Efectele secetei din ultimele saptamani incep sa fie evidente atat la nivel national cat si international, dar intrebarea care se pune este in ce fel va afecta aceasta pretul alimentelor in 2013?
Pe plan international, SUA, tara cu cea mai mare productie agricola din lume, a fost puternic afectata de seceta. Conforma Ministerului Agriculturii din SUA peste jumatate din terenurile agricole au fost afectate de seceta in acest an, fiind considerata cea mai mare seceta din ultimii 52 de ani.
Aceasta va declansa o reactie in lant inevitabila in care preturile pentru lapte, oua, carnea de vita, de pasare si de porc vor fi afectate, deoarece seceta a determinat o crestere a preturilor pentru furajele animalelor si ca se va traduce in cele din urma in preturi mai mari pentru produsele din carne. Vestea buna pentru consumatori va fi faptul ca preturile pentru fructe si legume, precum si alimente prelucrate, nu vor afectate la fel de mult de seceta.
Cel putin in SUA preturile de carne de vita per ansamblu se preconizeaza a avea cel mai mare salt, intre 4-5%, potrivit USDA.
Deasemena preturile produselor lactate sunt prognozate sa urce cu 3,5% - 4,5%, preturile de pasari de curte si de oua sunt proiectate sa creasca cu 3% - 4%, iar preturile de porc sunt de asteptat sa creasca cu 2,5% - 3,5% in 2013.
Preturile pasarilor de carne va fi primul care va creste in SUA, deoarece puii de gaina si curcani au nevoie de doar cateva luni sa creasca la dimensiunea pietei. Cresterea pretului carnii de vita si de porc va dura mai mult, dar s-a revizuit proiectia pentru pretul carnii de vita in 2012, in jos, fiindca foarte multi crescatori isi trimit vitele la piata pentru a reduce numarul de animale din cirezi ca raspuns la seceta, a spus el.
La noi in tara, conform declaratiei lui Dragos Frumosu (FSIA) pentru Agerpres, productia de grau este compromisa, in prezent, in procent de 30%, in timp ce productiile de porumb si floarea soarelui sunt afectate cu pana la 40-45%, din cauza secetei.
Acesta a afirmat ca "seceta din ultima perioada a afectat puternic culturile de grau, porumb si floarea soarelui. in cazul graului, productia este compromisa in procent de 30-35%, insa, daca ne referim la graul pentru panificatie, pierderile ar putea fi si mai mari, deoarece acest tip de grau trebuie sa intruneasca o serie de proprietati specifice. Daca pierderile la capitolul grau se vor accentua, atunci s-ar putea sa fim nevoiti sa apelam si la importuri, costurile de achizitie urmand sa fie destul de ridicate, mai ales in conditiile in care pretul graului la bursa a crescut cu circa 30% " .
Potrivit acestuia, si pretul la bursa al porumbului a crescut cu aproximativ 50% in ultimul timp, in special din cauza secetei care a afectat teritoriile cultivate cu porumb din Statele Unite ale Americii.
"Am fost informat ca ministrul Agriculturii a anuntat ca pierderile inregistrate de firme vor fi compensate in proportie de 80%, daca o cantitate mai mare de 30% din culturi sunt afectate. Din punctul meu de vedere, este o masura foarte buna, insa sprijinul acordat de stat ar trebui sa fie oferit doar IMM-urilor care sunt constituite in asociatii. in cazul in care ajutoarele de stat sunt acordate firmelor mici, care nu dispun de niciun fel de asigurare, atunci putem vorbi de bani cheltuiti inutil"
Deasemenea si carnea de porc se va scumpi in perioada urmatoare, pe fondul cresterii preturilor la cereale, estimeaza specialistii din domeniu.
"Pretul la carnea de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat input-urile sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul ori intri in faliment - si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial. Atunci cand inputurile cresc foarte mult, trebuie sa cresti, pentru ca altfel dai faliment", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta, AgroManager.
Acesta nu a putut sa faca o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creste pretul carnii de porc, insa a precizat ca impactul hranei animalului poate ajunge pana la 70%.
"Mi-e greu sa estimez. Sunt atat de multi factori implicati... Aici s-a spus ca impactul mancarii poate merge pana la 70% - poate mai putin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mancarea decide evolutia pretului. Mancarea se regaseste si in pretul purcelusului care este cumparat de fermele de ingrasare, dar se regaseste si in ingrasarea propriu-zisa. Pretul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% in unele cazuri, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc", a explicat specialistul.
Potrivit acestuia, pretul carnii de porc, in viu, este in prezent, 6 lei/kilogram, in conditiile in care in urma cu cateva saptamani era de 6,4 lei/kilogram.
"Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, pretul ar trebui sa fie undeva pe la 7 lei/kilogram. Este o inertie care nu este in regula, dar speram sa-si revina", a adaugat acesta.
La randul sau, Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador, din judetul Braila, prezent la masa rotunda cu tema "Cresterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura romaneasca", a aratat ca pretul unui kilogram de carne de porc in viu ar trebui sa fie de 7,1 - 7,2 lei, in conditiile in care 70% din costurile pentru cresterea si ingrasarea unui porc reprezinta nutretul combinat. in opinia acestuia, pretul nutretului combinat va creste pana la toamna si va ajunge sa fie cu 20% mai mare comparativ cu cel din primavara lui 2012.
"Acum este cu 15% mai mare fata de perioada primaverii. Pretul la soia s-a dublat, la grau este o crestere de la 700 de lei anul trecut la 1.000 de lei, adica in jur de 50% crestere, la porumb la fel. Pretul purcelului este aproximativ cam acelasi, iar pretul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decat anul trecut", a spus Mugurel Ilie.
Fermierul a adaugat ca a inceput sa cultive mazare pentru a o introduce in hrana porcilor, deoarece a anticipat cresterea pretului la soia.
"Am anticipat ca dependenta asta de soia va costa foarte mult, iar acum, cand srotul de soia a crescut cu 100% fata de 2011, noi am introdus in cultura mazarea", a precizat Mugurel Ilie pentruAgerpres.
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>