Romania are fermieri care pun umarul la crearea unui context mai bun pentru generatiile viitoare, adaptandu-si tehnicile de prelucrare si cultivare a solului si facand tranzitia catre o agricultura sustenabila. Commoditrader, platforma online de tranzactionare a cerealelor si materiilor prime agricole, sprijina fermierii in procesul de tranzitie, remunerandu-i prin vanzarea certificatelor de carbon in piata internationala. Acestia pot castiga suplimentar intre 45-105 euro/ha/an, prin captarea in sol a 3-7 tone de CO2e/ha/an, implementand masurile agriculturii conservative.
Arnaud Perrein, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania si fermier cu o vechime de 28 ani in agricultura romaneasca, cultiva 4.000 de ha in judetul Ialomita, la Ferma Sopema. A adoptat de cativa ani un set de masuri care contribuie la imbunatatirea solului cultivat, astfel incat sa fie mai productiv si mai profitabil.
”In prezent aram doar 200 de ha din cele 4.000 pe care le cultivam. Am decis sa facem trecerea de la agricultura traditionala la cea conservativa in primul rand din convingeri personale, pentru ca ne dorim sa lasam ceva bun in urma generatiilor viitoare si apoi pentru ca, personal, sunt deschis sa experimentez, sa pierd sau sa castig prin agricultura pe care o practic”, a declarat Arnaud Perrein.Fermierul spune ca in suprafetele pe care le lucreaza are teren greu si argilos, ceea ce l-a obligat sa nu mai are si sa faca mai putine treceri cu utilaje agricole. Detine, insa, si terenuri foarte usoare, nisipoase, unde intampina probleme cu eroziunea eoliana. Asta l-a fortat sa schimbe felul in care face agricultura, luand mai multe masuri.
”Facem agricultura conservativa, evoluam in toate zonele - stropit, acordam atentie la ingrasamintele folosite si modul lor de aplicare, la soiurile cultivate, lasam terenul cat mai putin neacoperit intre doua culturi si atunci obtinem un rezultat complet al mai multor masuri luate. Ne asteptam ca aceste actiuni sa conduca la niste rezultate pozitive pe termen mediu si lung. In fiecare an avem productii din ce in ce mai bune si suntem tot mai performanti, castigam mai mult la hectar. Speram ca, in timp, culturile verzi pe care le avem sa ne ajute sa dezvoltam calitatile solului si sa putem cultiva mai usor aceste terenuri. Dupa mine sistemul de irigatii in zona noastra este esential pentru a putea dezvolta o agricultura sustenabila.”
Agricultura conservativa are la baza cinci principii esentiale: rotatia culturilor, reducerea tulburarilor solului, distribuirea optima a reziduurilor, campuri verzi pe tot parcursul anului si optimizarea fertilitatii. Culturile devin mai tolerante la seceta si absorb mai eficient apa provenita din precipitatii, ceea ce contribuie la o mai buna pastrare a nutrientilor si la imbunatatirea calitatii solului.
Trecerea catre agricultura conservativa favorizeaza biodiversitatea, generand o activitate biologica mai bogata. De asemenea, prin adoptarea acestui tip de agricultura se pot stoca gazele cu efect de sera si CO2, iar acest lucru poate fi cuantificat, verificat si transformat in certificate de carbon care pot aduce un plus financiar fermierilor.
La nivel mondial, fermierii devin constienti de impactul activitatii lor asupra mediului, prin emisiile de CO2, influentand calitatea solului si implicit culturile obtinute. Tot mai multi dintre ei incep sa adopte agricultura conservativa, schimbandu-si practicile traditionale cu unele mai sustenabile.
Pe parcurs, au inceput sa apara initiative private de remunerare si stimulare a celor dornici sa se implice si sa faca o diferenta pentru generatiile viitoare. Prin programele de emitere a certificatelor de carbon, fermierii obtin o cultura suplimentara la sfarsit de sezon, primind plata pe certificatele obtinute.
