Incetinirea ritmului cresterii populatiei este de asteptat sa duca la scaderea cererii de alimente. Productia agricola globala creste constant in cazul majoritatii produselor de baza, atingand niveluri record in anul 2017 pentru majoritatea cerealelor, tipurilor de carne, produselor lactate si peste, in timp ce nivelurile stocurilor de cereale au urcat la maxim, conform unui raport anual de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.
Raportul subliniaza rolul important jucat de comertul agricol in promovarea securitatii alimentare, subliniind necesitatea unui mediu de politici comerciale incurajator.
Raportul OCDE-FAO privind Agricultura 2018-2027 vede o diminuare a cresterii cererii mondiale de marfuri agricole si produse alimentare, anticipand in acelasi timp continuarea imbunatatirii productivitatii in acest sector. Drept rezultat, preturile la produsele agricole se asteapta sa ramana scazute pentru urmatorul deceniu.
Raportul, prezentat la Paris de secretarul general al OCDE, Angel Gurría, si directorul general al FAO, José Graziano da Silva, atribuie diminuarea cererii la o decelerare a cresterii cererii in economiile emergente majore, stagnarea consumului pe cap de locuitor a alimentelor de baza si un declin continuu in ratele globale de crestere a populatiei.
Raportul constata ca productia globala de produse agricole este prognozata sa creasca cu aproximativ 20% in deceniul urmator, dar cu variatii considerabile intre regiuni. Cresterea puternica este asteptata in regiunile in curs de dezvoltare cu crestere rapida a populatiei, inclusiv in Africa Subsahariana, Asia de Sud si de Est, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In schimb, se estimeaza o diminuare a productiei in tarile dezvoltate, in special in Europa de Vest.
Prognozele din raport arata ca slabirea cererii la nivel mondial va persista in deceniul urmator, pe fondul scaderii nivelului de crestere a populatiei, a consumului stabil per capita pentru alimentele de baza si incetinirii cresterii cererii pentru produsele din carne. Declinul cresterii cererii pentru produsele din carne va afecta cererea de cereale si de produse proteice utilizate in hrana pentru animale.
Cu stagnare a consumului si o productie in crestere, se estimeaza majorarea comertului cu produse agricole si peste cu aproximativ jumatate din rata deceniului precedent. Se asteapta ca exporturile nete sa creasca din tarile si regiunile cu productie abundenta, in special din America. Tarile cu o crestere ridicata a populatiei, in special in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Africa Subsahariana si in Asia, vor inregistra o crestere a importurilor nete.
"In timp ce este prognozata cresterea exporturilor din tarile si regiunile cu suprafete mari de terenuri, in special in America, multe tari mai sarace, cu populatii in crestere si resurse terestre limitate, vor fi din ce in ce mai dependente de importurile de alimente pentru a-si hrani oamenii", a spus Gurría. "Este esential ca exportatorii si importatorii sa aiba acces la un mediu deschis si previzibil de politici comerciale".
"Revolutia verde a secolului trecut a sporit considerabil capacitatea mondiala de a se hrani, dar acum avem nevoie de o revolutie durabila", a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva. "Aceasta include abordarea sistemelor agricole ce utilizeaza intensiv resursele si genereaza costuri ridicate pentru mediu. Solurile, padurile, apa, calitatea aerului si biodiversitatea continua sa degradeze. Trebuie sa adoptam sisteme alimentare durabile si productive care sa ofere alimente sanatoase si nutritive, pastrand, in acelasi timp, mediul si biodiversitatea".
Cererea de cereale si ulei vegetal pentru productia de biocombustibili este de asteptat sa nu se schimbe pe parcursul perioadei prognozate, spre deosebire de ultimul deceniu, cand extinderea biocarburantilor a dus la cererea suplimentara de cereale de peste 120 de milioane de tone, predominant porumb. Avand in vedere ca politicile existente in tarile dezvoltate nu vor sustine expansiunea biocarburantilor, majoritatea cresterii cererii va proveni din tarile in curs de dezvoltare care au introdus politici care favorizeaza utilizarea biocarburantilor. In special, este de asteptat ca utilizarea trestiei de zahar pentru productia de biocarburanti sa creasca.
Productia agricola in regiunea Europei si a Asiei Centrale este proiectata sa se extinda cu 9% in urmatorul deceniu. Sectorul culturilor agricole va contribui cu 55 la suta din crestere, in timp ce sectorul cresterii animalelor va contribui cu 38 la suta si pescariile cu 7 la suta.
Regiunea genereaza deja aproximativ 45% din productia globala de grau, cereale grosiere si seminte oleaginoase, precum si 18% din zahar. Conform previziunilor din raport, se prevede o concentrare pe productia de cereale si seminte oleaginoase, chiar daca se asteapta o scadere a productiei la 16% pana in 2027.
Se preconizeaza ca aceasta regiune va continua sa fie exportator major, cu principalii exportatori, cum ar fi Rusia, Ucraina si Kazahstan, care au o cota global de export combinata de 24%, care se asteapta sa ramana stabila in perioada analizata. Datorita focalizarii pe grau, se asteapta ca aceste trei tari sa-si mareasca cota combinata a exporturilor de grau de la 33% la 35% din piata globala.
Productia animaliera se preconizeaza ca va creste ca raspuns la majorarea cererii interne. Productia de lapte in regiune va creste cu 9% pana in 2027 in comparatie cu perioada 2015-2017.
Europa si Asia Centrala este cel mai mare producator de branza din lume, reprezentand aproximativ 52% din productia globala. Productia este de asteptat sa se extinda cu 14,5% in urmatorul deceniu, cea mai mare parte a cresterii fiind generata de Uniunea Europeana.
Raportul Perspectivele Agriculturii OCDE-FAO 2018-2027 poate fi accesat gratuit on-line pe iLibrary OCDE. Puteti, de asemenea, sa accesati indicatorii in cadrul instrumentului interactiv Compara Tara Ta sau sa descarcati datele brute la www.agri-outlook.org.
F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>