Commoditrader, platforma digitala de comert cu produse agricole, lanseaza in Romania CommodiCarbon, un program de certificare a CO2e care incurajeaza si recompenseaza tranzitia fermierilor spre o agricultura conservativa. Pe langa beneficiile majore aduse mediului inconjurator, se asteapta ca aceasta initiativa sa diversifice sursele de venit ale fermierilor si sa le ridice marja de profit cu pana la 70%.
Agricultura este unul dintre cele mai afectate sectoare de schimbarile climatice si totodata, una dintre industriile care pot face cea mai mare diferenta prin absorbtia de CO2 din atmosfera si il pot stoca in sol prin fotosinteza plantelor. Solutia in ambele cazuri este agricultura conservativa, care se bazeaza pe retinerea resturilor vegetale de la culturile anterioare, lucrarile minime ale solului si rotatia adecvata a culturilor. De asemenea, este cunoscut faptul ca incalzirea globala este determinata si de emisiile gazelor cu efect de sera, motiv pentru care este necesar un management rational al solului si al culturilor agricole, ceea ce transforma fermierii in eroii din prima linie in protejarea mediului inconjurator.
Agricultura conservativa, denumita si carbon farming, a fost inclusa printre principalele masuri agricole din Politica Agricola Comuna (PAC) post 2020, precum si in strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung, orizont 2020 – 2030, a MADR.
Cele 27 de tari ale UE emit anul 4.4 miliarde de gaze cu efect de sera (GHG), in timp ce solurile agricole din UE contin in jur de 14 miliarde de tone de carbon in solul superior, un impact incontestabil in lupta cu incalzirea globala (sursa Euractiv).
„Dezbaterile privind schimbarile climatice sunt in plina desfasurare, atat in planul cercetarii agricole, cat si la nivel politic, simtindu-se o presiune si un accent mai apasat decat oricand pe agricultura conservativa. Metodele de productie si de cultivare sunt cheia unei reduceri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de sera si se estimeaza ca o restructurare totala a intregii agriculturi europene poate duce la o micsorare cu 11-23% a nivelului de GES in atmosfera”, mentioneaza Ida Boesen, fondator Commoditrader.
Ida Boesen, fondator Commoditrader
CommodiCarbon va permite fermierilor sa planifice o conversie completa sau partiala catre agricultura conservativa, prin care se capteaza carbonul in sol si se reduc emisiile de CO2. Evaluarea conversiei si cuantificarea emisiilor reduse de CO2 se realizeaza in fiecare an, avand in vedere ca CO2 se stocheaza anual atunci cand se implementeaza agricultura conservativa. In urma acestora se elibereaza certificatele de carbon, care pot fi vandute mai departe organizatiilor cu obiective climatice ambitioase, iar fermierii sunt recompensati anual.
„Fiecare hectar de teren agricol are un potential mediu de stocare anuala de la 3 pana la 7 tone de CO2 , ca rezultat al implementarii in totalitate a practicilor agriculturii conservative. Cu alte cuvinte, un fermier cu 100 de hectare poate inregistra si stoca amprenta de carbon a 25 de gospodarii - in fiecare an, timp de 15-20 de ani. Agricultura are astfel posibilitatea de a face o mare diferenta in lupta climatica si, in acelasi timp, de a obtine sprijin financiar pentru tranzitia in sine,” continua Ida Boesen.
Valoarea certificatului este estimata la 10-15 euro, insa variaza in functie de masurile aditionale adoptate de fermier de la an la an, in procesul agriculturii conservative. Comparativ cu alte tari europene, potentialul Romaniei de a face agricultura conservativa este mai mare, datorita solului inalt calitativ si climei favorabile din tara noastra.
Certificatele de carbon pot fi considerate ca un plus de recolta, care este valorificata la sfarsitul sezonului de productie si, la fel ca in cazul culturilor obisnuite, beneficiile incep sa apara pe masura ce se dezvolta plantele. Pe langa veniturile de pe urma vanzarii certificatelor de carbon, se obtin si alte castiguri, prin diminuarea semnificativa a cheltuielilor de productie, deoarece prin metodele agriculturii conservative se diminueaza costurile cu combustibilul, cu forta de munca si cu intretinerea utilajelor, cu pana la 50%. Totodata, retinerea resturilor vegetale la suprafata solului duce la sporirea cantitatii de nutrienti benefici si apa inmagazinata in sol. Un avantaj major considerand seceta de anul acesta, un dezastru pentru agricultura Romaniei, ce a condus la o scadere de 14,5% a recoltei de cereale fata de anul anterior (date comisia Europeana).
Inspiratia pentru aceasta initiativa vine din SUA, unde legatura dintre agricultura conservativa si un comert activ cu certificate de carbon provenite de la fermele locale functioneaza excelent. Marele avantaj al certificatelor de acest fel este trasabilitatea directa si, deci, marea lor credibilitate din perspectiva tranzactionarii. Metoda si algoritmii de calcul din spatele CommodiCarbon se bazeaza pe cercetarile recunoscute la nivel international, ghidurile IPCC (ONU Climate Panel) si modelele dezvoltate de universitati europene de varf.
Fermier si investitor in Commoditrader, Kim Kjær Knudsen a facut parte, in ultimii ani, din echipa Commoditrader si a fost primul fermier care a sprijinit in mod activ dezvoltarea companiei si, mai mult decat atat, a facut investitii si intr-o mare ferma din Romania, JD Agro Cocora. El considera ca proiectul ajuta la deschiderea drumului catre un viitor durabil pentru agricultura.
„In opinia mea, nu mai trebuie sa fim „numai” producatori de alimente pentru o populatie mondiala in crestere, ci trebuie sa fim, de asemenea, o piesa centrala in rezolvarea provocarilor climatice. CommodiCarbon este un mare pas in aceasta directie si, ca fermieri, il sustinem!”, spune Kim Kjær Knudsen.
Commoditrader a incheiat un parteneriat strategic cu Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania pentru proiectul CommodiCarbon, prin care sa ofere fermierilor sprijinul si suportul necesar in tranzitia spre o agricultura conservativa, oferindu-le consultanta in adoptarea noilor practici agricole.
”Suntem incredintati ca, prin colaborarea cu Commoditrader, vom putea oferi beneficii suplimentare membrilor nostri, punandu-le la dispozitie un model de afaceri mai adaptat nevoilor lor, dar totodata aliniat la exigentele societatii”, declara Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al APPR. „PAC ar putea juca un rol major in recompensarea practicilor agricole durabile, inclusiv C-farming.”
Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.
Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>