Un astfel de program este CommodiCarbon, lansat in urma cu cateva saptamani de Commoditrader, platforma online de tranzactionare a cerealelor si materiilor prime agricole, prin care fermierii pot obtine un suport financiar suplimentar.“Suntem constienti ca programul nostru aduce noutati in ceea ce priveste tehnicile agricole cu care fermierii au fost obisnuiti ani de zile in practica. Scopul nostru este sa incurajam o productie agricola mai durabila si mai eficienta pentru fermieri. Initiativa noastra este privata si voluntara, emitem certificate de carbon voluntare fermierilor care se inscriu in program si care sunt dornici sa faca conversia spre o agricultura conservativa. Ulterior, ii rasplatim financiar pentru efortul depus prin vanzarea acestor certificate catre companiile internationale care doresc sa reduca emisiile la nivel global. Cererea pentru certificatele de carbon este in continua crestere la nivel mondial si capata o insemnatate tot mai mare in combaterea schimbarilor climatice”, declara Alexandra Suciu Sørensen, Commoditrader Market Development Romania.
Arnaud Perrein, fermierul care practica deja de cativa ani agricultura conservativa spune ca face acest lucru din convingere si experimenteaza mult.
”Merg dupa intuitia mea si pot pierde si bani ca sa fac experimente pe o anumita cultura sau tehnologie. Am incercat sa calculam cat CO2 folosim si cat CO2 captam astfel incat sa imbunatatim acest raport. Incercam sa avem bazele, protocoale de calcul, pentru ca vom avea nevoie de repere pentru a reusi ca fiecare tona de carbon consumat sa fie si compensata, nu numai prin productia agricola obtinuta, dar si prin metode cum ar fi digestorul si productia de metan, fotovoltaici etc. Acesta este cel putin obiectivul pe care mi l-am fixat.
Mai departe, Commoditrader ne ajuta sa ne dezvoltam spre o absorbtie cat mai consistenta de carbon si GES in sol pentru a-l imbunatati in timp. Partea buna este ca putem valorifica acest lucru prin certificatele de carbon. Este un drum anevoios, reperele din Franta sau Danemarca ar putea sa nu fie cele mai bine adaptate aici in sudul Romaniei. Daca nu facem nimic, nu o sa capatam experienta in acest domeniu. Va trebui sa facem multe eforturi sa gasim metode de a capta mai mult carbon si de a-l cuantifica in mod corect si responsabil.”
Referitor la partea de remuneratie, Arnaud Perrein apreciaza ca este un stimulent bun pentru fermieri.
”Prin CommodiCarbon putem capta undeva intre 3-7 tone de CO2e/ha/an, insemnand un castig suplimentar de aproximativ 45-105 euro/ha in fiecare an, atunci cand certificatele sunt vandute in piata. Bineinteles, castigul poate varia de la o ferma la alta, insa este foarte bine ca exista o remuneratie - este un inceput si ne va ajuta pe noi, fermierii, sa acceleram pasii spre o cunoastere mai buna a solului pe care-l lucram si, in acelasi timp, sa participam la reducerea incalzirii globale.”
Commoditrader organizeaza primele webinarii educative din acest an, pe 19 si 21 ianuarie, in cadrul carora va fi explicat conceptul agriculturii conservative, conditiile tehnice de practica, provocari si beneficii pe termen scurt si mediu. Vor fi oferite, de asemenea, informatii despre programul CommodiCarbon - aplicabilitatea certificatelor de carbon si beneficiile aduse fermierilor. Fermierii si toti cei interesati de subiect se pot inscrie la adresa de e-mail [email protected].
Agricultura conservativa sau carbon farming, a fost deja inclusa printre principalele masuri avute in vedere in Politica Agricola Comuna (PAC), inclusa in planul strategic european care se va defini pana la sfarsitul anului 2021. De asemenea, este inclusa si in strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung, pentru orizontul 2020 – 2030, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Modelul european de agricultura pentru urmatorii ani vizeaza o evolutie sustenabila si o mai mare grija fata de mediul inconjurator. Politica Agricola Comuna mentine Pilonul I de acordare a subventiilor, insa incearca sa aduca in atentie dezvoltarea integrata a economiei rurale si protejarea mediului inconjurator, prin pilonul II.
Momentan, PAC nu aduce o obligativitate concreta pentru statele membre ale Uniunii Europene, insa prin implementarea timpurie a practicilor sustenabile, fermierii pot fi recompensati financiar pentru eforturile si implicarea lor.
Despre Commoditrader ApS
Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.
Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>