Daca credeti ca fermierii au suferinte nesfarsite in viata lor din cauza secetei, imprumuturilor sau al ploilor, sa stiti ca lucrurile stau de foarte foarte diferit in secolul XXI. Exista multe modalitati de a castiga venituri impresionante din agricultura, acum chiar si fermierii mici pot genera mai multe venituri din agricultura de baza.
Vestea buna pentru cei care doresc sa inceapa o afacere in domeniul agricol in acest an, este ca pot aplica pentru diverse linii de finantare nerambursabila. Sumele pentru care poate aplica un fermier incep de la 15.000 Euro in cazul fermelor de subzistenta si pot ajunge pana la 400.000 EUR in cazul fermelor foarte mari.
Pentru cei dornici de a inceape o cariera in agricultura, mai jos va vom prezenta cateva idei profitabile ale momentului:
Microgreens este stadiul prin care trece o planta dupa ce a incoltit, dar inainte de a deveni verde-matura si de a incepe sa creasca intr-o planta de dimensiuni mari. Plantele se afla in acest stadiu doar cateva saptamani inainte sa ajunga la maturitate si sunt pline de nutrienti si aroma.
La fel ca si ciupercile, microgreenurile sunt o cultura care nu necesita o investitie initiala mare, este suficient sa aveti la dispozitie o camera la subsolul casei sau de o sera mica pentru a incepe. Afacerea dvs. se poate extinde pe masura ce increderea si cererea pentru produsul dvs. incepe sa creasca.
Microgreens sunt o modalitate excelenta pentru fermele la scara mica, de a cultiva ceva si iarna, cand poate fi prea frig pentru a cultiva multe dintre culturile traditionale.
Florile sunt printre cele mai profitabile plante, care produc unul dintre cele mai crescute randamente economice dintre oricare alte culturi de specialitate. Productia de flori este una dintre cele mai rapide tendinte de crestere a culturilor din agricultura de astazi. Necesita toate tipurile de flori, in special soiuri unice si greu de cultivat.
Cultivarea, prelucrarea si vanzarea florilor uscate te-ar putea pune pe calea castigarii de bani cu o afacere durabila inca din primul an. Prin urmare, este una dintre cele mai profitabile idei de afaceri agricole pentru care puteti opta.
Necesita investitii foarte reduse si, prin urmare, poate fi considerate ca fiind o buna afacerea agricola de pornire. Puteti pur si simplu incepe aceasta afacere aplicand know-how-ul adecvat al procesului de productie.
Vermicompostul contine substante nutritive solubile in apa si este un ingrasamant organic foarte bun, bogat in nutrienti si balsam pentru sol. Acest tip de ingrasaminte sunt utlizate in special in agricultura ecologica durabila la scara mica.
Este posibil sa nu fim mari consumatori de melci astfel incat aceasta ideea poate parea dezgustatoare pentru dvs. dar escargots (melci curatati si pregatiti) este un fel de mancare popular si este considerat o delicatesa in intreaga lume.
Doar in America, melci in valoare de peste 4 milioane de dolari sunt importati vii, proaspeti sau inghetati in fiecare an. Asadar, ar putea exista o piata uriasa de explorat!
Cultivarea melcilor se face in paturi de gradina speciale care sunt inconjurate de un gard de plasa pe care melcii nu le pot trece. Melcii sunt hraniti in cea mai mare parte plante cu frunze verzi care actioneaza atat ca sursa de hrana, cat si ca casa pentru melci.
Melcii se cultiva cel mai bine la o densitate de aproximativ 1 kilogram pe metru patrat.
Aquaponics este denumirea acceptata si folosita international pentru a defini procedeul simbiotic de cultivare a plantelor si animalelor acvatice intr-un sistem recirculant.
Aquaponica este o combinatie intre doua tehnici agricole diferite: hidroponica, cresterea plantelor fara utilizarea solului si acvacultura, cresterea pestilor sau al altor animale acvatice. Pestele produce deseuri, care sunt transformate in nitriti de bacterii care pot fi folosite pentru hranirea plantelor.
Aquaponics are o lunga istorie care dateaza de mii de ani pana in China antica, unde campurile de orez au fost combinate cu pesti agricoli, cum ar fi crapul si anghilele.
Permacultura este un curent recent aparut in Romania, practicat pentru moment doar de un grup restrans de fermieri inovatori dar si de mai multe gospodarii private. Permacultura se foloseste de mecanismele naturale pentru a crea agro-ecosisteme productive, cu inputuri si costuri reduse. Este asociata in special cu agricultura ecologica, dar majoritatea tehnicilor se aplica si in agricultura conventionala.
In afara dimensiunii agricole, permacultura inglobeaza si teme ca responsabilitatea si intreprinderile sociale, energia sustenabila, constructiile naturale, proiectele de sate ecologice etc.
Se indeparteaza de practicile agricole daunatoare, cum ar fi monocultura, cultivarea anuala si alte metode agricole care duc la eroziunea solului si la utilizarea pesticidelor.
Principiile naturale sunt integrate in procesele agricole pentru a crea sisteme autosuficiente, autoabundante, care sa beneficieze atat umanitatea, cat si Pamantul. Permacultura se refera la gandirea sistemelor intregi si la intelegerea modului in care diferite parti ale procesului agricol interactioneaza intre ele.
Pentru mai multe detalii legate de Fonduri Europene in agricultura - https://izistart.ro/.
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>