CommodiCarbon promoveaza agricultura conservativa si este o potentiala sursa de venit pentru fermierii romani

CommodiCarbon - un nou pas in evolutia agriculturii conservative si o potentiala sursa suplimentara de venit pentru fermierii romani - Fermierii romani pot deveni eroii din prima linie in protejarea mediului inconjuratorCommoditrader, platforma digitala de comert cu produse agricole, lanseaza in Romania CommodiCarbon, un program de certificare a CO2e care incurajeaza si recompenseaza tranzitia fermierilor spre o agricultura conservativa. Pe langa beneficiile majore aduse mediului inconjurator, se asteapta ca aceasta initiativa sa diversifice sursele de venit ale fermierilor si sa le ridice marja de profit cu pana la 70%.


Agricultura este unul dintre cele mai afectate sectoare de schimbarile climatice si totodata, una dintre industriile care pot face cea mai mare diferenta prin absorbtia de CO2 din atmosfera si il pot stoca in sol prin fotosinteza plantelor. Solutia in ambele cazuri este agricultura conservativa, care se bazeaza pe retinerea resturilor vegetale de la culturile anterioare, lucrarile minime ale solului si rotatia adecvata a culturilor. De asemenea, este cunoscut faptul ca incalzirea globala este determinata si de emisiile gazelor cu efect de sera, motiv pentru care este necesar un management rational al solului si al culturilor agricole, ceea ce transforma fermierii in eroii din prima linie in protejarea mediului inconjurator.

Agricultura conservativa, denumita si carbon farming, a fost inclusa printre principalele masuri agricole din Politica Agricola Comuna (PAC) post 2020, precum si in strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung, orizont 2020 – 2030, a MADR.

Cele 27 de tari ale UE emit anul 4.4 miliarde de gaze cu efect de sera (GHG), in timp ce solurile agricole din UE contin in jur de 14 miliarde de tone de carbon in solul superior, un impact incontestabil in lupta cu incalzirea globala (sursa Euractiv).

Dezbaterile privind schimbarile climatice sunt in plina desfasurare, atat in planul cercetarii agricole, cat si la nivel politic, simtindu-se o presiune si un accent mai apasat decat oricand pe agricultura conservativa. Metodele de productie si de cultivare sunt cheia unei reduceri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de sera si se estimeaza ca o restructurare totala a intregii agriculturi europene poate duce la o micsorare cu 11-23% a nivelului de GES in atmosfera”, mentioneaza Ida Boesen, fondator Commoditrader.

CommodiCarbon - Ida Boesen Founder Commoditrader

Ida Boesen, fondator Commoditrader

 

CommodiCarbon va permite fermierilor sa planifice o conversie completa sau partiala catre agricultura conservativa, prin care se capteaza carbonul in sol si se reduc emisiile de CO2. Evaluarea conversiei si cuantificarea emisiilor reduse de CO2 se realizeaza in fiecare an, avand in vedere ca CO2 se stocheaza anual atunci cand se implementeaza agricultura conservativa. In urma acestora se elibereaza certificatele de carbon, care pot fi vandute mai departe organizatiilor cu obiective climatice ambitioase, iar fermierii sunt recompensati anual.

Fiecare hectar de teren agricol are un potential mediu de stocare anuala de la 3 pana la 7 tone de CO2 , ca rezultat al implementarii in totalitate a practicilor agriculturii conservative. Cu alte cuvinte, un fermier cu 100 de hectare poate inregistra si stoca amprenta de carbon a 25 de gospodarii - in fiecare an, timp de 15-20 de ani. Agricultura are astfel posibilitatea de a face o mare diferenta in lupta climatica si, in acelasi timp, de a obtine sprijin financiar pentru tranzitia in sine,” continua Ida Boesen.

Valoarea certificatului este estimata la 10-15 euro, insa variaza in functie de masurile aditionale adoptate de fermier de la an la an, in procesul agriculturii conservative. Comparativ cu alte tari europene, potentialul Romaniei de a face agricultura conservativa este mai mare, datorita solului inalt calitativ si climei favorabile din tara noastra.

 

Beneficii ale agriculturii conservative

Certificatele de carbon pot fi considerate ca un plus de recolta, care este valorificata la sfarsitul sezonului de productie si, la fel ca in cazul culturilor obisnuite, beneficiile incep sa apara pe masura ce se dezvolta plantele. Pe langa veniturile de pe urma vanzarii certificatelor de carbon, se obtin si alte castiguri, prin diminuarea semnificativa a cheltuielilor de productie, deoarece prin metodele agriculturii conservative se diminueaza costurile cu combustibilul, cu forta de munca si cu intretinerea utilajelor, cu pana la 50%. Totodata, retinerea resturilor vegetale la suprafata solului duce la sporirea cantitatii de nutrienti benefici si apa inmagazinata in sol. Un avantaj major considerand seceta de anul acesta, un dezastru pentru agricultura Romaniei, ce a condus la o scadere de 14,5% a recoltei de cereale fata de anul anterior (date comisia Europeana).

Inspiratia pentru aceasta initiativa vine din SUA, unde legatura dintre agricultura conservativa si un comert activ cu certificate de carbon provenite de la fermele locale functioneaza excelent. Marele avantaj al certificatelor de acest fel este trasabilitatea directa si, deci, marea lor credibilitate din perspectiva tranzactionarii. Metoda si algoritmii de calcul din spatele CommodiCarbon se bazeaza pe cercetarile recunoscute la nivel international, ghidurile IPCC (ONU Climate Panel) si modelele dezvoltate de universitati europene de varf.

 

Fermierii din spatele initiativei

Fermier si investitor in Commoditrader, Kim Kjær Knudsen a facut parte, in ultimii ani, din echipa Commoditrader si a fost primul fermier care a sprijinit in mod activ dezvoltarea companiei si, mai mult decat atat, a facut investitii si intr-o mare ferma din Romania, JD Agro Cocora. El considera ca proiectul ajuta la deschiderea drumului catre un viitor durabil pentru agricultura.

In opinia mea, nu mai trebuie sa fim „numai” producatori de alimente pentru o populatie mondiala in crestere, ci trebuie sa fim, de asemenea, o piesa centrala in rezolvarea provocarilor climatice. CommodiCarbon este un mare pas in aceasta directie si, ca fermieri, il sustinem!, spune Kim Kjær Knudsen.

 

Colaborarea cu Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania

Commoditrader a incheiat un parteneriat strategic cu Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania pentru proiectul CommodiCarbon, prin care sa ofere fermierilor sprijinul si suportul necesar in tranzitia spre o agricultura conservativa, oferindu-le consultanta in adoptarea noilor practici agricole.

Suntem incredintati ca, prin colaborarea cu Commoditrader, vom putea oferi beneficii suplimentare membrilor nostri, punandu-le la dispozitie un model de afaceri mai adaptat nevoilor lor, dar totodata aliniat la exigentele societatii, declara Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al APPR. PAC ar putea juca un rol major in recompensarea practicilor agricole durabile, inclusiv C-farming.

 

Despre Commoditrader ApS

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.

  

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>