Idei profitabile de afaceri in agricultura pe suprafete mici

Afacerea momentului in agricultura pe suprafete miciDaca credeti ca fermierii au suferinte nesfarsite in viata lor din cauza secetei, imprumuturilor sau al ploilor, sa stiti ca lucrurile stau de foarte foarte diferit in secolul XXI. Exista multe modalitati de a castiga venituri impresionante din agricultura, acum chiar si fermierii mici pot genera mai multe venituri din agricultura de baza.


Vestea buna pentru cei care doresc sa inceapa o afacere in domeniul agricol in acest an, este ca pot aplica pentru diverse linii de finantare nerambursabila. Sumele pentru care poate aplica un fermier incep de la 15.000 Euro in cazul fermelor de subzistenta si pot ajunge pana la 400.000 EUR in cazul fermelor foarte mari.

Pentru cei dornici de a inceape o cariera in agricultura, mai jos va vom prezenta cateva idei profitabile ale momentului:

 

Cultivarea de “microgreens”

Microgreens este stadiul prin care trece o planta dupa ce a incoltit, dar inainte de a deveni verde-matura si de a incepe sa creasca intr-o planta de dimensiuni mari. Plantele se afla in acest stadiu doar cateva saptamani inainte sa ajunga la maturitate si sunt pline de nutrienti si aroma.

La fel ca si ciupercile, microgreenurile sunt o cultura care nu necesita o investitie initiala mare, este suficient sa aveti la dispozitie o camera la subsolul casei sau de o sera mica pentru a incepe. Afacerea dvs. se poate extinde pe masura ce increderea si cererea pentru produsul dvs. incepe sa creasca.

Microgreens sunt o modalitate excelenta pentru fermele la scara mica, de a cultiva ceva si iarna, cand poate fi prea frig pentru a cultiva multe dintre culturile traditionale.

 

Afaceri cu flori uscate

Florile sunt printre cele mai profitabile plante, care produc unul dintre cele mai crescute randamente economice dintre oricare alte culturi de specialitate. Productia de flori este una dintre cele mai rapide tendinte de crestere a culturilor din agricultura de astazi. Necesita toate tipurile de flori, in special soiuri unice si greu de cultivat.

Cultivarea, prelucrarea si vanzarea florilor uscate te-ar putea pune pe calea castigarii de bani cu o afacere durabila inca din primul an. Prin urmare, este una dintre cele mai profitabile idei de afaceri agricole pentru care puteti opta.

 

Productia de ingrasaminte organice Vermicompost

Necesita investitii foarte reduse si, prin urmare, poate fi considerate ca fiind o buna afacerea agricola de pornire. Puteti pur si simplu incepe aceasta afacere aplicand know-how-ul adecvat al procesului de productie.

Vermicompostul contine substante nutritive solubile in apa si este un ingrasamant organic foarte bun, bogat in nutrienti si balsam pentru sol. Acest tip de ingrasaminte sunt utlizate in special in agricultura ecologica durabila la scara mica.

 

Cresterea melcilor (helicicultura)

Este posibil sa nu fim mari consumatori de melci astfel incat aceasta ideea poate parea dezgustatoare pentru dvs. dar escargots (melci curatati si pregatiti) este un fel de mancare popular si este considerat o delicatesa in intreaga lume.

Doar in America, melci in valoare de peste 4 milioane de dolari sunt importati vii, proaspeti sau inghetati in fiecare an. Asadar, ar putea exista o piata uriasa de explorat!

Cultivarea melcilor se face in paturi de gradina speciale care sunt inconjurate de un gard de plasa pe care melcii nu le pot trece. Melcii sunt hraniti in cea mai mare parte plante cu frunze verzi care actioneaza atat ca sursa de hrana, cat si ca casa pentru melci.

Melcii se cultiva cel mai bine la o densitate de aproximativ 1 kilogram pe metru patrat.

 

Sera Aquaponica

Aquaponics este denumirea acceptata si folosita international pentru a defini procedeul simbiotic de cultivare a plantelor si animalelor acvatice intr-un sistem recirculant.

Aquaponica este o combinatie intre doua tehnici agricole diferite: hidroponica, cresterea plantelor fara utilizarea solului si acvacultura, cresterea pestilor sau al altor animale acvatice. Pestele produce deseuri, care sunt transformate in nitriti de bacterii care pot fi folosite pentru hranirea plantelor.

Aquaponics are o lunga istorie care dateaza de mii de ani pana in China antica, unde campurile de orez au fost combinate cu pesti agricoli, cum ar fi crapul si anghilele.

 

Permacultura

Permacultura este un curent recent aparut in Romania, practicat pentru moment doar de un grup restrans de fermieri inovatori dar si de mai multe gospodarii private. Permacultura se foloseste de mecanismele naturale pentru a crea agro-ecosisteme productive, cu inputuri si costuri reduse. Este asociata in special cu agricultura ecologica, dar majoritatea tehnicilor se aplica si in agricultura conventionala.

In afara dimensiunii agricole, permacultura inglobeaza si teme ca responsabilitatea si intreprinderile sociale, energia sustenabila, constructiile naturale, proiectele de sate ecologice etc.

Se indeparteaza de practicile agricole daunatoare, cum ar fi monocultura, cultivarea anuala si alte metode agricole care duc la eroziunea solului si la utilizarea pesticidelor.

Principiile naturale sunt integrate in procesele agricole pentru a crea sisteme autosuficiente, autoabundante, care sa beneficieze atat umanitatea, cat si Pamantul. Permacultura se refera la gandirea sistemelor intregi si la intelegerea modului in care diferite parti ale procesului agricol interactioneaza intre ele.

Pentru mai multe detalii legate de Fonduri Europene in agricultura - https://izistart.ro/. 

  

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>