Efectele secetei din ultimele saptamani incep sa fie evidente atat la nivel national cat si international, dar intrebarea care se pune este in ce fel va afecta aceasta pretul alimentelor in 2013?
Pe plan international, SUA, tara cu cea mai mare productie agricola din lume, a fost puternic afectata de seceta. Conforma Ministerului Agriculturii din SUA peste jumatate din terenurile agricole au fost afectate de seceta in acest an, fiind considerata cea mai mare seceta din ultimii 52 de ani.
Aceasta va declansa o reactie in lant inevitabila in care preturile pentru lapte, oua, carnea de vita, de pasare si de porc vor fi afectate, deoarece seceta a determinat o crestere a preturilor pentru furajele animalelor si ca se va traduce in cele din urma in preturi mai mari pentru produsele din carne. Vestea buna pentru consumatori va fi faptul ca preturile pentru fructe si legume, precum si alimente prelucrate, nu vor afectate la fel de mult de seceta.
Cel putin in SUA preturile de carne de vita per ansamblu se preconizeaza a avea cel mai mare salt, intre 4-5%, potrivit USDA.
Deasemena preturile produselor lactate sunt prognozate sa urce cu 3,5% - 4,5%, preturile de pasari de curte si de oua sunt proiectate sa creasca cu 3% - 4%, iar preturile de porc sunt de asteptat sa creasca cu 2,5% - 3,5% in 2013.
Preturile pasarilor de carne va fi primul care va creste in SUA, deoarece puii de gaina si curcani au nevoie de doar cateva luni sa creasca la dimensiunea pietei. Cresterea pretului carnii de vita si de porc va dura mai mult, dar s-a revizuit proiectia pentru pretul carnii de vita in 2012, in jos, fiindca foarte multi crescatori isi trimit vitele la piata pentru a reduce numarul de animale din cirezi ca raspuns la seceta, a spus el.
La noi in tara, conform declaratiei lui Dragos Frumosu (FSIA) pentru Agerpres, productia de grau este compromisa, in prezent, in procent de 30%, in timp ce productiile de porumb si floarea soarelui sunt afectate cu pana la 40-45%, din cauza secetei.
Acesta a afirmat ca "seceta din ultima perioada a afectat puternic culturile de grau, porumb si floarea soarelui. in cazul graului, productia este compromisa in procent de 30-35%, insa, daca ne referim la graul pentru panificatie, pierderile ar putea fi si mai mari, deoarece acest tip de grau trebuie sa intruneasca o serie de proprietati specifice. Daca pierderile la capitolul grau se vor accentua, atunci s-ar putea sa fim nevoiti sa apelam si la importuri, costurile de achizitie urmand sa fie destul de ridicate, mai ales in conditiile in care pretul graului la bursa a crescut cu circa 30% " .
Potrivit acestuia, si pretul la bursa al porumbului a crescut cu aproximativ 50% in ultimul timp, in special din cauza secetei care a afectat teritoriile cultivate cu porumb din Statele Unite ale Americii.
"Am fost informat ca ministrul Agriculturii a anuntat ca pierderile inregistrate de firme vor fi compensate in proportie de 80%, daca o cantitate mai mare de 30% din culturi sunt afectate. Din punctul meu de vedere, este o masura foarte buna, insa sprijinul acordat de stat ar trebui sa fie oferit doar IMM-urilor care sunt constituite in asociatii. in cazul in care ajutoarele de stat sunt acordate firmelor mici, care nu dispun de niciun fel de asigurare, atunci putem vorbi de bani cheltuiti inutil"
Deasemenea si carnea de porc se va scumpi in perioada urmatoare, pe fondul cresterii preturilor la cereale, estimeaza specialistii din domeniu.
"Pretul la carnea de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat input-urile sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul ori intri in faliment - si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial. Atunci cand inputurile cresc foarte mult, trebuie sa cresti, pentru ca altfel dai faliment", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta, AgroManager.
Acesta nu a putut sa faca o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creste pretul carnii de porc, insa a precizat ca impactul hranei animalului poate ajunge pana la 70%.
"Mi-e greu sa estimez. Sunt atat de multi factori implicati... Aici s-a spus ca impactul mancarii poate merge pana la 70% - poate mai putin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mancarea decide evolutia pretului. Mancarea se regaseste si in pretul purcelusului care este cumparat de fermele de ingrasare, dar se regaseste si in ingrasarea propriu-zisa. Pretul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% in unele cazuri, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc", a explicat specialistul.
Potrivit acestuia, pretul carnii de porc, in viu, este in prezent, 6 lei/kilogram, in conditiile in care in urma cu cateva saptamani era de 6,4 lei/kilogram.
"Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, pretul ar trebui sa fie undeva pe la 7 lei/kilogram. Este o inertie care nu este in regula, dar speram sa-si revina", a adaugat acesta.
La randul sau, Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador, din judetul Braila, prezent la masa rotunda cu tema "Cresterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura romaneasca", a aratat ca pretul unui kilogram de carne de porc in viu ar trebui sa fie de 7,1 - 7,2 lei, in conditiile in care 70% din costurile pentru cresterea si ingrasarea unui porc reprezinta nutretul combinat. in opinia acestuia, pretul nutretului combinat va creste pana la toamna si va ajunge sa fie cu 20% mai mare comparativ cu cel din primavara lui 2012.
"Acum este cu 15% mai mare fata de perioada primaverii. Pretul la soia s-a dublat, la grau este o crestere de la 700 de lei anul trecut la 1.000 de lei, adica in jur de 50% crestere, la porumb la fel. Pretul purcelului este aproximativ cam acelasi, iar pretul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decat anul trecut", a spus Mugurel Ilie.
Fermierul a adaugat ca a inceput sa cultive mazare pentru a o introduce in hrana porcilor, deoarece a anticipat cresterea pretului la soia.
"Am anticipat ca dependenta asta de soia va costa foarte mult, iar acum, cand srotul de soia a crescut cu 100% fata de 2011, noi am introdus in cultura mazarea", a precizat Mugurel Ilie pentruAgerpres.
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
19-09-2024 Management agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>