/2005 si Reg. (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului;
      • Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Reg. (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare si control si conditiile pentru refuzarea sau retragerea platilor si pentru sanctiunile administrative aplicabile in cazul platilor directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurala si al ecoconditionalitatii;
      • Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare si control, masurile de dezvoltare rurala si ecoconditionalitatea.


A.P.I.A.
www.apia.org.ro



Noutati

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>