Incetinirea ritmului cresterii populatiei este de asteptat sa duca la scaderea cererii de alimente. Productia agricola globala creste constant in cazul majoritatii produselor de baza, atingand niveluri record in anul 2017 pentru majoritatea cerealelor, tipurilor de carne, produselor lactate si peste, in timp ce nivelurile stocurilor de cereale au urcat la maxim, conform unui raport anual de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.
Raportul subliniaza rolul important jucat de comertul agricol in promovarea securitatii alimentare, subliniind necesitatea unui mediu de politici comerciale incurajator.
Raportul OCDE-FAO privind Agricultura 2018-2027 vede o diminuare a cresterii cererii mondiale de marfuri agricole si produse alimentare, anticipand in acelasi timp continuarea imbunatatirii productivitatii in acest sector. Drept rezultat, preturile la produsele agricole se asteapta sa ramana scazute pentru urmatorul deceniu.
Raportul, prezentat la Paris de secretarul general al OCDE, Angel Gurría, si directorul general al FAO, José Graziano da Silva, atribuie diminuarea cererii la o decelerare a cresterii cererii in economiile emergente majore, stagnarea consumului pe cap de locuitor a alimentelor de baza si un declin continuu in ratele globale de crestere a populatiei.
Raportul constata ca productia globala de produse agricole este prognozata sa creasca cu aproximativ 20% in deceniul urmator, dar cu variatii considerabile intre regiuni. Cresterea puternica este asteptata in regiunile in curs de dezvoltare cu crestere rapida a populatiei, inclusiv in Africa Subsahariana, Asia de Sud si de Est, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In schimb, se estimeaza o diminuare a productiei in tarile dezvoltate, in special in Europa de Vest.
Prognozele din raport arata ca slabirea cererii la nivel mondial va persista in deceniul urmator, pe fondul scaderii nivelului de crestere a populatiei, a consumului stabil per capita pentru alimentele de baza si incetinirii cresterii cererii pentru produsele din carne. Declinul cresterii cererii pentru produsele din carne va afecta cererea de cereale si de produse proteice utilizate in hrana pentru animale.
Cu stagnare a consumului si o productie in crestere, se estimeaza majorarea comertului cu produse agricole si peste cu aproximativ jumatate din rata deceniului precedent. Se asteapta ca exporturile nete sa creasca din tarile si regiunile cu productie abundenta, in special din America. Tarile cu o crestere ridicata a populatiei, in special in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Africa Subsahariana si in Asia, vor inregistra o crestere a importurilor nete.
"In timp ce este prognozata cresterea exporturilor din tarile si regiunile cu suprafete mari de terenuri, in special in America, multe tari mai sarace, cu populatii in crestere si resurse terestre limitate, vor fi din ce in ce mai dependente de importurile de alimente pentru a-si hrani oamenii", a spus Gurría. "Este esential ca exportatorii si importatorii sa aiba acces la un mediu deschis si previzibil de politici comerciale".
"Revolutia verde a secolului trecut a sporit considerabil capacitatea mondiala de a se hrani, dar acum avem nevoie de o revolutie durabila", a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva. "Aceasta include abordarea sistemelor agricole ce utilizeaza intensiv resursele si genereaza costuri ridicate pentru mediu. Solurile, padurile, apa, calitatea aerului si biodiversitatea continua sa degradeze. Trebuie sa adoptam sisteme alimentare durabile si productive care sa ofere alimente sanatoase si nutritive, pastrand, in acelasi timp, mediul si biodiversitatea".
Cererea de cereale si ulei vegetal pentru productia de biocombustibili este de asteptat sa nu se schimbe pe parcursul perioadei prognozate, spre deosebire de ultimul deceniu, cand extinderea biocarburantilor a dus la cererea suplimentara de cereale de peste 120 de milioane de tone, predominant porumb. Avand in vedere ca politicile existente in tarile dezvoltate nu vor sustine expansiunea biocarburantilor, majoritatea cresterii cererii va proveni din tarile in curs de dezvoltare care au introdus politici care favorizeaza utilizarea biocarburantilor. In special, este de asteptat ca utilizarea trestiei de zahar pentru productia de biocarburanti sa creasca.
Productia agricola in regiunea Europei si a Asiei Centrale este proiectata sa se extinda cu 9% in urmatorul deceniu. Sectorul culturilor agricole va contribui cu 55 la suta din crestere, in timp ce sectorul cresterii animalelor va contribui cu 38 la suta si pescariile cu 7 la suta.
Regiunea genereaza deja aproximativ 45% din productia globala de grau, cereale grosiere si seminte oleaginoase, precum si 18% din zahar. Conform previziunilor din raport, se prevede o concentrare pe productia de cereale si seminte oleaginoase, chiar daca se asteapta o scadere a productiei la 16% pana in 2027.
Se preconizeaza ca aceasta regiune va continua sa fie exportator major, cu principalii exportatori, cum ar fi Rusia, Ucraina si Kazahstan, care au o cota global de export combinata de 24%, care se asteapta sa ramana stabila in perioada analizata. Datorita focalizarii pe grau, se asteapta ca aceste trei tari sa-si mareasca cota combinata a exporturilor de grau de la 33% la 35% din piata globala.
Productia animaliera se preconizeaza ca va creste ca raspuns la majorarea cererii interne. Productia de lapte in regiune va creste cu 9% pana in 2027 in comparatie cu perioada 2015-2017.
Europa si Asia Centrala este cel mai mare producator de branza din lume, reprezentand aproximativ 52% din productia globala. Productia este de asteptat sa se extinda cu 14,5% in urmatorul deceniu, cea mai mare parte a cresterii fiind generata de Uniunea Europeana.
Raportul Perspectivele Agriculturii OCDE-FAO 2018-2027 poate fi accesat gratuit on-line pe iLibrary OCDE. Puteti, de asemenea, sa accesati indicatorii in cadrul instrumentului interactiv Compara Tara Ta sau sa descarcati datele brute la www.agri-outlook.org.
F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>